Přejít k hlavnímu obsahu

Jak koronavirus ovlivnil cestování a co na to cestovky?

Nový typ koronaviru děsí svět. První případy během několika posledních hodin potvrdilo i Česko. Jak epidemie ovlivňuje cestování? Třeba zrušením několika pravidelných letů do kritických oblastí. Co na to cestovky? A můžete zrušit dovolenou bez toho, abyste přišli o zaplacené peníze? Podívali jsme se problematice na kloub a přinášíme čerstvé informace.

Stručně o koronaviru

Označení koronavirus se používá pro jakýkoli virus, patřící do podčeledi Coronaviridae. V současné době jde o označení pro čtyři čeledi virů, které způsobují onemocnění u zvířat a lidí s různým stupněm závažnosti. Nový typ koronaviru, označovaný též jako „wuchanský koronavirus,“ se objevil poprvé v na začátku prosince 2019 v čínské provincii Chu-pej, v níž se nachází jedenáctimilionové město Wu-chan.

Onemocnění, které tento koronavirus způsobuje, dostalo označení COVID-19. Nemoc se přenáší vzduchem – tzn. kapénkovou infekcí. Nejčastěji zasahuje horní a dolní dýchací cesty a u zdravých jedinců mívá velmi mírný průběh. Inkubační doba je týden až čtrnáct dní. Po týdnu od nakažení se nemoc projeví horečkami, které neustupují. Mohou být provázené nepříjemnými pocity, bolestmi kloubů a svalů a brzy se objeví projevy kašle.

Úmrtnost je podle únorové studie čínských vědců 2,3 %, což je výrazně méně než u předchozích epidemií SARS či MERS, kde se mortalita pohybovala kolem deseti, respektive 30 až 35 procenty. Na konečné stanovení mortality je ale zatím brzy. Infikováno je v současné chvíli na světě zhruba 90 000 osob a nový virus má na svědomí cca 3 000 obětí. Jen pro srovnání – v České republice zemřelo jen za minulý rok zhruba 2 000 osob na „běžnouchřipku

Epidemie koronaviru
Spousta cestovatelů nyní řešit, jestli vyrazit na zaplacenou dovolenou či nikoli.
Zdroj:
Bigstock.com

Koronavirus a omezení v rámci ČR (k 10. 3. 2020)

Vzhledem k současné situaci vláda od 9. 2. 2020 na dobu neurčitou zakázala lety s Čínou. V souvislosti se zavlečením viru do České republiky byla dne 2. 3. 2020 svolána Bezpečnostní rada státu, která diskutovala o pozastavení letů z italské Lombardie a Jižní Koreje.

České aerolinie na to konto s okamžitou platností pozastavily pravidelné letecké spojení z Prahy do italských destinací Milán, Benátky a Boloňa. Přerušení dotčených letů je prozatím platné od 5. dubna 2020 po dobu následujících 14. dnů. Od čtvrtka 5. 3. 2020 je také zakázáno provozovat přímé mezinárodní lety z Korejské republiky na všechna letiště v ČR. Ochranné opatření je v tomto případě platné do odvolání!

Změny se dotkly také dopravce RegioJet, který od konce tohoto týdne do odvolání ruší autobusové linky mezi Českem a Itálií. Opatření se týká linek Praha - Brno - Benátky - Řím a zpět a Praha - Miláno a zpět. Cestujícím, kteří mají rezervace na spoje jedoucí příští týden, dopravce umožní přerezervaci na spoje, které jedou během tohoto týdne, nebo jim vrátí peníze.

Nový typ koronaviru zkomplikoval také pořádání Světového poháru v biatlonu v Novém Městě na Moravě (5. – 8. 3. 2020), kde se očekávalo až sto tisíc návštěvníků. Pohár se musí obejít bez přítomnosti diváků. Výuku zrušily i některé školy (např. ČVUT). Nemocnice, LDN a pečovatelské domy pro jistotu zakazují návštěvy.

Na brněnském výstavišti se letos v obvyklých termínech neuskuteční veletrh elektrotechniky Amper ani zemědělský veletrh Techagro. Mluvčí veletrhů Jiří Smetana ČTK potvrdil, že Techagro, které se koná jednou za dva roky, se uskuteční v náhradním termínu. Pořadatelé Amperu informovali, že veletrh letos nebude, uskuteční se až příští rok.

Vláda od úterního večera (10. 3. 2020) zakazuje všechny sportovní, kulturní, náboženské i umělecké akce s účastí nad 100 osob. Zároveň uzavřela základní, střední i vysoké školy. Zatím není jasné, na jak dlouho.

Koronavirus a Itálie

Italská vláda přijala v noci na neděli (5. 3. 2020) opatření, kterými zcela uzavřela celý region Lombardie a také 14 provincií v regionech Emilia-Romagna, Benátsko) a Piemont, uvedlo ministerstvo zahraničí na webu. V karanténě je tak několik milionů obyvatel severní Itálie, a to až do 3. dubna.

Aktualizace: Italská vláda od úterka (10. 3. 2020) zavedla kvůli novému koronaviru karanténu pro celou zemi. Lidé by kromě cestování měli také omezit pohyb na veřejnosti. Až do 3. dubna bude také prodlouženo uzavření škol v celé zemi. Všechny Italy vyzval premiér k odpovědnosti.

V oblastech, na něž italská vláda kvůli šíření uvalila karanténu, byli i Češi. Ti se mohou vrátit domů. Na twitteru to uvedli ministr zahraničí Tomáš Petříček (ČSSD) a ministr zdravotnictví Adam Vojtěch (za ANO). Ministerstvo zahraničí nedoporučuje cestovat do celé Itálie.

Premiér Andrej Babiš (ANO) po dnešním (6. 3. 2020 - pozn. redakce) jednání s náměstkem ministra zdravotnictví Romanem Prymulou vyzval Čechy, aby kvůli koronaviru nejezdili nikam do Itálie. Lidé, kteří se odtud budou vracet, mají zůstat dva týdny doma. O změně postoje k návštěvám Itálie informoval krátce před společným jednáním s hejtmany na twitteru. Babiš také požádal zaměstnavatele, aby zaměstnancům, kteří mají zůstat doma dva týdny po návratu z Itálie, umožnili pracovat na dálku.

Každý, kdo se od soboty (7. 3. 2020) vrátí z Itálie do Česka, se bude muset ozvat lékaři. Následně podle nového nařízení ministerstva zdravotnictví stráví dva týdny v karanténě. Po jednání s ministry a hejtmany to oznámil premiér Andrej Babiš (ANO).
 
Cestovatel chránící se rouškou
Můžete stornovat zaplacený zájezd kvůli koronaviru? A dostanete zpátky zaplacené peníze?
Zdroj:
Bigstock.com

Vycestovat nebo ne?

Dětem zanedlouho skončí jarní prázdniny, které v dubnu vystřídají prázdniny velikonoční. Spousta rodičů tak nyní stojí před rozhodnutím, zda zrušit naplánované dovolené v oblíbených lyžařských střediscích nebo exotických destinacích nebo to – lidově řečeno „risknout“ a odjet nebo odletět. Situace je v tomto případě poněkud komplikovanější.

Ministerstvo zahraničních věcí občanům Česka doporučuje, aby se zasaženým oblastem do doby vyřešení situace vyhnuli!

Problémy totiž mohou nastat jak v samotné destinaci (např. nařízená karanténa – viz případ Čechů na Tenerife nebo zákaz vstupu do konkrétní země s ohledem na výskyt koronaviru v „domovské destinaci“), tak po příletu zpátky do Česka.  

Jak se na situaci dívají pojišťovny? „Odjede-li a onemocní-li klient v lokalitě, kam není doporučeno vycestovat (Ministerstvem zahraničních věcí nebo např. mezinárodní zdravotnickou organizací), pak jde o nerespektování tohoto upozornění a jedná se o cestu na vlastní nebezpečí. V takovém případě v souvislosti s koronavirem nevzniká nárok na poskytnutí pomoci, respektive nároku na pojistné plnění,“ říká Jan Marek, tiskový mluvčí jedné z tuzemských pojišťoven.

Pokud ale varování přijde v případě, že už jste na cestě na dovolenou nebo na místě, tak byste měli mít plný nárok na služby plynoucí z pojištění (např. asistenční službu nebo úhrada nákladů na léčbu apod.)

Nakažený pas
Pojišťovny se k problému staví jasně – pokud cestovatel nerespektuje doporučení, pojistné plnění mu v souvislosti s koronavirem nenáleží.
Zdroj:
Bigstock.com

Co na to cestovky?

Spousta Čechů v souvislosti s koronavirem zvažuje zrušení již zaplacené dovolené. Ani v tomhle případě ale nemají jistotu, že jim cestovní kanceláře peníze vrátí v plné výši. Například cestovatelé, kteří by chtěli zájezd do severní Itálie odvolat, se dočkají vrácení financí, jen pokud se chystali do oblasti, která byla přímo uvalena do karantény.

K situaci se vyjadřuje mluvčí Asociace cestovních kanceláří a agentur Jan Papež: "Koronavirus je mimořádnou a nepředvídatelnou okolností. Nicméně aby jeho výskyt zakládal právo zákazníka na odstoupení od smlouvy bez povinnosti hradit smluvní storno poplatek, musí se vyskytovat v místě určení cesty nebo pobytu nebo jeho bezprostředního okolí a zároveň musí mít významný dopad na poskytování služeb zájezdu nebo na přepravu osob do místa určení. Každý případ tak musí být posuzován jednotlivě."

  • Mohlo by vás zajímat: Storno poplatek se liší dle poskytovatele a jeho výše roste s blížícím se termínem dovolené. Zatímco 30 dní před odjezdem může být zmíněný poplatek například 10 %, 5 dnů před termínem cesty už 80 %

Také pojišťovny berou na vědomí doporučení ministerstva zahraničí (MZV) necestovat do ohnisek nákazy a míst, kde se koronavirus nepodařilo ukočírovat, ale nevnímají ho jako důvod, aby proplácely pojistné za případně zrušené zájezdy do oněch míst.

Pokud ale zájezd kvůli koronaviru zruší sama cestovní kancelář, je možné se s ní dohodnout na novém termínu, případně si nechat vrátit peníze. Některé cestování kanceláře dokonce nyní přišly s možností bezplatné výměny destinace.

 
 

Místo

50° 6' 6.894", 14° 15' 46.6812"
Rubrika:
Aktivity:

Poznání

Autor:
Vendula Flassig Vrablová

Podívejte se na články ze stejných kategorií:

Jak koronavirus ovlivnil cestování a co na to cestovky?