Přejít k hlavnímu obsahu

Pas můžete nechat doma, v těchto zemích stačí občanka

Do spousty zemí Evropské unie můžete cestovat jen s občankou, to se rozumí. Ve hře je především Schengenský prostor. Jsou ale i další státy, do kterých nepotřebujete cestovní pas, a možná byste si ho před dovolenou v nich narychlo vyřizovali zbytečně. Tak se na to podívejme.

Evropská unie je tedy jasná. Země náležící do Schengenského prostoru se zavázaly nekontrolovat vás při překročení hranic. Je to Belgie, Česká republika, Dánsko, Estonsko, Finsko, Francie, Itálie, Litva, Lotyšsko, Lucembursko, Maďarsko, Malta, Německo, Nizozemí, Polsko, Portugalsko, Rakousko, Řecko, Slovensko, Slovinsko, Španělsko a Švédsko.

Velká Británie je oficiálně součástí Evropské unie do 29. 3. 2019, ale i po tomto datu pravděpodobně zůstane v Schengenském prostoru a budete sem moct vyjet s občankou.

Pozor na Grónsko
Grónsko je sice dánskou autonomní oblastí a svádělo by k tomu, vydat se sem s občanským průkazem, ale pozor, právě tady potřebujete cestovní pas. Naopak na Faerské ostrovy, které rovněž patří k Dánsku, stačí občanka.

Kromě toho jsou však v „Schengenu“ i státy, které do Evropské unie nepatří. Jde o Lichtenštejnsko, Island, Norsko a Švýcarsko. Občanka taky stačí i v San Marinu, ve Vatikánu, v Andoře a Monaku.

Mimo Evropu se s občanským průkazem dostanete na francouzská zámořská území.
Zdroj: Bigstockphoto

Jiný kraj, jiný mrav. A jiné podmínky

A teď už to bude zajímavější. Například do Moldávie se můžete vydat s občankou, ale jen s tou se strojově čitelnými údaji, do Podněstří se dostanete jen s pasem. V Kosovu vás přivítají i s občankou, ale ta musí mít kromě strojově čitelných údajů taky elektronický čip.

Ve všech případech platí, že občanka musí platit aspoň po dobu pobytu v konkrétní zemi, pokud se chystáte vyjet do Gruzie, Makedonie, Srbska, Albánie, Černé Hory, Bosny a Hercegoviny nebo Moldávie, musí váš průkaz platit ještě aspoň tři měsíce po vašem předpokládaném návratu domů.

Kam mimo Evropu ještě můžete s občankou?

Je tu ještě pár zemí, které jsou mimo Evropu nebo její nařízení a pravidla, a přesto si před pobytem v nich nemusíte vyřizovat cestovní pas a které jsme ještě nezmínili. Jsou to tyto: Francouzská Guyana, Gibraltar, Guadeloupe, ostrovy Guernsey a Jersey, ostrov Man, Kyperská republika (jižní část Kypru), Martinik, Mayotte a Réunion.

Kromě zámořských území Francie, které jste tu našli, se do jiných exotických destinací nevydávejte bez pasu, ani v případě, že jde o zámořská území evropských států.

 
 

Místo

0°, 0°
Rubrika:
Aktivity:

Autor:
Petra Malá

Podívejte se na články ze stejných kategorií:

Pas můžete nechat doma, v těchto zemích stačí občanka