Přejít k hlavnímu obsahu

Španělé a Portugalci zbožňují pšeničnou kapsu, která má i svoje festivaly

Pšeničná kapsa nejčastěji plněná masem je pro španělskou a portugalskou kuchyni ikonická. Snad i proto ji najdeme taky v zemích Jižní Ameriky a nejen v jedné podobě.

Empanady ve formě kapsiček jsou svým vzhledem podobné pirožkům, jaké známe z Polska, Ukrajiny, Slovenska a Ruska. Nejčastěji bývají plněné masem a mletým masem, ale klidně v nich můžete najít taky tuňáka, šunku a v Galicii jsou pro tenhle pokrm typické náplně z mořských plodů a ryb. Výjimkou nejsou ani houby, brambory, rozinky nebo cukr. Kapsy se pečou v peci nebo troubě. 

Empanada může mít i podobu klasického slaného koláče, tak se tím nenechte zmást. Těsto empanady sice může vypadat jako listové, ale není tomu tak. Je nekynuté a mělo by být tenké a křehké.

Dobrota, která má své festivaly

Obyvatelé Jižní Ameriky, zvlášť v Chile, Bolívii a Ekvádoru, empanady milují, proto nejsou výjimkou festivaly věnované právě tomuhle jídlu. A nijak nezvyklé to není dokonce ani ve Spojených státech! Empanada mívá stejné těsto, i když se každý snaží, aby to jeho bylo nejlahodnější, zato v náplních se předhánějí nejen jednotlivé státy, ale i oblasti v rámci jedné země. Každý pochopitelně tvrdí, že právě jeho empanady jsou ty nejlepší.

empanada jako koláč
Empanada může vypadat i jako slaný koláč.
Zdroj:
Shutterstock

Empanady u vás doma: jak si je připravit?

Na první pokus to nejspíš nebude úplně to pravé ořechové, jaké byste si koupili třeba ve Španělsku. Nicméně to stojí za zkoušku, protože dobré to určitě bude!

Co potřebujete: 350 g mouky, 175 g másla, 3 lžičky vinného octa, vejce, lžičku soli

Jak na to?

  • Nejdřív si promyslete, čím kapsu naplníte. Může to být opravdu cokoli, nikdy nemůže zklamat mix mletého masa, dobrého sýra, bylinek nebo koření.
  • Pak prosejte mouku, přidejte k ní sůl a máslo a promněte všechno prsty, jako byste chtěli udělat drobenku.
  • Přidejte vinný ocet a prošlehané vejce. Vytvořte hladké tužší těsto, vytvarujte ho do koule, zabalte ho do fólie na potraviny a dejte ho na 30 minut do ledničky.
  • Jakmile těsto správně vychladne, rozválejte si ho na pomoučněné ploše na 4 mm tenký plát a vykrojte z něj 12 koleček.
  • Kolečka dejte na plech vyložený pečicím papírem a zase je dejte na 30 minut do lednice.
  • Předehřejte troubu na 180 °C, rovnou si předehřejte i plech. Pak na něj vyskládejte kolečka, naplňte je do půlky a pak okraje přehněte a spojte.
  • Empanady pečte 20–25 minut, pěkně do zlatova.

Nakonec hotové empanady podávejte teplé, můžete přidat dip podle chuti nebo zeleninový salát.

Pokud se do přípravy pustíte, přejeme vám hodně štěstí a dobrou chuť!

Použité zdroje: zdroj 1, zdroj 2, zdroj 3, zdroj 4

 
 

Místo

42° 51' 26.7984", -7° 50' 36.3516"
Rubrika:
Aktivity:

Autor:
Petra Malá

Podívejte se na články ze stejných kategorií:

Španělé a Portugalci zbožňují pšeničnou kapsu, která má i svoje festivaly