Přejít k hlavnímu obsahu

Amalfitánské pobřeží: konec dlouhých kolon, autem se sem dostanete jen každý druhý den

Amalfi a Positano, to jsou dvě ikonická městečka a absolutní perly Amalfitánského pobřeží. S totálními kolapsy dopravy jim tu ale došla trpělivost.

Obě městečka v Itálii jsou především v hlavní turistické sezóně denně pod šíleným náporem turistů, což je patrné nejen v samotných centrech, ale i na silnici, která je spojuje a vede dál směrem na Sorrento nebo druhým směrem na Salerno. S dopravními kolapsy, které město sužují především kolem poledne, ale místní už dál žít nechtějí. 

Nádherná cesta po útesu, který padá dolů do tyrkysových vln moře, se prodlužuje s každou zatáčkou – jednak zdejší silnice nepatří k nejširším, jednak tu bývá dost velký provoz a navíc se tu každý pochopitelně chce tak nějak pokochat tou krásou. Dojezd, který si plánujete z bodu A do bodu B, se může klidně ztrojnásobit, což je nemilé, když jedete třeba na letiště, nebo se někam potřebuje prodrat sanitka. 

Amalfitána výhled
Omezení silničního provozu má zajistit lepší zážitek pro všechny turisty a příjemnější život pro místní.
Zdroj:
Bigstockphoto

Kolonám dlouhým i 6 kilometrů by měl být konec

Takhle zasekaná cesta už by měla být minulostí, provoz se má totiž snížit na polovinu. Od středy 15. 6. 2022 mají auta vjezd na úsek mezi Vietri sul Mare a Positanem povolen jen každý druhý den (podle toho, jestli SPZ končí lichou, nebo sudou číslicí – opravdu!).

Tohle pravidlo platí od 15. června do 30. září o víkendech a během srpna každý den od 10.00 do 18.00 hod., další termín je pak „velikonoční týden“ a 24. duben až 2. květen. Místních obyvatel se to samozřejmě netýká, stejně jako hromadné dopravy nebo vozů taxi a podobně.

Další pravidlo je vedeno proti abnormálně dlouhým a širokým autům a celý balíček pravidel se samozřejmě setkává s různými názory, zejména od komunálních politiků některých dotčených či okolních měst, protože omezení nejspíš povede k úbytku turistů.

Zdroj

 
 

Místo

40° 38' 3.7284", 14° 36' 9.216"
Rubrika:
Aktivity:

Autor:
Petra Malá

Podívejte se na články ze stejných kategorií:

Amalfitánské pobřeží: konec dlouhých kolon, autem se sem dostanete jen každý druhý den