Přejít k hlavnímu obsahu

Jak překonat strach z létání? 6 tipů, díky nimž se dostanete kamkoli

Táhne vás do všech světových stran, ale do Thajska nebo Kanady jste se zatím nepodívali, protože máte hrůzu z letadel? Zbavte se jí jednou provždy a objevujte krásy světa!

Nenechte se při poznáváním krás světa limitovat jen tím, kam dojedete autem. Jasně, můžete s ním hravě prokřižovat Evropu a každý roadtrip si užít na maximum. Jakmile ale dojde na vzdálenější lokality – třeba na Mexiko nebo Nový Zéland – je na místě sednout do letadla. 

To, že se letu bojíte poprvé, je přirozené. Zkrátka už jen proto, že jde o něco nového. Právě ono poprvé je lepší absolvovat na kratší vzdálenost, klidně do Itálie, Portugalska nebo Švédska. Můžete to klidně zkusit víckrát a najít si své vlastní způsoby, jak se uklidnit. Pak se vydejte na delší let. Aviofobie, tedy strachu z létání, se nejspíš nezbavíte nikdy, pokud trpíte. Máme pro vás ale tipy, které vám můžou dost pomoct.

Myslete pozitivně

Že to je věta pro životní škarohlídy? Nejen pro ně. Pokud se bojíte nasednout do letadla, nejspíš je proto, že jste zahlédli ve zprávách reportáž o pádu letadla. Uvědomte si, že takové události jsou ojedinělé, a i když se nedají vyloučit, neznamená to, že by měla katastrofa potkat zrovna vás. Létání opravdu patří k těm nejbezpečnějším způsobům přepravy.

Pokud vás děsí pocit, že během letu nemáte svůj život pod kontrolou, zkuste se uklidnit. To přece nemáte absolutně nikdy, i když řídíte auto. To sice můžete ovládat, situace vám ale vždycky nabízí jen omezené možnosti, které stejně nemusí dopadnout ve váš prospěch.

Rozhodně nemyslete na to, co vás děsí. Je to uzavřený prostor? Je to prázdno všude kolem letadla? Takové myšlenky zaplašte. Dá se to naučit.

žena s knížkou v letadle
Napněte svou pozornost třeba ke knížce, jen nedávejte prostor svým obavám.
Zdroj:
Shutterstock

Zjistěte, co vás čeká

Až si budete pořizovat letenku, nebo se k vám dostanou informace od cestovky, podívejte se, jak dlouho poletíte. Po Evropě se hravě dostanete kolem dvou nebo tří hodin pohybu vzduchem. To není nic nepřekonatelného. Proto je fajn takhle začít. 

Pokud letíte sami, nikoli s cestovkou, nastudujte si, jak se dostanete z letiště na ubytování, nebo si včas zarezervujte auto v půjčovně. Jistota toho, co bude, jakmile přistanete, vás zaručeně bude uklidňovat.

Udělejte si pohodlí

Na delších letech je nezbytné mít s sebou cestovní polštář, abyste do cíle nedoletěli úplně rozlámaní. Vezměte si ho i na ten kratší, ať si jednoduše vyzkoušíte všechno, jen v kratších úsecích. Můžete zavřít oči a spát, klidně ale jen tak relaxujte. 

Zabavte se podle svého

Někdo po vyslechnutí bezpečnostních pokynů bez okolků „vytuhne“, jiný si rád vezme knížku nebo se zaposlouchá do hudby. To, čím si budete krátit chvíli, záleží jen na vás. Jen pamatujte, že je slušné nerušit tím ostatní.

Dýchejte

Kdykoli se dostanete do úzkých, dýchejte. Pravidelně, hluboce. Pomáhá to ve všech nepříjemných situacích a pomůže vám to, i když se nebudete cítit komfortně na palubě. Můžete se třeba předem naučit dechová cvičení a s nimi pak pracovat.

Těšte se na zážitky

Ať už letíte kamkoli, chystáte se tam trávit čas podle svého gusta a s největší pravděpodobností tam letíte dobrovolně. Tím pádem se nejspíš i těšíte. Myslete na to, co všechno uvidíte, co vás čeká, co si chcete z dovolené přivézt. Prostě odkloňte mysl jinam. Pokud to nejde hned, jistě u sebe tuhle schopnost časem vycvičíte.

Použité zdroje: zdroj 1, zdroj 2

 
 

Místo

38° 42' 25.2288", -9° 8' 8.304"
Rubrika:
Aktivity:

Autor:
Petra Malá

Podívejte se na články ze stejných kategorií:

Jak překonat strach z létání? 6 tipů, díky nimž se dostanete kamkoli