Přejít k hlavnímu obsahu

Cestujete do zahraničí? Zkontrolujte si, zda máte v povinné výbavě vše, co dané země vyžadují!

Vánoční prázdniny sice už skončily, ale brzy je zase vystřídají ty jarní. Pro mnoho lidí to znamená skvělou příležitost vyrazit s rodinou za lyžováním, na běžky nebo za jinou formou aktivní dovolené.

V loňském roce tak učinily zhruba dvě pětiny českých domácností a letos to s největší pravděpodobností nebude příliš rozdílné.

Jak už to tak u nás Čechů bývá, krásy naší země nám většinou nestačí, a tak se stále častěji vydáváme za dobrodružstvím někam do zahraničí. Dovolená v cizích zemích však nepřináší jen spoustu nových zážitků, ale také starostí. Kromě nákladů spojených s ubytováním a cestou si totiž musíte vyřídit také cestovní pojištění a další důležité náležitosti.

Jestliže například pojedete vlastním autem, je třeba se informovat o tom, jaké jsou silniční zákony nejen v cílové zemi, ale také ve státech, kterými budete pouze projíždět. Kdyby vás totiž tamní policisté zastavili a zjistili, že nemáte vše v pořádku, mohla by vás čekat pořádná pokuta. Jednou z věcí, na které je na cestách třeba dávat pozor, je povinná výbava auta.

Jak je to u nás v Česku?

Jistě si alespoň matně pamatujete, že když jste dělali autoškolu, měli jste u zkoušek otázky nejen z oblasti dopravních předpisů, ale také kontroly vozidla a jeho povinné výbavy. Samozřejmě, že pokud máte od závěrečných zkoušek už hodně dlouho, mohlo se něco změnit. Proto si raději připomeneme, co povinná výbava vlastně zahrnuje:

●    Reflexní vesta
●    Výstražný trojúhelník
●    Klíč na matice kol
●    Zvedák (hever) k případné výměně kola
●    Rezervní kolo nebo sada na opravu pneumatiky
●    Náhradní žárovky pro vnější osvětlení a signalizaci
●    Náhradní pojistky (platí pouze v případě, že je váš vůz obsahuje)
●    Lékárnička

Jak jste si určitě všimli, poslední položkou v našem seznamu je lékárnička. I ta má své zvláštní předpisy, které určují, co by měla obsahovat. Bohužel to nefunguje tak, že si prostě nakoupíte všechny položky a podle potřeby je doplníte. Musíte si ji totiž koupit vcelku, a to třeba na benzínce. Může to vypadat jako komplikace, ale na druhou stranu alespoň budete mít jistotu, že skutečně obsahuje vše potřebné, a to konkrétně:

●    Obvaz hotový s 2 polštářky - 3 kusy (minimální šíře 8 cm)
●    Obvaz hotový s 1 polštářkem - 3 kusy (minimální šíře 8 cm)
●    Trojcípý šátek – 2 kusy (minimální velikost 96 × 136 × 96 cm)
●    Náplast s polštářkem – 6 kusů (minimální lepivost 2,5 n / cm)
●    Hladká náplast na cívce (minimální délka 5 m)
●    Chirurgické rukavice – 1 kus (latexové nebo pryžové)
●    Isotermická folie – 1 kus (minimální velikost 200 × 140 cm)
●    Zahnuté nůžky – 1 kus (antikorozní, zaoblené hroty)
●    Plastová rouška – 1 kus (velikost 20 × 20cm)
●    Škrticí obinadlo – 1 kus (pryžové)

V čem se liší jiné evropské státy?

Výše vypsaný seznam je sice přehledný, ale bohužel platí pouze pro Českou republiku. Pokud vycestujete někam do zahraničí, musíte počítat s tím, že se nároky na povinnou výbavu mohou o něco lišit. Abychom vám pomohli vyhnout se pokutám, připravili jsme si pro vás přehlednou tabulku, která zahrnuje všechny evropské země, které Češi navštěvují nejčastěji.

 

 
 
Rubrika:
Aktivity:

Autor:
redakce

Podívejte se na články ze stejných kategorií:

Cestujete do zahraničí? Zkontrolujte si, zda máte v povinné výbavě vše, co dané země vyžadují!