Přejít k hlavnímu obsahu

TOP cestopisy roku 2019, které si musíte přečíst

Co takhle využít volného času k přečtení knihy? Minulý rok přinesl hned několik zajímavých titulů, připravili jsme tedy výběr těch nejlepších. Pohodlně se usaďte a nechte se přenést do dalekých krajin. Které knihy si musíte přečíst?

Tomík na cestách: Tuktukem z Bangkoku až domů (Tomáš Vejmola)

Vzrušující vyprávění kluka z Moravy, který se dopravil na stařičkém tuk-tuku z Thajska až do Česka. Tomík urazil během jednoho roku neskutečných 13 000 kilometrů přes Barmu, Indii, Nepál, Írán, Turecko a další evropské země. S humorem popisuje příhody s Indy, útěk před slonem, problémy s převozem tuk-tuku trajektem, zážitky se ženami a další dechberoucí příběhy.  

Napříč Asií (Pavel Svoboda)

Po cestě napříč Jižní Amerikou se fotograf Pavel Svoboda vydává s partnerkou na další dobrodružství. Během sedmiměsíčního putování absolvuje mladý pár transsibiřskou magistrálu, navštíví pouště a syrovou krajinu Mongolska, poznává místní obyvatele, vypraví se na treky v Himalájích a cestu zakončí v Thajsku. Pavlovy působivé fotografie a vypravěčské schopnosti vás okamžitě stáhnou do děje. Doporučujeme nejen milovníkům Asie.

Sí, vole!: Vandráci na cestě Střední Amerikou (Hynek Bernard, Pavel Liška, Jan Révai)

Vyprávění tří známých dobrodruhů, spojené do jedné knihy. Skupina Vandráků se vydává na motorkách objevovat Střední Ameriku. Pohodové vyprávění plné vtipu, svobody, krásné přírody i silných příběhů místních obyvatel. Autoři natočili o cestě i dokument s názvem Vandráci.

žena s kokosem
Na cestování a dobrodružství si asi chvíli počkáme. Číst ale můžeme!
Zdroj:
www.bigstockphoto.com

Do světa: Cestujte chytře, levně a často (Hana Machalová)

Hana Machalová je příkladem toho, že nic není nemožné. Ani procestovat svět, zatímco pracujete na plný úvazek, máte děti, rodinu, skromné úspory a nejste zrovna nejmladší. Své zkušenosti Hana sepsala v praktickém návodu, určeném pro všechny, kteří by chtěli vyrazit do světa, ale neví, jak na to nebo jim chybí odvaha.

Zažít svobodu každý den aneb 800 km pěšky do Santiaga (Veronika Marčíková)

Příběh mladé cestovatelky, která se jednoho dne rozhodne opustit stresující zaměstnání a vydává se na nejznámější poutní cestu světa, Svatojakubskou cestu. Zcela spontánně, bez přípravy, doprovodu nebo sebemenších očekávání. V knize sledujeme příběhy poutníků, náročnost trasy a proměnu autorky i dalších postav. Opravdu do Santiaga dojdete jako nový člověk?

Prázdniny v Evropě (Ladislav Zibura)

Mladý rošťák Ladislav se vydává na stopařskou, 14 000 km dlouhou výpravu po Evropě. Dovede nás i na méně známá místa, Pobaltím až za polární kruh, a poté přes Řecko a Balkán. Zibura vypráví s osobitým humorem a s nadsázkou dokazuje, že stopování nevymřelo. To jen někteří stopaři.

Transsibiřská odysea: Po stopách legionáře Jana Kouby (Ina Píšová)

Autorka Ina najde deník svého pradědečka Jana, bývalého legionáře, který o hrůzách války se svou rodinou nikdy nemluvil. Deník ji fascinuje natolik, že se vydává po pradědečkových stopách transsibiřskou magistrálou do Vladivostoku. V deníku Jan popisuje čtyřleté martýrium československých legionářů v sibiřské pustině, které se změnilo v boj o přežití, ztrátu důvěry ve smysl tažení, kdy legionáři zůstali uvízlí ve východním Rusku v cizí občanské válce, a zároveň se dozvídáme překvapivá zjištění. Osobité pátrání po rodinném příběhu a sebe sama.

Četli jste v poslední době nějaký dobrý cestopis? Podělte se s námi o své dojmy v komentářích!

 
 
Rubrika:
Aktivity:

Poznání

Autor:
admin

Podívejte se na články ze stejných kategorií:

TOP cestopisy roku 2019, které si musíte přečíst