Přejít k hlavnímu obsahu

Jaká zařízení před odjezdem na dovolenou odpojit od napájení a ušetřit tak náklady na energii

Je běžným procesem před odjezdem na dovolenou kontrolovat zařízení v domácnosti a vytahovat síťové napájecí kabely ze zásuvek. Většinou tak lidé dělají, aby zabránili přehřátí zástrček a případnému požáru. 

Fakt ovšem je, že se tak dá v některých případech i značně ušetřit na energiích. Co se tedy vyplatí vypnout a co naopak ponechat zapnuté, aby vás to nepřišlo draho?

Úplné vypnutí ≠ úspora

Jak již bylo zmíněno, před odjezdem na dovolenou je nejdůležitější zkontrolovat elektrické zásuvky a vypojit přístroje, které v nich po dobu vaší nepřítomnosti být nemusejí. Zvykem také bývá například vypojení a odmrazení ledničky a mrazáku, to se však ne vždy vyplatí. Pokud odjíždíte jen na pár dnů, mnohem více energie spotřebujete na obnovení provozu těchto spotřebičů. Než je zcela vypnout, je mnohem lepší pouze snížit příkon. Některá zařízení dokonce nabízejí funkci „holiday“, která nastaví teplotu na 12–15 °C, takže spotřeba elektřiny je nižší, ale trvanlivé potraviny se ani přesto nezkazí.

Temperování může být lepší než úplné vypnutí

Stejně jako se nemusí vyplatit úplné vypnutí lednice, nemusí se vyplatit ani úplné vypnutí topení v zimních měsících. Je lepší teplotu držet na nižší hodnotě, místnosti temperovat.. . Po návratu se pak byt či dům vytopí rychleji, čímž ušetříte. 

Světla zhasnuta, režim stand-by vypnut

Možná si říkáte, že zařízení v režimu stand-by řešit nemusíte. Omyl. I když spotřebovávají méně elektrické energie, než kdyby byly v běžném režimu spotřeby, mohou se náklady za tento režim ročně vyšplhat i na 2 000 Kč. Stejně tak opravdu důkladně zkontrolujte světla, a to ve všech místnostech včetně těch, do nichž třeba běžně ani nezavítáte (např. půda nebo sklep). Dodá vám to klid na duši a možná objevíte i další zařízení, která nevyžadují zapojení do sítě. Stejně jako v zimě na topení, v létě si dejte pozor na klimatizaci – ta spotřebovává opravdu spoustu energie. Pokud chcete v domě po dobu vaší nepřítomnosti udržet příjemný chlad, udělejte tak pomocí závěsů a žaluzií.

Chytrá domácnost na dosah ruky

Asi nejmodernějšími vymoženostmi, díky kterým budete mít svůj domov doslova pod palcem, jsou aplikace pro chytrou domácnost. Ty zajistí okamžitý přístup nejen k jednotlivým spotřebičům, ale například i k elektrickým rozvodům či topení, takže i když před dovolenou zapomenete něco vypnout, můžete se o to postarat na dálku prostřednictvím mobilního zařízení. Od věci není ani sledování trendů a neustálé vzdělávání se v tomto směru – velmi nápomocný může být třeba program ČEZ Akademie od Skupiny ČEZ, zaměřený na efektivní snížení spotřeby energií v domácnosti. Pomocí videí a článků představuje konkrétní řešení. Radí například s využitím obnovitelných zdrojů, třeba se solárním ohřevem vody, který navíc můžete napojit na smart home a ovládat ho na dálku.

Kateřina Houšková
Copywriter
Psaní se věnuje od roku 2017, kdy začínala v redakci online magazínu. Přes něj se v roce 2019 dostala ke copywritingu, u nějž už zůstala. Na přání klienta s pečlivostí zhotoví srozumitelné texty, které osloví. Některé z nich naleznete také na produktvdetailu.cz.
 

 
 
Rubrika:
Aktivity:

Autor:
redakce

Podívejte se na články ze stejných kategorií:

Jaká zařízení před odjezdem na dovolenou odpojit od napájení a ušetřit tak náklady na energii