Přejít k hlavnímu obsahu

Vízum do Ruska: jak ho získat a kolik za něj zaplatíte

Nádherná místa s atmosférou a spoustou velkých historických příběhů lákají do Ruska 25 milionů turistů ročně. Z České republiky se do země Puškina, Tolstého nebo Lomonosova dostaneme jen s vízem. Jak ho získat?

Odkládat vyřízení náležitostí před cestou do Ruska rozhodně nedoporučujeme. Na hranicích totiž už je pozdě něco řešit. Vyřídit vízum lze jen předem na zastupitelských úřadech, v našem případe na velvyslanectví Ruské federace v Praze nebo generálních konzulátech v Karlových Varech a v Brně.

Jak získat vízum do Ruska

Klasické turistické vízum do Ruska se vystavuje na maximálně 30 dnů (na základě pozvání občana Ruské federace až 90 dnů). Cestujete-li za prací nebo studiem, máte pochopitelně možnost pobývat v zemi déle.

Všechno začíná vyplněním dotazníku na stránkách Konzulárního odboru ruského ministerstva zahraničních věcí. Vedle něj potřebujete ještě průkazovou fotografii, pas a jeho kopii, pozvání do země a pojištění.

Poslední dvě jmenované položky mají velmi úzce specifikovaná pravidla a vyplatí se nechat je na profesionálech. Pojištění totiž musí být uzavřené na konkrétní dobu pobytu, pozvání má formu speciálního voucheru. Především pro ty, kdo jedou do Ruska bez cestovní kanceláře, je velmi obtížné zajistit vše potřebné. Raději si kompletní podklady pro vízum zajistěte v dostatečném časovém předstihu.

Cena víza do Ruska

Vyřízení všeho potřebného vyžaduje i zaplacení několika poplatků. Především poplatek za vyřízení víza (pohybuje se v řádu tisíců). Pokud vám nestačí standardní doba vyřízení (obvykle 10-14 dnů) a musíte se vypořádat s časovou tísní vydáním dokumentu v expresním režimu (do 5 dnů), počítejte se zaplacením vyšší částky.

Kolik zaplatíte celkem, se odvíjí od druhu víza (turistické, pracovní…), standardní nebo expresní rychlosti vydání, druhu pojištění či způsobu převzetí víza (osobně, poštou, kurýrem). Přesnou výši poplatků zjistíte např. v kalkulátoru objednávky víza online.

 
 
Rubrika:
Aktivity:

Autor:
admin

Podívejte se na články ze stejných kategorií:

Vízum do Ruska: jak ho získat a kolik za něj zaplatíte