Přejít k hlavnímu obsahu

Netradiční dovolená v ČR: házejte kostkou nebo se ubytujte na stromě

Přemýšlíte, jak strávit letošní prázdniny nebo vytouženou dovolenou? Toužíte po netradičních zážitcích a polehávání u bazénu není nic pro vás? Pokud jste odpověděli kladně, pak pro vás máme několik tipů, jak si užít netradiční dovolenou v ČR. Dáte přednost adrenalinovému ubytování na stromech nebo vsadíte na očistný pobyt v naprosté tmě?

Středověké hotely

O středověkých hotelích toho bylo napsáno už mnohé. Pokud jste ještě neměli tu čest vyzkoušet si, jak to kdysi vypadalo v pravé středověké krčmě, je nejvyšší čas naplánovat netradiční výlet s celou rodinou. Pamatujte ale, že tady s vámi v rukavičkách rozhodně jednat nebudou. Na poctivý dřevěný stůl vám přistane pořádný žejdlík piva (pravděpodobně ho přistane jenom půlka, protože ho hostinský během cesty rozlije), flákota masa a kus domácího chleba. Čekáte na příbory? Bohužel! Tady se jí rukama. Dočkáte se i zábavného středověkého programu, během kterého nebude nouze o srandičky, ohňovou show i adrenalin.

Dětenice – středověk
Užijte si tak trochu jinou „péči“ ve středověké krčmě a hotelu, kde nebude o zábavu nouze.
Zdroj:
https://www.detenice.cz

Ubytování v korunách stromů

Co si budeme povídat. Ubytovat se v luxusním hotelu nebo wellness penzionu není zrovna dvakrát zajímavé ani zábavné. Co takhle vyměnit pohodlí a komfort mnohahvězdičkových ubytovacích kapacit za adrenalin vysoko v korunách stromů? Na mnohých místech v ČR najdete netradiční ubytování – tzv. treehouses, které představují maličkaté chatky, ve kterých najdete jen to nejnutnější, co budete pro nocleh potřebovat, ale i luxusně vybavené apartmány na stromech, které si v ničem nezadají s běžným ubytováním uznávaných hotelových řetězců. Treehouses jsou vybudovány s respektem k přírodě i jejich okolí a nabízí jedinečnou možnost být přírodě co možná nejblíž. Alespoň na pár dnů a nocí…

Domek v korunách stromů
Obyčejné hotely a penziony jsou tak trochu nuda. Co takhle zamířit do korun stromů?
Zdroj:
http://thpodjestedem.cz

Jako z pohádky

Plánujete dovolenou s menšími dětmi? Pak je jistě potěší, když s nimi zavítáte do pohádkových vesniček. Takových je v Česku nespočet. Někde se ubytujete v maličkatých chatkách, které připomínají pohádkové domečky, jinde na vás čekají houbičkové chaloupky. Představte si rozzářená dětská očka po tom, co zjistí, že budou prázdniny trávit v muchomůrce nebo hříbku s roztomilou housenkou na střeše. Provozovatelé těchto netradičních ubytovacích kapacit navíc umožňují čerpat v místě polopenzi nebo plnou penzi. A někde dokonce nabízí neomezenou konzumaci zmrzliny :)

„Šmoulí“ vesnička
Děti určitě ocení možnost ubytovat se ve „šmoulí“ vesničce. A kdo ví, možná na ně čeká i nějaké to pohádkové překvapení.
Zdroj:
https://www.hotel-jesenice.cz

Nevyzpytatelná kostka

Tahle netradiční cestovní hra je pro opravdové odvážlivce a milovníky dobrodružství. Pravidla jsou jednoduchá, ale závazná. Abyste se mohli vydat na cesty, sbalte si věci pro všechny možné situace. Vezměte si kostku a vydejte se na nejbližší nádraží. U tabule s odjezdy vlaků hoďte kostkou, která vám určí, kolik přestupů v daný den absolvujete. Hoďte podruhé, a zjistěte, kterým vlakem pojedete (pokud hodíte 3, pojedete třetím vlakem na tabuli). Hoďte kostkou potřetí. Tentokrát vám kostka napoví, ve které stanici vystoupíte. Jakmile se dostanete na konec cesty (jeden cyklus kostky), prozkoumejte místo, kam vás náhoda zavedla. Určitě objevíte něco zajímavého. Přenocujte a těšte se na další den. Kostka určitě nevydala všechna svá tajemství.

Vlakem na výlet
Troufnete si na opravdové dobrodružství? Stačit vám bude jenom obyčejná kostka.
Zdroj:
Bigstock.com

Agroturistika v lese nebo na farmě

Chcete si vyzkoušet, jaké to je pečovat o farmu a její zvířata? Dojit krávy, starat se o slepice, vést ovce na pastvu? Naučit se nebo se zdokonalit v jezdeckém umění, ochutnat pravý domácí sýr, čerstvé mléko nebo třeba právě upečený chleba podle starobylého receptu? Pokud jste alespoň na některou z výše uvedených otázek odpověděli kladně, pak si naplánujte týden nebo dva na farmě. Agroturistika je hitem současnosti a chytí za srdce i ty, kteří by o sobě v životě neřekli, že budou hřebelcovat koně nebo dojit kozu. V Česku najdete několik farem, kde za pobyt neplatíte (případně platíte jen nějaký menší symbolický poplatek). Pak existují také „profi farmy“, kde je pobyt zpoplatněn, ale jeho součástí je bohatý organizovaný program pro dospělé i děti.

Život na farmě
Vyzkoušejte si, jaké je to žít na farmě s domácími zvířaty. Dítka zjistí, co obnáší péče o ně, a zároveň si vyzkouší aktivity, které je ve městech běžně nepotkají.
Zdroj:
http://www.farma-severka.cz

Očistný pobyt ve tmě

Slyšeli jste už někdy o očistné terapii tmou? Pokud hledáte opravdu netradiční a nesmírně silný zážitek, je pro vás pobyt v temné komoře jasnou volbou. Během toho, co jste zavření v naprosté tmě, provádíte běžné úkony – ať už jde o osobní hygienu, cvičení, jógu nebo třeba meditaci. Protože se ale jednotlivé činnosti donekonečna opakují, začnete intenzivně přemýšlet o sobě, o životě, o vztazích, rodičích, dětech i o práci. Přemýšlíte, o tom co vás trápí a co byste chtěli změnit. Tma regeneruje psychiku a rozvíjí citlivost smyslových receptorů a našich pěti smyslů. Pobyt ve tmě je obvykle vícedenní (doporučují se minimálně tři dny) a nabízí naprosto unikátní zážitek.

Terapie tmou
Terapie tmou je zajímavou novinkou, která má údajně celou řadu psychoterapeutických účinků. Posbíráte odvahu zůstat několik dnů ve tmě jen s vlastními myšlenkami?
Zdroj:
https://www.pobytvetme.eu

Tenkrát na západě

Chcete se přenést do světa neohrožených kovbojů, okouzlujících pistolnic, vznešených koní a zlatokopů? Není nic jednoduššího, než zavítat do některého z českých westernových městeček. Jedno takové najdete třeba v jihomoravských Boskovicích, další pak v Šiklově mlýně. Dozvíte se, jak vypadal život na divokém západě, zkusíte si vytěžit zlato, zastřílíte si z luku, uvidíte, jak se místní chovali ke zlodějům a podvodníkům nebo si můžete zajít na divadlo pod širým nebem. Nechybí typické saloony a další westernová stavení. Okouzlující místo, kde čas plyne tak nějak jinak a pomaleji, je oblíbeným cílem velkých i malých cestovatelů.

Městečko Boskovice
Jak probíhala zlatá horečka? Co uměly dovedné pistolnice a jaká byla denní náplň kovbojů? Tohle všechno zjistíte ve westernovém městečku.
Zdroj:
Fb stránka Westernové městečko Boskovice

Život na zámku

Po westernu, agroturistice a bivakování ve tmě si zasloužíte královskou péči. Té se vám dostane v několika zámeckých hotelích a penzionech, které jsou rozeseté po Čechách i Moravě. Vyzkoušejte si, jaké to je být v kůži neohroženého prince nebo krásné princezny, navlečte na sebe honosné róby a nezapomeňte ani na korunku. Hned po příjezdu vás bude vítat oslavná salva z děl a úslužné služebnictvo, které se postará o to, ať si připadáte opravdu jako v pohádce. Chybět samozřejmě nebude ani královská večeře o několika chodech a doprovodný program. Vcítit se do kůže prince nebo princezny můžete třeba na zámku Liblice nebo Potštejn.

Zámek Liblice
Toužili jste někdy po tom, zjistit, jaký je život opravdové princezny? Navštivte některý ze zámeckých hotelů v Česku a splňte si na pár dnů svůj dětský sen.
Zdroj:
http://www.zamek-liblice.cz
 
 

Místo

50° 22' 8.724", 15° 10' 17.472"
Rubrika:
Aktivity:

Odpočinek

Autor:
Vendula Flassig Vrablová

Podívejte se na články ze stejných kategorií:

Netradiční dovolená v ČR: házejte kostkou nebo se ubytujte na stromě