Přejít k hlavnímu obsahu
Otevřít fotogalerii

Opomíjený Lisabon: Tohle jsou nejkrásnější památky, které vám učarují

Hlavní město Portugalska je bohužel turisty a cestovateli často opomíjeno. Přitom leží na sedmi kopcích u pobřeží Atlantského oceánu a ukrývá celou řadu architektonických skvostů.

Co v Lisabonu navštívit a kam se vydat na exkurzi? Našli jsme pro vás 10 míst, která ve vás během návštěvy zanechají silné dojmy a vzpomínky.

São Bento Palace

Portugalský parlament, neboli Shromáždění republiky, sídlí v mohutném a krásném neoklasicistním paláci. Budova nese název São Bento Palace, což můžeme volně přeložit jako Palác Sv. Benedikta. Budovu najdete v centrální městské čtvrti Bairro Alto.

São Bento Palace v Lisabonu
São Bento Palace je sídlem portugalského parlamentu.
Zdroj:
Bigstockphoto

Klášter svatého Jeronýma

Klášter svatého Jeronýma, chcete-li Klášter jeronymitů, se nachází v Belémě, nedaleko proslulé Belémské věže. Samotný klášter je situován na široké třídě Praca Imperio a hned před ním se nachází volně přístupné zahrady Jardim de Praca Imperio. Klášter rozhodně stojí za návštěvu, protože patří k největším a nejkrásnějším v Lisabonu.

Klášter svatého Jeronýma v Lisabonu
Klášter svatého Jeronýma patří k největším a nejkrásnějším klášterům Lisabonu.
Zdroj:
Bigstockphoto

Convento do Carmo

Tenhle karmelitánský klášter, jehož ruiny se nacházejí v portugalském hlavním městě na náměstí Largo do Carmo, hledejte nad náměstím Rossio a naproti kopci s hradem sv. Jiří. Klášter je připomínkou hrůz, které s sebou přineslo zemětřesení v roce 1755.  Bohužel po něm se ho už nikdy nepodařilo zrekonstruovat.

Convento do Carmo v Lisabonu
Původně karmelitánský klášter zničilo v roce 1755 zemětřesení.
Zdroj:
Bigstockphoto

Castelo de Săo Jorge

Hrad svatého Jiří (Castelo de Sao Jorge) se rozkládá na nejvyšším bodě celého města. Jde o 130 metrů vysoký pahorek, ze kterého budete mít Lisabon doslova jako na dlani. Ruiny hradu jsou připomínkou bohaté minulosti, kterou Lisabon prožil. Stáří hradu se totiž odhaduje do prvních století po Kristu a je připisováno Vizigótům.

Castelo de Săo Jorge v Lisabonu
Castelo de Săo Jorge najdete na 130 metrů vysokém pahorku.
Zdroj:
Bigstockphoto

Královský palác v Ajudě

Královský palác v Ajudě, zkráceně Ajuda, obývala v 19. století portugalská královská rodina. Klasicistní rezidence se v průběhu let proměnila v historické muzeum, v němž si můžete prohlédnout styl života portugalské královské rodiny koncem 19. století.

Ajuda Lisabon
Královský palác v Ajudě obývala během 19. století portugalská královská rodina.
Zdroj:
Bigstockphoto

Santa Maria Maior de Lisboa

Lisabonská katedrála Santa Maria Maior de Lisboa je vůbec tou nejstarší a nejvýznamnější katedrálou v Lisabonu. Pokud byste zapojili fantazii, může vám tak trochu připomínat slavnou, nicméně maličko oprýskanější, katedrálu v Notre Dame. Katedrála se může pochlubit rovnou několika architektonickými styly, což z ní dělá unikátní skvost, který najdete kousek od Sao Nicalau.

Santa Maria Maior de Lisboa
Santa Maria Maior de Lisboa vám může vzdáleně připomínat slavný Notre Dame.
Zdroj:
Bigstockphoto

Belémská věž

Symbol Portugalska najdete v samotném centru Lisabonu, na začátku zátoky řeky Tajo (Tejo) směrem k oceánu. Mohutná opevněná stavba byla postavena na začátku 16. století ve stylu portugalské pozdní gotiky a měla sloužit jako součást obranného systému města.

Belémská věž Portugalsko
Symbol Portugalska najdete v samotném centru Lisabonu.
Zdroj:
Bigstockphoto

Aréna Campo Pequeno

Tuhle koridu najdete na náměstí Campo Pequeno u ulici Avenida da República. Svým vzhledem vám může maličko připomínat pohádkový hrad. Bohužel to, co se dělo uvnitř arény už tak pohádkové není. Po rozsáhlé rekonstrukci z roku 2006 slouží aréna především jako multifunkční hala, kde se konají nejrůznější koncerty i kulturní akce.

Aréna Campo Pequeno Lisabon
Arénu hledejte na náměstí Campo Pequeno u ulici Avenida da República.
Zdroj:
Bigstockphoto

Kostel Bom Jesus do Monte

Uznáváme, tahle svatyně sice neleží přímo na území Lisabonu, pro svou krásu a unikátnost by byl ale hřích ji v našem výčtu nezmínit. Kostel najdete ve farnosti Tenões, na okraji města Braga na severu země. Od 7. července 2019 je dokonce tenhle skvost zapsán na Seznam světového kulturního dědictví UNESCO. Pozoruhodné poutní místo s monumentálním barokním schodištěm a převýšením 116 metrů, můžete zdolat pěšky nebo pomocí lanové dráhy, která tady byla vystavěná v roce 1882.

Kostel Bom Jesus do Monte Portugalsko
Kostel Bom Jesus do Monte je součásti Seznamu světového kulturního dědictví UNESCO.
Zdroj:
Bigstockphoto

Náměstí Praça do Comércio

Jedno z nejkrásnější a největších portugalských náměstí nese název Praça do Comércio. Náměstí je ohraničeno třemi stejnými bloky budov se třemi patry a z jižní strany širokou řekou Tejo. V přízemí těchto budov najdete arkády až do výšky prvého patra, druhé patro je osazeno balkony se železným zábradlím. Středu náměstí vévodí jezdecká socha krále Josefa I., kterou vytvořil Joaquim Machado de Castro v roce 1775.

Náměstí Praça do Comércio Lisabon
Jedno z nejkrásnějších náměstí v Portugalsku.
Zdroj:
Bigstockphoto

Použité zdroje: zdroj 1, zdroj 2

 
 

Místo

38° 43' 17.922", -9° 8' 24.126"
Rubrika:
Aktivity:

Poznání

Autor:
Vendula Flassig Vrablová

Podívejte se na články ze stejných kategorií:

Opomíjený Lisabon: Tohle jsou nejkrásnější památky, které vám učarují