Přejít k hlavnímu obsahu

Konkurent GoPro od výrobce dronů: Přibalte na cestu DJI Osmo Action

Když se řekne akční kamera, automaticky nám naskočí GoPro. Přitom na trhu existují srovnatelné, ne-li lepší, alternativy, které jsou navíc levnější. 

Jeden takový skrytý skvost přitom vyvinuli odborníci na stabilizaci obrazu na dronech ze společnosti DJI. Seznamte se s jejich akční kamerou DJI Osmo Action a možná to bude právě ona, kdo s vámi vyrazí na příští akční dobrodružství.

Stabilizace vyvinutá na základě zkušeností z dronů

DJI je aktuálně největším výrobcem a prodejcem spotřebitelských dronů s kamerou, ale pravidelně se vydává i do jiných produktových vod. Známe jsou její ruční stabilizátory pro profíky Ronin, stabilizátory na mobil Osmo Mobile, nebo kapesní kamerky Osmo Pocket a Pocket 2. Zajímavým zpestřením nabídky jsou také třeba programovatelná vozítka RoboMaster. Hlavní těžiště ale pořád spočívá ve vývoji dronů a stále sofistikovanějších algoritmů pro stabilizaci obrazu. A právě takto vznikla technologie RockSteady, kterou se rozhodli vtělit do akční kamery DJI Osmo Action.

Osmo Action čočky
Zdroj:
dronpro.cz
Osmo Action na helmě
Zdroj:
dronpro.cz

Co umí akční kamera DJI Osmo Action?

Zaprvé je nesmírně lehká – váží jen 124 gramů, takže vás nebude tížit ani na helmě nebo lyžařské hůlce. Natáčí až ve 4K při datovém toku 100 Mbps a fotí 12 MP fotografie. Na jedno nabití vydrží v akci 135 minut a samozřejmostí je odolnost vůči prachu, otřesům, mrazu do -10 C° a vodě do hloubky 11 m. Největší devizou Osmo Action je ale technologie stabilizace obrazu RockSteady, která využívá kromě elektronické stabilizace obrazu (EIS) také komplexní algoritmy a strojové učení. 

Osmo Action na prodejně DroPro
Zdroj:
dronpro.cz

Co vás na Osmo Action zaujme na první pohled je fakt, že má hned 2 barevné obrazovky – jednu náhledovou na přední straně pro selfie režim a větší, zadní „hyper-responzivní“ pro složitější nastavování. Obě mají dostatečnou svítivost, abyste na ně dobře viděli i za slunečného dne, a úpravu proti ulpívání otisků. Oproti ní má GoPro přední obrazovku pouze černobílou a zadní displej je o čtvrt palce menší.

Osmo Action na lyžařské helmě
Zdroj:
dronpro.cz

V čem je Osmo Action lepší než GoPro?

Když porovnáte Osmo Action, které vyšlo v roce 2019, s GoPro Hero 7 ze stejné doby, výdrž baterie mají srovnatelnou, ale obraz hodnotí odborníci u Osmo Action jako ostřejší a s věrnějšími barvami. Také stabilizaci hodnotí u Osmo Action jako výkonnější, Osmo má rovněž vyšší datový tok. HDR funkce funguje u GoPro jenom u fotek, zatímco u Osma i u videa. GoPro má zase širší zorný úhel (170° vs. 150° u Osma) a podporuje GPS.

Osmo Action pod vodou
Zdroj:
dronpro.cz
Osmo Action ve sněhu
Zdroj:
dronpro.cz

I když od uvedení akční kamery Osmo Action uplynuly 2 roky, stále se umisťuje slušně i ve srovnáních s novými generacemi GoPro Hero 9 a GoPro Hero 10, přičemž si drží skoro poloviční cenovku. A co více – množí se spekulace, že nám DJI co nevidět představí Osmo Action 2! 

 
 
Rubrika:
Aktivity:

Autor:
redakce

Podívejte se na články ze stejných kategorií:

Konkurent GoPro od výrobce dronů: Přibalte na cestu DJI Osmo Action