Přejít k hlavnímu obsahu

Na jarní vyjížďku je potřeba se správně obléknout!

Jaro brzy začne lákat na první vyjížďky na kole. A jak všichni víme, právě jaro je tím nejzrádnějším obdobím z pohledu počasí, teplot a správného oblékání. Na první pohled to venku vypadá teple a slunečně, ale z každého stinného koutu ještě fouká chlad. To jsou podmínky, kdy je nejtěžší se obléci správně, tedy tak, aby nám nebylo velké teplo, ale abychom ani ve stínu, třeba v lese, neprochladli. Jak se tedy správně obléknout, když se chystáme na jarní vyjížďku na kole nebo třeba na koloběžce?

Základní výbavu na sebe, zbytek do batohu

Při přípravě na jarní vyjížďku na kole je nutné počítat s tím, že se na slunci zpotíme, ale ve stínu lesa nebo aleje okolo cesty nám bude zima. A tak se musíme spoléhat na funkční oblečení a neprofoukavou svrchní vrstvu, ale i na náhradní oblečení, které si povezeme s sebou.

Na krátké vyjížďky stačí jen cyklistická vesta s praktickými velkými kapsami - opakovaně ji nabízí Lidl leták, můžete si pohlídat výhodnou cenu - na delší vyjížďky si ale raději sbalte batoh, kde bude několik kusů náhradního oblečení. Na cestě na kole nebo na koloběžce totiž není nic horšího než studený vítr profukující na zpocenou kůži nebo prochladnuté propocené oblečení, které neustále odebírá tělesné teplo.

Co si obléci do začátku?

Než vyrazíte na cestu, jistě byste měli mít funkční spodní prádlo (bavlněné vás bude jen chladit) a také kompresní podkolenky, které na cestě na kole dost pomáhají s výdrží svalů, zejména při prvních vyjížďkách. Chybět nesmějí dlouhé funkční elasťáky s neprofoukavým efektem a dlouhé funkční triko s prodlouženým zadním dílem, které mívají za dobré ceny v akčním letáku Pepco

Přes tohle si nasaďte dlouhý cyklistický dres s mírným zateplením, který zajišťuje, že horní díl oblečení bude odolný vůči větru. Bude nutná ještě tenká čepice pod přilbu, brýle a také cyklistické rukavičky. Na kratší výlet přidáme cyklistickou vestu s kapsami, na výlet delší také batoh.

Výborná je cyklopláštěnka, která zcela zastaví přívod studeného vzduchu k tělu a také izoluje teplo našeho těla od okolí. Hodí se pro sjezd z většího kopce nebo i na delší pauzy na občerstvení, kdy vychladnete, ale ještě nestihnete uschnout od potu.

Jaké oblečení vzít s sebou?

Ideálně bychom měli mít po jednom kusu navíc od každého oblečení, v případě prádla a trika raději dva nebo více kusů navíc – podle teploty, větru, ale také podle délky plánované vyjížďky a podle typu a náročnosti trasy, kterou chceme zdolat. Jinak řečeno podle toho, jak moc se na trase budeme potit námahou.

Vždy sbalíme pití a něco na zub

I když plánujeme cestu jen na hodinku nebo dvě, vždy si s sebou vezmeme pití bez cukru a bez bublinek. Na delší výjezdy si do lahve s vodou rozpustíme vitamíny a vodu můžeme lehce osolit, aby se déle udržela v těle. Nesmí chybět sušenka a také kousek ovoce, které přinese osvěžení, energii i důležité látky.

Doklady, telefon i peníze zabalíme do nepromokavých obalů. Tím se vyhneme nepříjemným komplikacím po případném promoknutí nebo jiných nehodách.

 
 
Rubrika:
Aktivity:

Sport

Autor:
redakce

Podívejte se na články ze stejných kategorií:

Na jarní vyjížďku je potřeba se správně obléknout!