Přejít k hlavnímu obsahu

Cestování s dětmi: na kolik vyjdou letenky a jak je to se zavazadly?

Cestování je radost. Jak ale udělat radost sobě i svým malým ratolestem během několikahodinového letu? Vezměme to z gruntu – v našem malém průvodci cestování s dětmi se dozvíte, jak je to se slevami při koupi letenek, jaké jsou regule u dětských zavazadel a jestli si třeba můžete vzít na palubu kočárek.

Stejně jako každý dospělý pasažér, musí mít i dítě svůj vlastní pas, ať už se jedná o miminko, batole či jedenáctiletého polodospěláka. Hladký nástup do letadla vám zajistí Priority Boarding, díky němuž máte plno času se v letadle „uvelebit“ a připravit vše pro bezproblémový let. Posaďte se do předních řad – nejlépe do první a k oknu, kde je nejvíc místa. Navíc jsou zde zabudovány extra kyslíkové masky právě pro miminka a batolata, která nemají vlastní sedadlo. Jídlo pro svou ratolest můžete ohřát přímo na palubě, počítejte však s tím, že při odbavení budete muset podle bezpečnostních pravidel dát dítěti ochutnat. Hlavně se nezdráhejte komunikovat jak s personálem na letišti, tak se svými spolusedícími – každý případný problém jde vyřešit právě komunikací.

Létání s nejmenšími: jaké jsou slevy a co si přinést na palubu?

Pro cestování s dítětem mají letecké společnosti svá pravidla.
Zdroj: eumom.ie

Takzvaní infanti, tedy děti do dvou let, mají v případě vnitrostátních letů letenku zdarma. Za mezinárodní lety rodiče zaplatí zhruba 10 procent původní ceny – takovou poměrnou část si účtují například Lufthansa, KLM i Emirates. Nízkonákladovky jako Ryanair nebo EasyJet chtějí za jednosměrnou letenku pro infanta 20 nebo 22 britských liber.

Pokud přemýšlíte, zda je vhodné na palubu letadla vzít autosedačku, neváhejte. Dítě sice smí sedět na klíně svého rodiče, při turbulencích ale nejde o právě spolehlivou ochranu. Pro bezpečné uchycení autosedačky nesmí její spodní část přesáhnout šířku 42 cm a hloubku 41 cm. Většina aerolinek povoluje vzít na palubu kromě autosedačky i kočárek či kárku. Například u British Airways máte všechny tyto záležitosti zdarma, k tomu má infant (dítě do 2 let) právo i na palubní zavazadlo. Za sedadlo „navíc“ pro děti staré 6 až 23 měsíců zaplatíte 75 procent z původní částky. Stejně tak je to i u leteckých společností Emirates i KLM.

ČTĚTE TAKÉ: jaké vás čekají podmínky a poplatky v letecné dopravě

Kočárek je možné přivézt až k letadlu, kde ho letušky uloží i do zavazadlového prostoru – po příletu jej pro vás připraví tak, abyste mohli s dítětem i palubním kufrem či jiným zavazadlem rovnou odjet. V některých případech je ale situace méně ideální, čas od času se stane, že se kočárek objeví až na klasickém výdeji zavazadel. Zeptejte se proto palubního personálu, jaký je standardní postup a kde můžete kočárek po příletu očekávat.

Děti ve věku 2-12 let: na co mají nárok?

Do letadla s dítětem, které ještě neumí chodit? Žádný problém, ale měli byste se na cestu dostatečně připravit.
Zdroj: eumom.ie

Za letenku dítě platí, někdy i se slevou – letecké společnosti nabízejí speciální dětské tarify, konkrétně třeba slevu 25 procent z ceny letenky. Ta se však nevztahuje na palivové příplatky. Oproti infantům (dětem do dvou let) mají děti v této věkové kategorii stejný nárok na přepravu zavazadla jako dospělí. Podle obecných pravidel je dítěti obvykle přiřazeno sedadlo vedle rodiče. Myslete dopředu a sbalte oblíbenou knížku nebo malou hru, jednoduše něco, co ratolest zabaví a udrží v klidu. Palubní personál má navíc často připraveny drobné dárky. Nezapomeňte vzít menší polštář pro větší pohodlí!

 
 
Rubrika:
Aktivity:

Autor:
redakce

Podívejte se na články ze stejných kategorií:

Cestování s dětmi: na kolik vyjdou letenky a jak je to se zavazadly?