Přejít k hlavnímu obsahu

Brutální teplotní masakr v Iráku

Během 124 dnů dubna, května, června a července vystoupila sedmdesátkrát (!) nad 40°C. Párkrát už překročila i padesátku! Možná si řeknete: „Oni jsou tam na to zvyklí,“ ale ne. Ani teplomilným Iráčanům tohle rozhodně není příjemné a snaží se před sluncem krýt.

Venku na ulici pod spalujícím sluncem se dá vydržet jen několik minut, pak se všichni snaží se rychle skrýt pod nějakou stříškou, kterých ovšem není tolik jako v podnebně podobně drsném Kuvajtu. A klimatizace a sprchy v domech? S těmi je také potíž. Před třinácti lety ve válce utrpěla elektrická i vodovodní síť velké rány a výpadky stále nejsou ojedinělé.

Vláda sice kvůli horku minulý týden vyhlásila státní volno, nicméně lidé i tak vyrazili do ulic na demonstraci. Podle nich stát nečiní dostatečně velké kroky pro ochranu občanů před žárem.

A jaký je výhled? Na brzký obrat to nevypadá. Podle předpovědi i v následujících dnech poleze teplota vysoko nad 40°C, odpoledne kolem 15 hodin se ještě pár dní bude dotýkat opravdu pekelných 49°C. Iráckým pekařům, kovářům nebo kuchařům tedy vážně nezávidíme.

 
 
Rubrika:
Aktivity:

Autor:
admin

Podívejte se na články ze stejných kategorií:

Brutální teplotní masakr v Iráku