Přejít k hlavnímu obsahu

Co si vzít s sebou na vodu? Nezapomeňte na vodácký vak a zásobu igelitových pytlíků

Vodácká sezóna se pomalu blíží. Pokud nepatříte mezi ostřílené matadory a letos vás tahle adrenalinová aktivita čeká poprvé, měli byste vědět, co si vzít s sebou na vodu.

Sbalit se účelně, avšak prakticky, je jedním z předpokladů správného vodáka i bezvadného zážitku. Co by nemělo ve vaší výbavě chybět a které zbytečnosti naopak nechat doma? Máme pro vás praktický návod!

U organizovaných výletů máte základní vybavení v ceně

Pokud na vodu vyrážíte v rámci organizovaného zájezdu nebo si vodácké vybavení půjčujete až na místě v půjčovně, obvykle se nemusíte starat o loď, pádlo, vesty ani přilby. Součástí lodi bude pravděpodobně i „házečka“ čili lano svinuté v pytlíku, které čeká na okamžik, kdy ho kajakář vezme a jeden konec hodí kolegovi v nesnázích. Vytahuje se s ním i loď zaklíněná v peřejích, jistí se s ním kolega, který plave na pomoc tonoucímu do vodního válce pod jezem.

Důležité jsou doklady a pojištění

To, že nemusíte řešit výše uvedené ale neznamená, že můžete balení na vodu podcenit. Pamatujte, že ať už se na vodu vydáváte v Česku, nebo za zážitky cestujete do zahraničí, jako první byste si měli překontrolovat doklady a jejich platnost. Nezapomeňte si před cestou uzavřít i kvalitní cestovní pojištění, které bude krýt i rizikové sporty. Vždy ověřte, zda se pojistka na plánovanou aktivitu vztahuje. Pokud ne, pak vám pojišťovna v případě úrazu nebo dalších komplikací nemusí vyplatit ani korunu. Asistenční kartičku si stáhněte do mobilu nebo si ji vytiskněte.

Kajakář
Sbalit se účelně a prakticky je tak trochu fuška.
Zdroj:
Shutterstock

Vodácký vak můžete nahradit batohem a igelitovými pytlíky

Hodit se vám bude nepochybně i vodácký vak, do kterého sbalíte všechno potřebné vybavení. Vak bývá nepromokavý, ale obvykle jde o poměrně citelnou investici. Pokud tedy na vodu vyrážíte jen sporadicky, můžete ho nahradit klasickým batohem. Cennosti, elektroniku, náhradní oblečení a doklady do něj uložte v nepromokavých igelitových sáčcích. To pro případ, že by se sjíždění zvrtlo a vy byste se náhle ocitli ve vodě.

Jakou obuv a oblečení?

Nezapomeňte ani na kvalitní obuv, která by měla na noze dobře držet a neklouzat. Na vodu si vždy berte boty dvoje – jedny do vody, jedny na souš. Na vícedenní plavbu je do kempů nejlepší zvolit boty nepromokavé. Nezapomeňte ani na pokrývku hlavy, sluneční brýle a pláštěnku. Samozřejmostí by mělo být i náhradní oblečení, které taktéž uložte do nepromokavého obalu. Sbalte si s sebou i léky, které pravidelně užíváte a cestovní lékárničku.

Co když je plavba vícedenní?

Pokud budete trávit noc v kempu, nezapomeňte na dvouplášťový stan, čelovku, spacák a karimatku, oblečení na převlečení, hygienické potřeby a ručník, baterku, repelent a malý (plynový nebo benzinový) vařič. Chybět by vám neměly ani sirky a zapalovač, ešus, příbor, láhev na vodu, případně trvanlivé potraviny.

Ze všeho nejdůležitější je ale samozřejmě veselá mysl a dobrá nálada. Pokud si budete výše uvedené udržovat, jakékoliv zapomenuté vybavení pro vás bude pouhou maličkostí!

Použité zdroje: zdroj 1, zdroj 2zdroj 3

 
 

Místo

50° 3' 35.7793", 14° 24' 50.8215"
Rubrika:
Aktivity:

Dobrodružství

Autor:
Vendula Flassig Vrablová

Podívejte se na články ze stejných kategorií:

Co si vzít s sebou na vodu? Nezapomeňte na vodácký vak a zásobu igelitových pytlíků