Přejít k hlavnímu obsahu

Mnoho Čechů na tento „trik“ zapomíná. Nakupujte v zahraničí levněji

Víte o tom, že ve spoustě zemí můžete nakupovat za výhodnější ceny? Prozradíme vám, o které země jde a co pro úsporu ve výši až několika desítek procent z hodnoty nákupu musíte udělat.

Nakupujte bez DPH – doopravdy

České firmy si v posledních letech oblíbily akce, ve kterých nakupujete takzvaně bez DPH. Taková možnost ale v Česku pro tuzemské obyvatele neexistuje. Reálně to tedy znamená, že obchod nabízí slevu na zboží a služby ve výši DPH (tedy zpravidla 21 %, případně 15 % či 10 % dle konkrétního zboží), cena po slevě ale DPH stále zahrnuje.

Nicméně pokud chcete skutečně nakupovat bez DPH, máte možnost. Musíte se ale podívat za hranice Evropské unie.

Použijte kouzelná slovíčka

Jak o nákup bez DPH požádat? V tomto případě nefunguje slovíčko „prosím“, resp. obdobná formulace v místním jazyce, ale „tax free“. Prodavači ve všech větších obchodech ihned pochopí, co po nich chcete.

Dostanete speciální formulář, díky kterému budete moci o vrácení DPH zažádat.

Nenechte se zmást tím, že zboží v obchodě nijak nezlevní. Nejdříve vás totiž čeká úhrada v plné výši.

Jak vrácení DPH funguje?

Když víte co a jak, je vrácení DPH poměrně jednoduchý proces. První krok jsme již zmínili – v obchodě si necháte při nákupu vystavit „tax free“ formulář.

Ten si následně necháte potvrdit při opuštění země nejčastěji na celním úřadu, resp. jeho místním pracovišti. Celník vám potvrdí, že zboží opouští zemi a splňuje tak podmínku vrácení DPH.

S potvrzeným formulářem pak půjdete buď na výplatní místo (pracovník potvrzující formulář vám obvykle poradí, kde jej najdete), případně taková možnost často bývá i v České republice. V tomto ohledu se procesní postupy jednotlivých zemí liší a je nutné si nastudovat ty konkrétní.

Existují také určité limity hodnoty zboží, od kterých lze vrácení DPH uplatnit. I ty se liší stát od státu. Při přepočtu na české koruny se tedy hodnota mění společně s aktuálními měnovými kurzy. V průměru jde ale v přepočtu o částku kolem 1000 Kč a vyšší.

Ve kterých zemích je vrácení DPH možné?

Zaplacenou daň z přidané hodnoty si můžete nechat vrátit z většiny zemí mimo EU. Pro české turisty jde nejčastěji o následující státy:

  • Turecko
  • Švýcarsko
  • Norsko
  • Spojené arabské emiráty
  • Velká Británie

Pozor na rizika

Nákupy v zahraničí ale skýtají i několik nástrah. Dejte si pozor na to, jaké zboží kupujete. Zákony a vymáhání jejich dodržování nemusí být v zahraničí tak přísné jako v zemích EU. Zvyšuje se tedy riziko nákupu padělaného zboží.

Problematická může být i reklamace zboží v případě závad. A zapomenout nesmíme ani na měnové kurzy, které mohou výrazně promluvit do celkové (ne)výhodnosti nákupu.

 
 
Rubrika:
Aktivity:

Autor:
redakce

Podívejte se na články ze stejných kategorií:

Mnoho Čechů na tento „trik“ zapomíná. Nakupujte v zahraničí levněji