Přejít k hlavnímu obsahu

Jak vybrat trekové boty, abyste výlety a túry neproplakali

Každý, kdo chodí aspoň na několikahodinové vycházky, neřku-li na celodenní a vícedenní túry, ví, že boty jsou základ. Jak je ale vybrat, aby dobře sloužily?

Není to tak těžké, když víte, na co se zaměřit. Někdo má svou oblíbenou značku a od ní prověřené boty, na které nedá dopustit, jiný naopak stále tápe. Ať už patříte do první, nebo druhé zmíněné skupiny, mohl by se vám hodit náš návod na to, jak vybrat trekové boty.

Na co při výběru myslet

Při výběru trekových bot je potřeba brát v potaz několik parametrů. Které to jsou?

Na jaké túry se vydáváte nejčastěji?  

Pokud na několikahodinové a do nikterak náročného terénu klidně si vezměte „kecky“, které vám padly a líbila se vám i jejich cena. Nemusí splňovat žádná přísnější kritéria. Na celodenní túru už jsou ale lepší aspoň nízké trekové boty, které mívají oproti nejrůznějším teniskám a botám na běh pevnější a odolnější podrážku, díky které neucítíte v chodidle každý kamínek.

Jestli nejčastěji chodíte po českých horách, využijete snad ještě středně vysoké trekové boty, které vám zpevní a ochrání kotník, těsně nad ním ale skončí. Podrážka musí být pevná a odolná, ale ne nejmohutnější.

Vysoké boty a mohutná podrážka, to jsou věci, na které přichází řada až při túrách v Alpách, Tatrách, Pyrenejích a v dalších vysokých horách. Tyto i středně vysoké boty bývají odolnější vůči vodě i obyčejné vlhkosti, takže udrží nohy déle v suchu.

Když už jsme u podrážky, u kvalitních bot by neměl chybět „vibram“! Jde o gumovou podešev, která „odpruží“ nerovnosti a poskytne pohodlí při chůzi, ať už se vydáte kamkoli. A jen taková perlička… Vibram není materiál, nýbrž název italské společnosti, která podešev vyrábí. 

Jaký zvolit svrchní materiál? 

I výběr svrchního materiálu by se měl odvíjet od toho, jak dlouhé a náročné túry chcete podnikat, případně jak moc si potrpíte na pohodlí svých nohou (není radno nic podceňovat, nohy vás nosí!). Nejčastějším materiálem je kůže nebo textil. Kůže má delší životnost, protože ji jen tak neprodřete, udrží nohu v teple a dlouho i v suchu. Textil bývá lehčí, ale musíte počítat s tím, že sucho a teplo nebude v botě dlouho. Jakmile botky s textilní vrstvou odřete, voda do nich poteče tak, že se nebudete stačit divit.

jak vybrat trekové boty
Na pohodlí vašich nohou na túrách záleží nejvíc.
Zdroj:
Bigstockphoto

Voděodolnost vs. nepromokavost. V čem je rozdíl?

Voděodolnost je schopnost materiálu odolávat tlaku vody, ale jen do určitého momentu. Boty mívají označení waterresistant nebo waterproof. Téhle vlastnosti se dá opakovaně pomáhat použitím impregnačních sprejů.

Nepromokavost je oproti tomu schopnost boty nepropustit vodu a vlhkost skrz. I tady se dá pomáhat i impregnací. Tyhle boty jsou sice skvělé do vlhkého a deštivého počasí (u nás třeba na jaře a na podzim), ale musíte u nich počítat s tím, že vlhkost vytvořenou pocením příliš nepropouští ven.

Čím méně švů, tím lepší vlastnosti

Znáte to, švy jsou rizikové i na oblečení, které má nepromokavé. Jakmile se něco pokazí, jsou to právě tahle místa, kterými začne protékat. Čím méně švů tedy máte na botě, tím menší je šance protržení nebo rozlepení. Švy spousta lidí chápe jako okrasnou záležitost, ale to, jestli jsou boty pěkné na pohled, nebo ne, na delší túře nebo vícedenním treku až tak moc neoceníte. 

A co ochranná membrána?

Ochranná membrána je vnitřní část boty, o které si laici a nezasvěcení myslí, že je to jen textil. Tahle membrána ale efektivně odvádí vlhkost vytvořenou potem ven, ale zároveň nepustí vodu zvenčí dovnitř. Když chceme boty s kvalitní membránou, hledáme „goretex“, ale existují i další označení.

Jazyk, šněrování a špička

Nechcete si ukopnout palce v náročnějším terénu? Pak určitě při výběru bot myslete na to, aby měly vyztuženou špičku (obsázku). Další vychytávkou je šněrování, které by mělo být co nejefektivnější – tkaničky můžete vázat na všechna očka, pak bude mít bota větší efekt, lépe sedne. Pokud už se ale budete z túry vracet po pěšince, klidně boty můžete povolit. 

A nakonec ještě jazyk. Ten může v botě nadělat pěknou paseku. Při zkoušení za něj pořádně zatahejte, měl by pevně držet. Jeho funkcí je ochránit nohu v suchu před vodou shora. 

Jak si správně vyzkoušet trekové boty před koupí

Asi nemusíme zdůrazňovat, že zkouška bot je naprosto zásadní. Existuje několik pravidel, díky nimž budete vědět, že kupujete ty boty, které vám budou opravdu dělat radost.

  1. Boty si zkoušejte pozdě odpoledne nebo večer. Budete je mít mírně oteklé jako po celodenní túře.
  2. Při zkoušení mějte na nohou ponožky takové tloušťky, kterou budete nosit nejčastěji. 
  3. Vyzkoušejte dostatek místa na délku i na šířku. Pokud nechcete mít po každé túře zmasakrované prsty a fialové nehty, musíte mít vpředu dost místa. Zároveň je ale potřeba nevybírat příliš velké boty, ve kterých by vám noha plavala. Co se šířky týče, tady je právě dobré vědět, že některé značky vyrábějí boty na užší nohu a jiné zase na spíš na širší. I podle toho se můžete orientovat. 
  4. Zavažte je a vydejte se „do terénu. Nazujte si boty, vytáhněte jazyk, zašněrujte je a vůbec se s nimi nemazlete. V některých obchodech mají různé druhy povrchů právě proto, abyste boty vyzkoušeli a zjistili, jestli vám v nich bude dobře. Nebojte se to vyzkoušet.
  5. Zhodnoťte boty pohledem. Na vzhledu sice nezáleží tak jako na pohodlí, ale stejně ho nepodceňujte. Zaměřte se především na takové nešvary jako křivé švy, stopy lepidla nebo odstávající konce nití. Rukou si zkontrolujte i vnitřek – nesmí v nich být žádné vypoukliny, žádné hrbolky! 
 
 
Rubrika:
Aktivity:

Sport

Autor:
Petra Malá

Podívejte se na články ze stejných kategorií:

Jak vybrat trekové boty, abyste výlety a túry neproplakali