Přejít k hlavnímu obsahu

V létě k moři? Chorvatské ostrovy jsou bezpečné

Ruku na srdce, kdo z nás nepotřebuje aspoň jednou za rok zmizet z reality? Ať už je to do vysokých hor, nebo k šumícímu moři. Ale co letos?

Očkování ještě zdaleka nepokročilo tak, abychom si všichni mohli naprosto bez obav užít letní dovolenou, ale snad se brzy dočkáme. Chorvatsko ani tak nelení a dělá všechno proto, aby se tu turisti cítili jako před pandemií koronaviru, jak nejvíc to je možné.

Ačkoli se může zdát, že chorvatské ostrovy nejsou z hlediska výskytu onemocnění covid-19 žádné terno, opak je pravdou. Výpočty z nich bývají zahrnovány do čísel z krajů na pevnině, do nichž patří, což ale zkresluje realitu. Na ostrovech je totiž situace znatelně příznivější. Proti tomuhle zkreslování začalo aktivně bojovat Ministerstvo cestovního ruchu a sportu společně s Chorvatským institutem veřejného zdraví v podobě akce Chorvatské ostrovy – covid-free zóna.

Na ostrovech dochází asi ke čtvrtině přenocování

Chorvatsko má 78 ostrovů, 524 ostrůvků a taky 642 nádherných útesů – to všechno jsou turistická lákadla. Ostrovy jsou pro Chorvatsko z hlediska cestovního ruchu důležité, protože 25 % všech přenocování se uskutečňuje právě na nich. Navíc je pobyt na ostrovech v průměru o dva dny delší než na pevnině. 

Na chorvatských ostrovech se nachází asi 30 % ubytovacích kapacit celé země, proto je podle organizátorů akce důležité, aby lidé věděli, že i v dnešní době jsou tyhle lokality bezpečné, jde totiž o zelené zóny (v kontextu epidemiologické situace). 

Obliba Chorvatska mezi Čechy ani během pandemie neustává, během Velikonoc 2021 byli druhou nejpočetnější skupinou turistů, hned po Němcích. 

Zdroj informací: AČCKA, Safe stay in Croatia

 
 

Místo

44° 57' 30.8844", 14° 24' 26.73"
Rubrika:
Aktivity:

Autor:
Petra Malá

Podívejte se na články ze stejných kategorií:

V létě k moři? Chorvatské ostrovy jsou bezpečné