Přejít k hlavnímu obsahu

Tím, co nechtějí, abyste věděli o Íránu, se Západ chlubí

Jsou mladí, krásní a bohatí. Sedí v plavkách a bikinách u bazénu, popíjejí koktejly a na sociálních sítích se chlubí svými zlatými hodinkami a taškami s monogramem LV. A ani v nejmenším se nebojí důtek náboženské policie. Mladí Teheránci pobuřují islámský svět.

Kdyby nebylo v názvu jejich účtu na Instagramu napsáno Teherán, nejspíš byste jejich fotky snadno zaměnily za ty, co fotí jejich vrstevníci v Los Angeles či Paříži. Bohatá děcka si bezuzdně užívají a dávají na odiv to, co jim na účet poslali jejich otcové. Rychlá auta, šperky, fotky z první řady přehlídek týdnů módy, hluboké výstřihy i snímky z oslav. Nic, co už jsme někde neviděli. Ale až do chvíle, kdy se pod fotkou s hashtagem street wear - móda z ulice - neobjeví v Dioru od hlavy až k patě oděná dívka dlouhým šátkem přes vlasy. Marnotratnost ze soukromých domů a večírků ostře kontrastuje s veřejnou tváří těchto zhýčkaný Íránců.

Fotografický deníček mladých Teheránců dává přednost jiným sdělením před filozofickými myšlenkami.
Zdroj: richkidsoftehran.tumblr.com

 91 ran holí za klip

V zemi, kde byli za natočení tance na slavný klip Pharella Williamse "Happy" jeho aktéři odsouzeni k 91 ranám holí a režisér dokonce k roku ve vězení, vzbudil instagramový účet "The Rich Kids of Tehran" pobouření. Ten má podtitul "věci, které nechtějí, abyste věděli o Íránu". Podle vyjádření jeho autorů pro Huffington Post je jeho účel účtu samozřejmě apolitický a má ukázat krásu města a jeho lidí. „Střední východ je v televizi vnímán negativně, chtěli jsme jenom ukázat, že Teherán takový není,“ vysvětlili autoři v prohlášení.

Na veřejnosti se milovníci instagramových filtrů krotí.
Zdroj: richkidsoftehran.tumblr.com

Kdo ale za fotky v bikinách u bazénu dostane na holou? Vypadá to, že nikdo. Jak prozradil jeden nejmenovaný Teheránec londýnským Times, většina z těchto dětí má velmi vlivné otce, kteří se prostě postarají o to, aby problém zmizel. Současně se spuštěním účtu se však na internetu vyrojily spekulace o tom, že účet není pravý a fotky jsou postahované z jiných zdrojů. K tomu autoři jenom dodávají, že ne všichni na snímcích žijí v Teheránu a že musí chránit identitu vyfocených lidí. Jak se to daří, je vzhledem k velkému množství selfies či záběrů aut s poznávacími značkami, trochu záhadou.

V které kultuře se mladí a neklidní Íránci zhlédli, je poměrně jasné.
Zdroj: richkidsoftehran.tumblr.com

 Chudé děti chtějí taky vaši pozornost

V reakci na tento účet, který se dočkal velké kritiky, vzniknul jiný - drsnější a s mnohem menší pozorností. Účet Poor Kids of Tehran - Chudé děti Teheránu - je smutnou připomínkou toho, že v Íránu žije více než polovina obyvatel ve městech pod hranicí chudoby. Přestože je v souvislosti s aférou bohaté mládeže často zmiňován, má jen zhruba desetinu sledujících. 

 
 

Místo

35° 41' 45.9996", 51° 25' 23.0016"
Rubrika:
Aktivity:

Poznání

Autor:
Petra Kejklíčková

Podívejte se na články ze stejných kategorií:

Tím, co nechtějí, abyste věděli o Íránu, se Západ chlubí