Přejít k hlavnímu obsahu

Jak vybrat ten správný paddleboard a kajak na dovolenou

Léto začalo a dovolené jsou před námi. Vzhledem k probíhající světové pandemii a omezením v cestování možná někteří raději zůstanou i letos v České republice. Ani přesto se ale nemusí vzdát vody a plavání. 

Jaké nové vybavení si můžete pořídit na dovolenou, abyste si vodu užili na maximum i u nás? Náš průvodce vám pomůže vybrat nafukovací paddleboard, případně nafukovací kajak. 

Paddleboard

Paddleboard je zjednodušeně řečeno prkno pro pádlování ve stoje. Setkáte se také s označením SUP (Stand Up Paddle Boarding). Tento druh sportu není jen pro zkušené sportovce, ale i pro naprosté začátečníky. U nás se s paddleboardem můžete pustit na jezero, nádrž, klidný tok řeky. Podle čeho si máte ale vybrat ten pravý paddleboard?

Čím při výběru začít

Ještě než se pustíte do procházení nabídek, ujasněte si, jak plánujete paddleboard využívat. Má být vhodný pro každého člena rodiny, nebo jen pro vás, nebo na něm budete jezdit společně? S paddleboardem můžete zkusit moderní formu cvičení či jógu, vyrazit na dlouhou vyjížďku, nebo ho mít prostě jen na dovádění. To si budete muset vyjasnit i v případě, že máte zájem o koupi kajaku.

jóga na paddleboardu
Zdroj:
Pixabay

Důležité kritérium jsou také vaše zkušenosti s daným sportem. Začátečníci spíše budou volit větší a stabilnější prkno, rozhodně nafukovací a více univerzální, které uveze jak muže, tak ženu. U kajaku bude začáteční hledat především komfort a dostatečnou stabilitu. Pro začátečníky bývá obvykle kratší (pod 4 metry) a širší (obvykle do 75 centimetrů). 

Počet osob, které budou jezdit. Tato informace bude důležitá pro určení nosnosti. Pokud na paddleboardu chce podniknout výlet celá rodina, doporučuje se zvolit nosnost alespoň 120 kilogramů. Pokud plánujete jeden paddleboard, ale střídat se na něm budete dva, vyberte podle hmotnosti toho těžšího. Pokud chcete pádlovat ve dvou společně na delších výletech, zvolte podle součtu vašich vah. Pokud jde spíš o krátkodobou zábavu na rybníku, odečtěte od vaší společné váhy 20 až 30 kilogramů. 

I kajaky je možné vybírat podle počtu převážených osob. Už není typické, že by byly jen pro jednu osobu, ale jsou i pro dvě až tři osoby. 

Šířka, délka, tloušťka

Při porovnávání šířky paddleboardu platí, že čím je prkno širší, tím je také stabilnější. Stabilní prkno má obvykle od 80 centimetrů více, tedy 31 a půl palce a více. 

S délkou paddleboardu bude souviset i rychlost. Čím delší prkno si pořídíte, tím bude potenciálně rychlejší a bude lepší na zdolávání větších vzdáleností, tedy pokud chcete vyrazit na opravdový výlet. Čím bude kratší, tím budete zase obratnější. 

Tloušťka, technologie výroby a materiál zásadně ovlivňují tuhost plováku. Pokud totiž tuhost není dostatečná k hmotnosti sportovce, paddleboard se zanoří více, než je potřeba, a vás bude čekat poměrně náročné pádlování, voda vám bude klást větší odpor. Plovák o tloušťce 10 cm je pro osoby do zhruba 60 kilogramů. 

Při koupi si ověřte i výtlak paddleboardu. Platí, že čím větší je výtlak, tím je paddleboard stabilnější. Stabilní prkna mívají výtlak od 230 litrů více. U dětí nad 190 litrů. U mužů bývá ideální 280 litrů a více. 

Na co nezapomenout

Paddleboard i kajak můžete vybírat nafukovací nebo pevný. Nafukovací paddleboard je skladnější, váží méně, obvykle je k dispozici i větší výběr. Nafukovací vybavení ale má naopak menší trvanlivost i stabilitu. Pevný paddleboard má téměř neomezenou výdrž, nevadí mu dlouhodobé přímé slunce, na druhou stranu se hůř převáží, při jízdě na vodě ale bývá rychlejší.

kajak
Zdroj:
Pixabay

Mezi paddleboardy je na první pohled vidět rozdíl ve tvaru špičky. Nejde jen o designový rozdíl, ale také o další z funkčních vlastností. Špičatá špička lépe vede směr a je vhodnější pro zkušené sportovce. 

I použité materiály mají vliv na funkci. K dostání bývají s jednou vrstvou PVC. Tyto paddleboardy jsou nejlevnější, ale zároveň vydrží nejméně. Dvouvrstvé PVC, jehož vrstvy jsou k sobě přilepeny, jsou kvalitnější, ale přitom už jsou těžší. Další technologie spočívá ve spojení dvou vrstev PVC lisováním za tepla. Jejich cena je sice vyšší, ale mají nízkou váhu a jsou kvalitní. Kajaky bývají vyrobeny i na bázi kaučuku. Bývají však dražší, ale trvanlivější.

Při nákupu si prodavače pořádně vyzpovídejte a poraďte se s ním o paddleboardu či kajaku přesně pro vaši potřebu. Přece jen si dovolenou chcete užít, ať už jde o dovádění na vodě, nebo dlouhou cestou po řece.

 
 
Rubrika:
Aktivity:

Sport

Autor:
redakce

Podívejte se na články ze stejných kategorií:

Jak vybrat ten správný paddleboard a kajak na dovolenou