Přejít k hlavnímu obsahu

Praktické rady a tipy, jak vybrat spacák

Plánujete akční dovolenou v kempu? Spaní pod širým nebem a hvězdami v přírodě nebo hodláte vyrazit na vandr do světa a přespat ve stanu?

Pokud ano, na vašich cestách by rozhodně nemělo chybět pořádné outdoorové vybavení a kvalitní spacák k tomu! Je pochopitelné, že nákup kvalitního spacáku nemusí být pro každého úplná hračka. 

Mezi ty nejpoužívanější patří bezpochyby spací pytle mumie s klasickým zapínáním přes hlavu, dekové spacáky s kapucí, oválné spacáky nebo multifunkční spacáky odlehčené a rozšiřitelné.

Spacáky mumie

Dokonale kopírují vaši postavu a přizpůsobují se každému tělu. Díky tomu se vám v něm bude spát jako v bavlnce! Většinou jej lze pořídit v unisex variantách s ohledem na výšku postavy. Vyniká nízkou hmotností a zajišťuje optimální tepelný komfort nejen v létě, ale i v zimních mrazících. Váha těchto spacáků většinou nepřesahuje 1 700 g. 

K dostání jsou klasické se syntetickou  nebo dvouvrstvou výplní, které jsou vhodné především do chladnějšího prostředí. Tyto spacáky se mnohdy označují jako třísezónní spací pytle, jsou tedy vhodné jak na jaře, tak na podzim a v zimě. Váha tohoto typu spacáku se pohybuje okolo 1 500 g. Pořídit si jej můžete v závislosti na značce za velmi příznivou cenu.

Podkategorií tzv. mumiových spacáků jsou spacáky oválné, ale protože mají daný tvar oválu, nepřizpůsobují se tolik postavě. Individuálně se ale mohou zdát pohodlnější a taky o něco prostornější. Určitě se hodí pro každý výlet, například na chatu, do stanu nebo na přespání v autě.

spacáky
Spacák si vybírejte nejen podle toho, do jaké teploty je vhodný, ale i podle materiálu a funkčního určení.
Zdroj:
Unsplash

Dekové spacáky

Jak je již z názvu zřejmé, fungují jako rozkládací deka. Dekové spacáky jsou více prostornější a svým obdélníkovým tvarem ve výsledku připomínají vajíčko. Také jsou ale o hodně těžší. Izolační náplň je vyrobena z dutých mikrovláken, peří nebo syntetických vláken. Pokud však plánujete dobrodružství na cestách s přespáním v autě nebo jen na chatě, „dekáč“ bude pro vás správná volba! V noci vás parádně zahřeje a poslouží i jako peřina.

Odlehčené spacáky

Jsou ultralehké a většinou s minimálním objemem po sbalení. Pro svou jednoduchost složení a materiálu z vysoce kvalitních dutých vláken v podšívce, jsou ideální během horkých letních nocí. Ideální sbalit s sebou na motorku či na kolo jako „cyklo spacák“.

Rozšiřitelné spacáky

Tohle jsou multifunkční spacáky navržené pro vyšší typ postavy (160-179 cm). Rozšiřitelná může být jak délka, tak i šířka spacáku. U některých druhů je možné spojit i dva spacáky stejné značky k sobě v jeden velký „maxi spacák“ díky zipům. To vám zaručí maximální pohodlí během každé noci. Tato varianta spacáku může být vhodná nejen pro jednotlivce, ale i pro páry a děti. 

Další kritéria, podle kterých byste měli vybírat

Materiál

Určitě nechcete, aby vám byla v noci zima nebo příliš velké horko. Každý typ izolačního materiálu, kterými jsou spací pytle vyplněné jsou jiné a od toho se pak odvíjí i jejich funkčnost, za daných teplotních podmínek. S tím souvisí mnoho faktorů jako třeba výhřevnost, nadýchatelnost, termoizolační vlastnosti a další specifické vlastnosti od výrobce. 

Nejrozšířenějším používaným materiálem a výplní jsou v dnešní době syntetická vlákna, která zajišťují vysokou kvalitu dutých vláken v podšívce. Jsou také antialergická a lépe reagují na vlhkost v daném prostředí. 

Na českém trhu je stále k dostání nabídka péřových spacáků. Peří (nejčastěji používané kachní anebo husí) vytváří nejvyšší výkon hřejivosti a také zajišťuje nejnižší hmotnost a objem. Nejsou však vhodné pro alergiky. 

Teplota

K tomu, aby teplota spacáku byla pro vás tou ideální, je důležité brát ohledy na vnější vlivy prostředí, včetně vaší vlastní osobní tělesné dispozice a otužilosti. Výběr spacáku vám ale pomůže usnadnit „spacáková“ evropská norma. Podle změny normy EN 13537 se v roce 2002 sjednotilo značení teplot na všech visačkách spacích pytlů používaných při sportovních aktivitách, kempování i pro volný čas. 

EXT: Tato zkratka definuje použití spacáku při extrémních teplotách namáhaného chladem max. po dobu 6 hod. 

LIM: Tato zkratka definuje mezní teplotu a spodní hranici pro použití spacáku, tzv. spodní teplotní rovnováhu. 

COMF: Tato zkratka definuje komfortní teplotu a spodní hranici komfortního rozsahu při použití spacáku pro standardní účely.

MAX: Tato zkratka definuje maximální teplotu a horní hranici komfortního rozsahu při použití spacáku a jeho částečného odkrytí. 

Prostředí

Poslední, co potřebujete vědět při rozhodování a výběru spacáku je - Kam se chystáte vyrazit a v jakém ročním období? Je totiž zásadní rozdíl, jestli si pořizujete spacák do zimy nebo na přespání v létě, případně jestli plánujete cestu do hor, sjíždět vodu nebo třeba jedete pod širák do lesa. 

Použité zdroje: zdroj 1, zdroj 2

 
 
Rubrika:
Aktivity:

Autor:
Anna Ferenčáková

Podívejte se na články ze stejných kategorií:

Praktické rady a tipy, jak vybrat spacák