Přejít k hlavnímu obsahu

Vybíráte nafukovací člun? Poradíme vám, jak najít ten pravý

Tipů člunů je poměrně hodně a každý má jiné vlastnosti, které jsou ideální pro sjíždění trochu jiné vody. Proto byste si měli nejdříve ujasnit, k jaké aktivitě budete člun nejčastěji používat a co od něho očekáváte. Pak už je výběr snadný.

Vodáctví a vodní sporty se těší stále větší oblibě. Není proto divu, že poptávka roste i po lodích, člunech a vodáckém vybavení. Říct si, že sjedete řeku, je jednoduché. Horší je to pak s výběrem správné lodi. Pokud totiž zvolíte špatně, celý zážitek z vodního dobrodružství může být ta tam.

Nafukovací rafty pro rodinu

Vyrážíte na vodu s celou rodinou a chcete si užít pořádnou zábavu? Pak to bude chtít něco většího a stabilnějšího. Sáhnout můžete po nafukovacím člunu pro 4 a více osob. Ideální jsou v tomto případě rafty PULSAR, do kterých se vejde až 12 osob. Výhodou je, že s nimi můžete vyrazit jak na klidnější, tak i divočejší vodu. Ani peřeje vám nebudou způsobovat větší obtíže.

Pro delší putování po řece se zase hodí nafukovací člun ONTARIO, se který můžete vyrazit v partě až 6 osob. Loď je rychlá a snadno ovladatelná. Aktivnější rodina ji využije i v peřejích, bez potíží totiž zvládá i divokou vodu do obtížnosti WW3. Navíc vyniká i svou obratností. 

 

Nafukovací člun
Nafukovací člun Ontario z dílny GUMOTEX má krytou přední palubu z pevného NITRILONU®.
Zdroj:
www.gumotexcluny.cz

Rybářské čluny na klidnou vodu

Rádi rybaříte a chtěli byste se odpoutat od věčného sezení na břehu a vyrazit taky na vodu? Pokud chcete zažít zápas se svým úlovkem přímo v jeho rajónu, bude se vám hodit speciální loď. S nafukovacím rybářským člunem se dostanete do bezprostřední blízkosti vodní hladiny a užijete si opravdové adrenalinové lovení.

Vybírat byste měli především podle stability. Loď by také měla být snadno sbalitelná, abyste ji na místo lovení lehce dopravili. To vše splňuje rybářský kajak HALIBUT nebo rybářský člun ALFONSO, s nimiž si lov užijete až ve třech lidech na jedné lodi. Samozřejmostí u takto specializovaných člunů jsou úchyty na pruty a další rybářské vybavení nebo třeba pohodlné nafukovací sedačky.

Nafukovací člun
Rybářský člun HALIBUT pro jednu osobu poslouží dobře každému rybáři.
Zdroj:
www.gumotexcluny.cz

Sjíždění divočejší řeky

Fandíte pořádnému adrenalinu a v noci se vám zdá o boji s všudypřítomnými peřejemi? Pak nemá smysl dívat se po ničem jiném než po člunu s výbornými jízdními vlastnostmi a sportovním nádechem. Pro tyto účely se skvěle osvědčil nafukovací člun PALAVA, který je vhodný jak na turistické sjezdy řek do obtížnosti WW3, tak na klidnou jízdu po hladině stojaté vody. Při sjíždění peřejí můžete získat ještě větší stabilitu a odraz, pokud si v lodi zakleknete a použijete stehenní popruhy.

Nafukovací člun
Nafukovací kánoe PALAVA se stala evergreenem českých i zahraničních řek.
Zdroj:
www.gumotexcluny.cz

Zábava na moři

Pokud vás to táhne k moři a rádi byste prozkoumali každý útes a jeskyni, kterou v dálce spatříte, pak je ideálním a stále více populárním řešením je nafukovací kajak. Pro takzvaný seakyaking je dobré mít zpevněný kýl lodě a snížit tak vliv větru na směr jízdy lodě.
Opravdu rychlou jízdu si užijete třeba s kajakem SEAWAWE, který je díky svému úzkému a dlouhému tvaru snadno ovladatelný. Pokud navíc posunete sedačky, můžete jej z jednomístné verze upravit na verzi trojmístnou. A to už zní jako hodně zábavy.
 

Nafukovací člun
Nafukovací kajak SEAWAVE můžete využít s kokpitem i bez.
Zdroj:
www.gumotexcluny.cz

Nafukovací člun s pevným dnem

Čas od času se ve člunu potřebujete postavit, nebo chvíli rádi pádlujete vestoje? Pak už byste na vodu měli vyrážet jen na nafukovacím člunu s pevným dnem. Taková loď se vyznačuje především velkou stabilitou.

Svou cestu tak můžete začít pádlováním třeba na klidné vodě jezera a jakmile se dostanete na divočejší říčku směřující do lesa, můžete v klidu zasednout a pokračovat dál. K tomu skvěle poslouží nafukovací kajak THAYA s perfektní stabilitou.
 

Nafukovací člun
Nafukovací kajak THAYA získal v roce 2018 ocenění za nejlepší nafukovací člun.
Zdroj:
www.gumotexcluny.cz

Svižnější vyjížďka s motorem

Občas to rádi pořádně rozjedete, a tak se poohlížíte po něčem rychlejším? Existují nafukovací lodě, ve kterých můžete veslovat, pádlovat jako v kánoi nebo jednoduše připojit motor a užít si rychlou jízdu.

Takové lodě jsou pak skvělé na rekreační příbřežní plavbu po moři, výlety na jezerech nebo i klidnějších tocích. Pokud fandíte i slabším peřejím, nafukovací kánoi RUBY XL můžete pouze s kanoistickými pádly použít i ke sjíždění řek, a to do stupně WW2.
 

Nafukovací člun
Nafukovací kánoe RUBY XL, ke které je možné přidat motor a použít vesla i pádla.
Zdroj:
www.gumotexcluny.cz

 

 
 
Rubrika:
Aktivity:

Autor:
redakce

Podívejte se na články ze stejných kategorií:

Vybíráte nafukovací člun? Poradíme vám, jak najít ten pravý