Přejít k hlavnímu obsahu

Jak napsat životopis v angličtině?

Když hledáte práci, potřebujete atraktivní, jasný a zapamatovatelný životopis, který vašemu potenciálnímu zaměstnavateli ukáže všechny dovednosti a zkušenosti, které pro danou pozici máte.

Psát ale životopis v angličtině může být oříšek, obzvláště pokud to děláte poprvé. Poradíme vám, na co nezapomenout, a jak si zvýšit vaše šance na vysněnou práci v zahraničí.

Co byste měli do životopisu uvést?

Pokud se ucházíte o práci v mezinárodním prostředí, mějte na paměti, že standardní délka, formát a tón se mohou v jednotlivých zemích lišit. Je dobré si ověřit očekávaný formát v dané zemi nebo společnosti, do které se hlásíte. Obecně je ale několik věcí, které váš životopis v angličtině musí obsahovat stejně, jako ten ve vašem rodném jazyce.

Nejdůležitější jsou v tomto případě správné a aktuální kontaktní údaje. Ujistěte se, že potenciální zaměstnavatel má prostředky, jak vás kontaktovat. Následuje samozřejmě vzdělání a pracovní zkušenosti. U obou uveďte datum a nejdůležitější kvalifikace a pracovní místa počínaje nejnovějšími. Zahrňte také aktuální pracovní pozici, povinnosti a úspěchy v práci. Pokud máte mnoho pracovních zkušeností, uveďte názvy pracovních pozic, ale buďte selektivní, pokud jde o povinnosti a úspěchy, které vyzdvihnete. Omezte podrobnosti o pozicích, které jsou méně relevantní pro roli, o kterou se ucházíte, a upozorněte na nejdůležitější zkušenosti, které přinášíte.

Jak tedy napsat excelentní životopis v angličtině?

V první řadě, snažte se být struční. Váš životopis by měl mít jednu, maximálně dvě strany. Je tak třeba vybrat si správné informace, které chcete sdělit. Když popisujete, čeho jste dosáhli v předchozích zaměstnáních, používejte v angličtině aktivní slovesa. Například místo „was responsible for“ použijte slovesa jako „managed“ nebo „led“. Vypadá to lépe.

Vyhněte se také mezerám ve vaší profesní historii. Pokud jste cestovali po světě, byli na mateřské dovolené nebo hlídali malé děti, uveďte to do svého životopisu. Ujistěte se také, že váš životopis je aktuální a snažte se nepřehánět a nelhat. Dříve nebo později se na každou lež přijde a může to mít za následek ztrátu vašeho zaměstnání.

V neposlední řadě je také důležité, jak životopis vypadá vizuálně. Ujistěte se, že váš životopis je jasný a snadno čitelný. Používejte odrážky a vhodné mezery, udržujte věty krátké, seznamy úhledně seřaďte a používejte profesionálně vypadající písmo. Ideální je v tomto případě na životopis v angličtině zvolit profesionálně vypadající šablonu, která vám v podstatě nedovolí udělat chybu nebo na něco zapomenout. Poslední radou je vždy zkontrolovat chyby. Chyby v životopise vytvářejí špatný dojem. Použijte kontrolu pravopisu, přečtěte si znovu svůj životopis nebo požádejte někoho jiného, aby jej také zkontroloval. Hodně štěstí!

 
 
Rubrika:
Aktivity:

Autor:
redakce

Podívejte se na články ze stejných kategorií:

Jak napsat životopis v angličtině?