Přejít k hlavnímu obsahu
Otevřít fotogalerii

TOP 10 Azorských ostrovů: poznejte to nejvzdálenější Portugalsko z pohodlí domova

Každému, kdo jednou navštíví Madeiru, se dřív nebo později zachce na Azorské ostrovy. Ty nabízejí míň turistů, větší klid a přírodu ještě o špetku čarokrásnější. 

Sopečné souostroví ve střední části Atlantiku taky, stejně jako Madeira, patří k Portugalsku. Ač tedy nějaké ty odlišnosti najdete, pořád se budete trošku cítit „jako doma v Evropě“. A tím výhody času stráveného na Azorech rozhodně nekončí.

Ostrovy jako stvořené pro dlouhé toulky přírodou

Pokud milujete přírodu, rádi se projdete po horách a pokocháte se křišťálově čistou vodou, případně se s nadšením noříte k potápění, tyhle ostrovy koupající se v Atlantském oceánu vás nadchnou. 

Souostroví tvoří 9 osídlených ostrovů, z nichž největším je São Miguel – ten se rozkládá na 793 kilometrech čtverečních, které obývá asi 140 tisíc lidí. Nachází se na něm hlavní město souostroví, Ponta Delgada. Z hlediska turistiky je ale ceněný nejen on. Nádherná místa jsou rozprostřená i po dalších ostrovech. 

Podivuhodné klima i geologické rozložení

Ostrovy jsou sopečného původu, s jednou výjimkou, kterou je Santa Maria. Co se geologie týče, ta hovoří jasně – částečně leží Azory na eurasijské a částečně na severoamerické litosférické desce. Občas se tu zatřese země, je tu četný výskyt minerálních pramenů a díky Golfskému proudu se tu teplota mezi létem a zimou vychyluje jen lehce – v zimě tu bývá okolo 16 °C, v létě pak kolem 23 °C. Počasí se tu ovšem může měnit pěkně rychle.

Co si na Azorech nenechat ujít? 

Jakmile se rozhodnete objevovat tenhle nádherný kousek planety, prozkoumejte předem, co je tu k vidění. Tady totiž nebude čas ztrácet čas! 

#1 Ponta Delgada (São Miguel)

Ponta Delgada je hlavním městem souostroví a právě ono bude tím prvním, co na Azorech uvidíte – nachází se tu totiž mezinárodní letiště. Největší město Azorských ostrovů obývá asi 70 tisíc lidí, je tu impozantní přístav a okouzlující stará část města, stejně jako moderní část se vším, co známe z každodenního života i my. 

Za vidění stojí historické centrum jako takové – najdete tu známé bílé domy s obrubami z černého čediče, které bývají natřené na modro, červeno nebo žluto. Na okraji města se zase nachází pro nás neobyčejná ananasová plantáž – Faia de Baixo je jediným místem v Evropě, kde se ananasy pěstují. Můžete se sem klidně vydat a odnést si odsud nejednu dobrotu. Třeba ananasové pivo!

Ponta Delgada
Hlavní město Azorských ostrovů je Ponta Delgada.
Zdroj:
Shutterstock

Z památek pak musíme zmínit bránu Portas da Cidade na hlavním náměstí u radnice, kapli Mãe de Deus z 19. století, od níž je mimo jiné krásný pohled na město, nebo kamennou pevnost São Brás.

#2 Sete Cidades (São Miguel)

Oceán, ale i sopečné krátery a jezera. Přesně to jsou Azory. A abyste mohli říct, že jste na nich opravdu byli, určitě absolvujte výpravu ke kaldeře Sete Cidades. Cesta sem sice dokáže pěkně unavit až vyčerpat, ale za výsledný pohled to stojí.

Sete Cidades
V prohlubni se nacházejí dvě jezera a každé má jinou barvu.
Zdroj:
Shutterstock

Jde totiž o kalderu na vrcholu sopky, jež vás ohromí stěnami vysokými až 500 metrů. V téhle kotlovité prohlubni pak najdete dvě jezera – modré Lagoa Azul a zelené Lagoa Verde. Útvar je na vrcholu sopku už asi 22 tisíc let!

#3 Capelinhos (Faial)

Tahle sopka na západním pobřeží Faial by ve vaší sbírce zážitků taky neměla chybět. Je součástí černé sopečné pouště Ponra dos Capelinhos, která vám bude připomínat spíš měsíční krajinu než kousek božsky krásných Azorských ostrovů. Poloostrov, který tu vytvořila podvodní sopka v letech 1957–58, má i mys stejného názvu, který je považován za nejzápadnější bod Evropy (protože západněji položené Azorské ostrovy už jsou na severoamerické litosférické desce). 

Capelinhos
Po takhle mladé zemi jste se nejspíš ještě neprocházeli!
Zdroj:
Shutterstock

Mimochodem – ano, můžete se tu projít po 2,5 kilometru čtverečním země, která je stará jen několik desítek let. Před erupcí sopky tu fakt nebyla!

#4 Montanha do Pico (Pico)

Když si budete chtít vylézt na nejvyšší horu Portugalska, rozhodně by to mělo být na Ponta do Pico (Montanha do Pico). Se svou výškou 2 351 metrů nabízí aktivní stratovulkán neuvěřitelné vrcholové panorama. Jen se sem musíte dostat pěšky, a to ve skutečně dobrých botách. Na turistické chatě na začátku treku si taky musíte koupit povolení, abyste se ke stratovulkánu mohli vydat, a nejlepší je udělat si rezervaci předem, protože kapacita pro vstup je omezená.

Montanha do Pico
Stratovulkán Montanha do Pico naposledy "úřadoval" v roce 1720.
Zdroj:
Shutterstock

#5 Lagoa de Fogo (São Miguel)

Jestli se rádi kocháte pohledem na nádherná jezera, Lagoa de Fogo si zamilujete. Kráterové jezero leží ve stratovulkánu Água de Pau v centrálním pohoří ostrova São Miguel a o výměnu vody se tu starají dešťové srážky a dva odtoky. Jezero je zdrojem pitné vody pro obyvatele v okolních osadách. Po okrajích kaldery vede turistická stezka, po které je radost se projít. Nezapomeňte se pak zastavit na bezkonkurenčních vyhlídkách – Miradouro da Barrosa a Miradouro da Lagoa do Fogo.

Lagoa de Fogo
Jezero je 2 kilometry dlouhé a kilometr široké. Patří k těm největším na ostrově.
Zdroj:
Shutterstock

#6 Algar do Carvao (Terceira)

Starověký sopečný komín už jste viděli? Že ne? Na Azorech to můžete napravit. Dostanete se k němu jeskyní. Pak už se můžete vydat podél něj – vede asi 100 metrů pod zemský povrch a vede do jeskynního a jezerního systému. Zhruba 2 000 let biochemických a geologických jevů tu dalo vzniknout obdivuhodným stalaktitům a stalagmitům a určitě vás zaujme i zdejší pozoruhodná fauna.

Algar do Carvao
Sopečný komín vede 100 metrů pod zem.
Zdroj:
Shutterstock

#7 Caldeira do Faial (Faial)

Ve středu ostrova Faial najdete 400 metrů hluboký kráter s průměrem asi 2 kilometry. Vznikl tu během 400 tisíců let vlivem několika erupcí. Dá se hravě obejít a je to poměrně nenáročná procházka, dobrodružnější povahy se podle všeho můžou vydat i dolů do kráteru. 

Caldeira do Faial
Kráter je hluboký neuvěřitelných 400 metrů.
Zdroj:
Shutterstock

#8 Faja do Ouvidor (São Jorge)

Dovolená na Azorských ostrovech se neobejde bez nějaké té koupačky v lávovém jezírku. Tím pravděpodobně nejhezčím místem, kde ji můžete zažít, je Faja do Ouvidor, vesnička zhruba ve středu severního pobřeží. 

Faja do Ouvidor
Koupání v lávovém jezírku si připište na seznam toho, co musíte na Azorech zažít.
Zdroj:
Shutterstock

#9 Horta (Faial)

Městečko Horta se 7 tisíci obyvateli je tím hlavním na ostrově Faial. Místní jsou náležitě pyšní hlavně na Peter’s Cafe Sport, první bar, který tu vznikl (v roce 1918), ale turisty možná ještě víc okouzlí typické zářivě bílé domy a přístav, v němž je k vidění spousta maleb, které tu po sobě nechávají námořníci.

Horta
Bar, který byl otevřen v roce 1918, se pořád těší oblibě.
Zdroj:
Emma Jones / Shutterstock

#10 Boca do Inferno (São Miguel)

To nejlepší na konec? Nejspíš ano! Ikonická vyhlídka Boca do Inferno je must-see, proto s její návštěvou neotálejte. Výhled odsud vás ohromí, i kdybyste náhodou nechtěli. Čeká vás pohled na ukázkové kráterové jezírko, desítky odstínů zeleně a taky jezero Sete Cidades, o kterém píšeme výš. Prostě nádhera!

K vyhlídce vás čeká asi kilometr pěšky od parkoviště nenáročným terénem. Zvládne to úplně každý.

Boca do inferno
Tahle vyhlídka se právem stala jedním ze symbolů Azorských ostrovů.
Zdroj:
Shutterstock

Použité zdroje: zdroj 1, zdroj 2, zdroj 3, zdroj 4, zdroj 5, zdroj 6, zdroj 7, zdroj 8, zdroj 9

 
 

Místo

37° 44' 35.3184", -25° 39' 52.3332"
Rubrika:
Aktivity:

Dobrodružství

Autor:
Petra Malá

Podívejte se na články ze stejných kategorií:

TOP 10 Azorských ostrovů: poznejte to nejvzdálenější Portugalsko z pohodlí domova