Přejít k hlavnímu obsahu

Kung-pao, knedlíčky ťiao-c nebo jarní závitky. Ochutnali jste už tahle čínská jídla?

S čínskými restauracemi se v Česku roztrhl pytel. Jen málokterá z nich ale vaří autentické čínské pokrmy. Jaké to jsou? Přinášíme vám malý přehled včetně receptů.

Kuřecí kung pao

kung pao
Do pravého čínského kung paa nepatří žádné další přísady v podobě cibule, česneku ani barevné papriky.
Zdroj:
Bigstock.com

Asi nejznámějším čínským pokrmem, kterým nepohrdneme ani u nás v Evropě, je kung pao. Věděli jste, že do pravého čínského receptu patří ze základních surovin jen kuřecí maso a arašídy? Žádná cibule ani paprika! Tady je návod, jak ho připravit:

Budete potřebovat očištěná kuřecí prsa, solamyl, vaječný bílek, sušené chilli papričky, olivový olej, sůl, pepř, sušený kuřecí nebo slepičí vývar, rýžové víno a oloupané arašídy.

Kuřecí prsa nakrájejte na kostičky (cca 2 cm) a promíchejte je s vaječným bílkem. Přidejte lžíci solamylu tak, aby byla konzistence masové směsi správně hustá. Maso ochuťte drcenými chilli papričkami a nechte zhruba hodinu odležet.

Připravte si rozpálenou pánev, na kterou nalijte kapku olivové oleje. Přidejte masovou směs, ochuťte solí, pepřem a nechte orestovat. Jakmile se kuře „zatáhne,“ přidejte rozdrcený sušený vývar a dle chuti olivový olej. Míchejte a smažte asi 5 – 10 minut. V průběhu přípravy pokrmu přidávejte rýžové víno.

Mezitím, co se maso bude smažit, si připravte rýžové nudle a arašídy. Na další pánvičce a kapce olivového oleje orestujte oříšky, ale nespalte je! Arašídy přimíchejte do kuřecí směsi a jako přílohu servírujte scezené rýžové nudle.

Knedlíčky ťiao-c’

Čínské knedlíčky ťiao-c’
Tradiční čínské knedlíčky ťiao-c’ chystá celá rodina v předvečer Nového roku.
Zdroj:
Bigstock.com

Oblíbené knedlíčky se v Číně vaří v předvečer Nového roku. Příprav se účastní celá rodina i případní hosté. Pokrm má symbolizovat jednotu, měsíc a to, že vše plyne v kruhu. Jak si tyhle knedlíčky (nezaměňovat s wontony!) připravit?

Na samotné těsto budete potřebovat jenom 150 ml vody, 250 g hladké mouky s co největším obsahem lepku + mouku na posypání a špetku soli. Náplň do knedlíčků potom záleží na preferencích každého strávníka. Přidat můžete zeleninu (např. čínské zelí, kopr, karotku, fazolky nebo čínskou pažitku) i mleté maso. Nezapomeňte směs, kterou budete knedlíčky plnit, ochutit kvalitní sójovou omáčkou a rýžovým vínem!

A jak na přípravu knedlíčků? Mouku se solí vsypte do misky a postupně přilévejte cca 150 ml studené vody. Směs vypracujte v tužší vláčné těsto, přikryjte utěrkou, a nechte odpočívat. Mezitím si připravte náplň do knedlíčků.

Z těsta si na dobře pomoučeném vále vytvarujte dva válečky o průměru 2,5 cm. Z válečků odkrajujte menší kousky, které rozválejte na placičku, jejíž okraje budou tenčí než střed. Položte si ji na dlaň a doprostřed dejte asi půl lžičky náplně. Přeložte do tvaru půlměsíce, stiskněte k sobě a spoj důkladně přimáčkněte. Knedlíčky klaďte na tác tak, aby se nedotýkaly.

Hotové knedlíčky opatrně vhazujte do vroucí vody tak. Promíchejte, a jakmile začne voda probublávat, přilijte cca 150–200 ml studené vody. Po třetím dolití vody by měly být ťiao-c’ uvařené. Podávat můžete s omáčkou z chilli, zázvorem, sójovkou a rýžovým octem.

Jarní závitky

Čínské jarní závitky
Jarní závitky konzumují po celé Asii v různých obměnách a podobách.
Zdroj:
Bigstock.com

Oblíbené závitky z „rýžového papíru“ jsou populárním pokrmem v Číně, Vietnamu i dalších asijských zemích. Následující recept je jednou z mnoha čínských variant.

Připravte si 20 listů kulatého rýžového papíru, 200 g zelí, 50 g rýžových nudlí, 100-150 g uzeného tofu, 1 větší cibuli, 3 stroužky česneku, kvalitní sójovou omáčku, tmavý rýžový ocet, olej na smažení, pepř, sůl, 0,5 l piva a čerstvou bazalku nebo další bylinky.

Jako první začněte s přípravou náplně. Zelí a cibuli nakrájejte najemno, tofu pak na kostičky. Rýžové nudle stačí zalít horkou vodou a po několika minutách scedit.

Nachystejte si větší pánev, do které nalijte olej. Na oleji poduste společně zelí, cibuli a tofu. Před koncem smažení přidejte bazalku, sůl, pepř, prolisovaný česnek a sójovou omáčku. Jako poslední přijdou do pánve nudle. Vše důkladně promíchejte, přesypejte do misky a nechte vychladnout.

Připravte si dva mělké větší talíře (takové, aby se do nich pohodlně vešel rýžový papír). Do jednoho nalijte pivo, papír ponořte, a jakmile změkne, přeneste ho na druhý papír.

Do dolní třetiny namočeného papíru přidejte polévkovou lžíci vychladlé náplně. Spodní část papíru přehněte tak, aby překrývala náplň. Přes ni následně přehněte pravý a levý okraj a pevně srolujte.

Závitky smažte v rozpáleném oleji do křupava. Servírujte s mističkou rýžového oleje, do které se závitky namáčejí.

 
 

Místo

34° 29' 21.0552", 103° 30' 36.9648"
Rubrika:
Aktivity:

Kultura

Autor:
Vendula Flassig Vrablová

Podívejte se na články ze stejných kategorií:

Kung-pao, knedlíčky ťiao-c nebo jarní závitky. Ochutnali jste už tahle čínská jídla?