Přejít k hlavnímu obsahu

Co s sebou na výlet? Ultimátní seznam všech nezbytností pro bezstarostný zážitek

Cestování a výletování zbožňujeme. Pro ty, kteří se téhle kratochvíli ale neoddávají pravidelně, může být balení na celodenní výlet maličko stresující.

Co s sebou na výlet sbalit? Máme pro vás praktické tipy, rady i vychytávky, které promění každý výlet v nezapomenutelný zážitek!

Pohodlně se oblečte, vyrážíme

Předpokládáme, že výlety máte spojené se zážitky, objevováním známých i těch méně „profláknutých“ míst i jistou dávkou nekomfortu. Proto považujeme za základ pohodlné oblečení a obutí, které počítá s tím, že by se během dne mohlo změnit počasí i váš program.

Základem jsou nepochybně kvalitní, pevné a pohodlné boty, které je potřeba před výletem alespoň trochu rozchodit. Pozornost věnujte i oblečení. To v ideálním případě vrstvěte a vsaďte na to funkční, které vás zahřeje, rychle uschne a snadno odvede pot pryč od těla.

Důležité jsou i kvalitní ponožky se zesíleným chodidlem, s „chladivou“ úpravou pro léto nebo z vlny na zimu. Nepoužívejte bavlněné ponožky, po seprání jsou drsné a odírají nohy. Pokud ke tření v botě dojde, ponožku ihned narovnejte, postižená místa ošetřete krémem nebo lojem a promastěte je.

Rodinka v lese
Ať už vyrážíte na hory nebo kousek za město, sbalte se i pro strýčka Příhodu.
Zdroj:
Shutterstock

Vše potřebné neustále při ruce

Podobně důležité jako boty, je i kvalitní a dobře padnoucí batoh. Jeho velikost přizpůsobte konkrétnímu výletu, ale i jeho délce a lokalitě. Jinak bude vypadat batoh sbalený do Alp, jinak ten, který si vezmete na výšlap za město.

I batoh si před cestou odzkoušejte. Plný by vás neměl nikde dřít ani tlačit. Na jeden den by vám měl skvěle postačit batoh o objemu 20–30 litrů. Vždy ale záleží na tom, kolik lidí se bude výletu účastnit a zda si každý ponese své věci sám, nebo se někteří složí do jednoho batohu.

Pokud vyrážíte jako rodina, nejspíš bude výhodnější vzít pouze jeden batoh, ale zato větší, například i 40litrový. Při ukládání věcí do batohu se držte zlatého pravidla, které říká, že těžší věci by měly být umístěné dole a co nejblíže u zad.

Nezbytnosti i maličkosti, které si vzít s sebou na výlet

Pokud nehodláte korzovat od jedné restaurace ke druhé, sbalte pití a jídlo na celý den. Pozornost věnujte zejména pitnému režimu a dostatečně velké lahvi. Vsadit můžete i na tzv. camel bagy. U méně náročných a kratších rodinných výletů si vystačíte s obyčejnou plastovou lahví nebo termoskou. Pamatujte, že na osobu byste měli sbalit minimálně 1,5 litru tekutin!

Jídlo volte trvanlivější (např. toasty, obložené housky, nakrájené ovoce, těstovinový salát bez majonézy, řízky apod.), vsadit ale můžete i na nejrůznější proteinové nebo energetické tyčinky, hořkou čokoládu nebo sušenky, které dodají energii. Nezapomeňte ani na tubičku hroznového cukru. Hodit se vám může v mnoha situacích.

V batohu by vám samozřejmě neměla chybět ani plně vybavená lékárnička, čelovka s náhradními bateriemi, multifunkční nůž a něco, čím rozděláte oheň. Sirky mohou ve vlhkém a studeném počasí zklamat. Lepší volbou je proto zapalovač, ti zkušenější mohou sbalit křesadlo. Pokud jste zvyklí na trekové hole, rozhodně je nenechávejte doma.

Nezapomeňte ani na pláštěnky, náhradní ponožky, případně trička, doklady, peníze a klasickou mapu. GPS v mobilu je sice fajn, uprostřed zatažené noci a hlubokého lesa, kam signál z okolních vesnic ještě nedoputoval, vám ale bude tahle moderní vychytávka k ničemu.

Od věci není ani powerbanka, v létě opalovací krém a kšiltovka, která vás ochrání nejen před slabším deštěm, ale také před sluncem. Dobré je přikoupit ochranný igelit na batoh. Přestože většina těchto zavazadel má jistou ochranu proti vodě, je lepší se pojistit ještě jednou vrstvou.

Náš tip: Ať už vyrážíte do hor, nebo blízké zoologické zahrady, vždy u sebe mějte moderní KPZ. Ta by měla obsahovat minimálně zapalovač, provázek, papír, tužku, zavírací špendlík, gumičku, lupu, svíčku, náplasti a zmíněný hroznový cukr.
Rodina se psem na mole.
Kdo je připraven, není překvapen. Nezapomeňte si do mobilu stáhnout appku Záchranka.
Zdroj:
Shutterstock

Nainstalujte si chytrou „appku“

Protože nehoda není náhoda a neštěstí nechodí po horách, ale po lidech, je dobré být připraven na každou situaci a problém, který může během výletu nastat. Pokud by například došlo k úrazu, stres a šok řadě z nás znesnadní logické uvažování. Vzpomenout si v tu chvíli na číslo záchranné služby je skoro nemožné.

Proto je dobré mít v chytrém telefonu nainstalovanou aplikaci Záchranka, která je zdarma ke stažení pro operační systémy Apple iOS či Google Android. Appka zjistí vaši přesnou polohu a spolu s tísňovým voláním ji odešle dispečerovi tísňové linky. Souřadnice a adresa se nejprve odesílají přes internet, ale když má mobil nekvalitní nebo žádné připojení, odešlou se informace prostřednictvím SMS.

Pro správnou funkčnost aplikace je potřeba zaregistrovat se a potvrdit své telefonní číslo ověřovacím SMS kódem. Bez tohoto kroku aplikace polohu neodešle, pouze vytočí linku 155. Aplikace disponuje i dalšími funkcemi, mezi které patří třeba seznam pohotovostí s kontaktními údaji nebo postupy a interaktivní návody na první pomoc. Na horách dokonce Záchranka spolupracuje s Horskou službou. A jedna zajímavost na závěr – aplikace Záchranka si za pouhé dva dny po spuštění připsala na konto první zachráněný život!

Použité zdroje: zdroj 1, zdroj 2zdroj 3

 
 

Místo

50° 5' 0.0866", 14° 24' 46.041"
Rubrika:
Aktivity:

Poznání

Autor:
Vendula Flassig Vrablová

Podívejte se na články ze stejných kategorií:

Co s sebou na výlet? Ultimátní seznam všech nezbytností pro bezstarostný zážitek