Přejít k hlavnímu obsahu

Levné letenky a jejich úskalí: Dejte pozor na zpoplatněná zavazadla i přestupy

Akční letenky, díky kterým můžete procestovat celý svět, pořídíte už od několika stokorun. Na co si dát při jejich koupi pozor, aby se výhodný nákup nezměnil v noční můru?

Kde a jak levné letenky nakupovat?

Existuje nepočet stránek, kde pořídíte letenky za hubičku. Zkusit štěstí můžete i u samotného dopravce, kde se stačí přihlásit k odběru novinek a sledovat příchozí e-maily. Ty vás budou informovat o aktuálních akcích nebo slevových bombách, díky kterým pořídíte letenku za zlomek obvyklé ceny. Vyplatí se nepochybně i nejrůznější srovnávače, které za vás ceny letenek nezávisle porovnají.

Bonusový tip: Pokud lovíte levné letenky často, dřív nebo později zpozorujete, že některé servery si moc dobře pamatují vaše nákupní chování na svých stránkách. A čím častěji kontrolujete ceny letenek v určitém termínu do konkrétní destinace, tím více ceny rostou. Před tímto efektem se lze ochránit použitím anonymního režimu vašeho internetového prohlížeče.

Využijte chyb zaměstnanců a nečekejte

Akční letenky můžete zpravidla koupit ve dvou tarifech. Discount fare představuje oficiální promo akci vybrané letecké společnosti nebo nabídku prodejce letenek, kdy dopravce chce například „rozlétat“ novou linku nebo má menší poptávku mimo sezónu.

Druhou, mnohem specifičtější kategorií, je nákup letenek v tarifu error fare, kdy jsou ceny letenek extrémně nízké vinou zaměstnance aerolinek, který je zadával do globálního systému GDS. V takovém případě na nic nečekejte a zaplaťte letenku obratem.

Letenky nevracejte, nechte je raději propadnout

Zákazníci mají většinou v paměti jedno zásadní pravidlo, které je má ochránit před impulzivní nebo nepromyšlenou koupí. Jde o čtrnáctidenní lhůtu na vrácení zboží, která není zatížena žádnou sankcí ani pokutou. V případě nákupu výhodných letenek tohle pravidlo ale platit nemusí. A zpravidla taky neplatí.

Pokud si cestu z jakéhokoliv důvodu rozmyslíte a nákup letenek stornujete, připravte se na vysoké storno poplatky nebo i skutečnost, že vám prodejce nevrátí ani korunu. Pro tento případ odborníci doporučují pečlivě si prostudovat obchodní podmínky on-line prodejce letenek. Tam najdete, za jakých podmínek je možné letenku stornovat a zda není výhodnější ji nechat raději propadnout (některé aerolinky vám část zaplacené ceny připíšou na účet ve formě kreditů).

Letenky a kufr na letišti
Doslova za pár kaček můžete procestovat celý svět. Je ale potřeba vědět, jak na to!
Zdroj:
Shutterstock

Pozor na předražená zavazadla

Levné letenky jsou většinou doménou nízkonákladových leteckých společností, které je uvolňují postupně podle termínů, jež potřebují obsadit. Udávaná cena je však většinou v základním tarifu, u kterého například nejde vybrat sedadlo nebo je omezený zavazadlem.

Často si na palubu letadla můžete vzít jen malé příruční zavazadlo, které je omezeno rozměry i hmotností. Pokud si potřebujete další zavazadlo dokoupit, cena vás zcela jistě nepřekvapí. Může totiž až několikanásobně převýšit cenu základní letenky. Proto je dobré osvojit si zásady cestování „na lehko“ a nebrat s sebou na cesty nic, co doopravdy nevyužijete.

Máte dost času na přestup?

Cenově výhodné letenky jsou většinou spojeny rovnou s několika přestupy. Abyste se tak dostali do cílové destinace, vyčleňte si na cestu celý den. Někdy i klidně dva. Pokud vám nevadí bivakovat na letišti, ověřte taky, kolik času máte na samotný přestup. Některé vyhledávače a srovnávače letenek jsou vám bohužel schopné prodat letenku s hodinovým přestupem. Nebo ještě hůř například letenku s přestupem v Londýně, kdy přiletíte na Stansted, ale dál odlétáte z Heathrow a na přestup máte 3 hodiny. Jen cesta mezi letišti přitom zabere hodinu a půl. Proto před nákupem letenky ověřte, zda je přestup v konkrétní časové dotaci vůbec reálný.

V období dešťů si válení u moře příliš neužijete

Běžně aerolinky prodávají zvýhodněné letenky mimo hlavní sezónu. Pokud plánujete odpočinek na pláži a popíjení kokosové vody přímo z ořechu, pravděpodobně vás asi rozladí neutichající monzunové deště, kvůli kterým setrváte naprostou většinu dovolené zavření na pokoji. Ještě před tím, než zvýhodněnou letenku koupíte, ověřte, jaké počasí ve vybraném období a destinaci panuje, a tomu následně přizpůsobte program.

Osoba držící pas a letenkami
Cena letenky se vám může nepěkně prodražit kvůli naprosté banalitě.
Zdroj:
Shutterstock

Drobné písmo a „hvězdičky“ jsou důležité

Dejte si tu práci a pečlivě si přečtěte, co je v podmínkách vybraného dopravce napsáno drobným písmem. Někde se dočtete, že sportovní vybavení (typicky třeba snowboard nebo golfové hole) vás budou stát víc než samotná letenka. Něco podobného může platit také pro kočárek. Zajímejte se též o nejrůznější druhy příplatků nebo doplňkové služby, které mohou váš let nepříjemně prodražit.

Bonusová rada závěrem: S nákupem výhodných letenek musíte být opravdu rychlí. To však v žádném případě neznamená, že byste měli být zbrklí a nepozorní. Vždy proto kontrolujte finální cenu letenky, kterou platíte, a následně také tu, která vám byla z karty stržena. V případě výraznějšího rozdílu, ba dokonce další nevyžádané platby lze využít u banky takzvaného chargebacku, kdy vám banka peníze za neoprávněnou platbu vrátí a situaci potom řeší s vybranou leteckou společností nebo zprostředkovatelem nákupu letenek sama.

Použité zdroje: zdroj 1, zdroj 2zdroj 3

 
 

Místo

50° 6' 7.1411", 14° 15' 48.6107"
Rubrika:
Aktivity:

Poznání

Autor:
Vendula Flassig Vrablová

Podívejte se na články ze stejných kategorií:

Levné letenky a jejich úskalí: Dejte pozor na zpoplatněná zavazadla i přestupy