Přejít k hlavnímu obsahu

Změní 3D tisk svět?

3D tisk neboli aditivní výroba se možná nedostane do titulků jako okolo roku 2010, ale buďte si jisti, že tato technologie se šíří a rychle postupuje kupředu… Důsledky návrhů 3D tisku jsou obrovské a tato technologie má potenciál způsobit revoluci v naší společnosti.

Zde je několik způsobů, jak 3D tisk v nadcházejících letech změní průmysl, ekonomiku, medicínu a životní prostředí.

1. Produkce se obrátí směrem k místním

Od 80. let 20. století je firemní outsourcing významnou hnací silou změn ve zpracovatelském průmyslu. Velké korporace často snižují náklady tím, že zakládají továrny ve více společnostech na výrobu každé dílčí součásti jejich konečného produktu.

Díky 3D tisku by například mohla firma vyrobit celé auto na jednom místě. 3D tisk vyžaduje pouze několik zaměstnanců a jak se technologie zlepšuje, bude pro společnosti levnější a dostupnější vyrábět své produkty blízko domova.

To by znamenalo významnou ekonomickou restrukturalizaci pro Čínu a další země, jejichž hospodářství závisí na poskytování levné pracovní síly pro výrobu. Budou muset najít nové formy produkce ekonomické hodnoty, aby si udržely svůj HDP.

2. Lékařský svět se obrátí vzhůru nohama

Od chirurgie přes protetiku až po léky, 3D tisk má moc způsobit revoluci ve světě medicíny. 3D tisk se již používá pro protetiku. 3D tisk by mohl zlevnit protetiku pro každého a změnit životy lidí po amputaci po celém světě. 3D tisk se také používá pro chirurgii, přičemž repliky srdcí a orgánů pomáhají chirurgům v přípravě.

Bioprinting, 3D tisk, který využívá „inkoust“ vyrobený z lidských buněk a tkání, dělá obrovské pokroky. Mnoho technických a lékařských expertů věří, že 3D vytištěné vnitřní orgány se budou používat pro operace do roku 2025. 3D tisk již byl použit k opravě poškozené kosti a chrupavek, přičemž chirurgové použili technologii v roce 2014 k opravě mužského obličeje po silniční nehodě.

3. 3D tisk podnítí kreativní renesanci

S tím, jak se 3D tisk stává stále běžnějším, bude pro vynálezce a kreativce dostupnější a snazší proměnit své nápady ve skutečnost. 3D tisk již vynálezcům výrazně usnadňuje výrobu prototypů. V budoucnu by výrobní proces mohl být realizován 3D tiskem. Za pár desítek let bychom mohli vidět regály obchodů plné různých 3D tištěných produktů, které by dnes byly nepředstavitelné.

4. 3D tisk by mohl pomoci vyřešit bytovou krizi

Ceny bydlení na Západě raketově rostou. Méně mladých lidí si může dovolit koupit bydlení než jejich rodiče a mnozí mají potíže i s placením nájemného. S tím by mohl pomoci 3D tisk. Čínská společnost s názvem Winsun nabízí 3D domy postavené výhradně z recyklovaných materiálů, jejichž výroba stojí méně než 5000 dolarů. Jejich proces využívá „inkoust“ ze skleněných vláken, oceli, cementu, pojiva a recyklované suti. Už si postavili bydlení v Číně, nedávno expandovali do Saúdské Arábie a plánují expanzi do dvaceti dalších zemí v příštích několika letech. 3D tisk šetří domácím stavitelům náklady na dopravu, stavební materiál a mzdové náklady. Města budoucnosti mohou být postavena pomocí 3D tisku!

5. 3D tisk může zachránit životní prostředí

3D tisk usnadní místní výrobu zboží a dramaticky sníží náklady na palivo. Rychlejší výroba zboží může pomoci omezit používání fosilních paliv a možná dokonce zabránit nejhorším excesům změny klimatu.

Díky 3D tisku můžeme zintenzivnit naši recyklační hru. Plasty, kovy a papír se stanou „inkoustem“ používaným v tiskárnách, což je proces, který spotřebuje méně energie než konvenční recyklace.

A konečně, 3D tisk může pomoci studovat proces degradace životního prostředí. Vědci z University of Sydney vytvořili 3D model Velkého bariérového útesu u Astrálie, aby pomohli modelovat, jak jsou tyto přírodní struktury ovlivněny změnou klimatu. To by mohlo být použito k podpoře zotavení korálových útesů z bělení a bouří.
 

 
 
Rubrika:
Aktivity:

Autor:
redakce

Podívejte se na články ze stejných kategorií:

Změní 3D tisk svět?