Přejít k hlavnímu obsahu

Připravte se na 5 zahradních trendů pro rok 2023

Patříte mezi ty, kteří si potrpí na trendy a moderní vzhled svého bydlení? Nebo vás čeká velká zahradní rekonstrukce a hledáte inspiraci, v jakém duchu venkovní prostor přetvořit? Nechte se inspirovat novými trendy pro rok 2023.

V roce 2022 v našich zahradách zavládl důraz na pohodovou atmosféru, dostatečný prostor na relaxaci a na dekorace inspirované přírodními tvary a barvami. Tomuto směru se nevyhneme ani v roce nadcházejícím. Snaha o budování co nejvíce domáckého a útulného prostředí by tak měla pokračovat i v roce 2023.

1. Organické tvary

Náš první zahradní trend vychází z linií mušlí, ulit a kamenů. Zaoblené tvary nacházející se v přírodě inspirují nejen výrobce dekorací, ale i návrháře nábytku. Okrouhlé a hladké formy propůjčují zahradě uklidňující až meditativní dojem. Přiložte ruku k dílu a zkuste si vyrobit vlastní zahradní výzdobu, například pomocí keramické hlíny.

2. Živý plot

Pokuste se do své zahrady zakomponovat co nejvíce zeleně. Živý plot nepůsobí tak stísněně jako ty pevné ze dřeva, z cihel či betonu – zkrátka všechen možný prostor věnujte rostlinám. A pokud už plot máte a nechcete ho bourat, zasaďte k němu břečťan nebo popínavé růže a nechte ho celý obrůst.

3. Různorodé květináče

Dalším zahradním trendem, který stojí za pozornost, je shromažďování a shlukování různorodých květináčů do pestrých a rozměrově odlišných skrumáží. Do květináčů zasaďte rostlinky všeho druhu a seskupte je do zajímavých kompozic. Stvoříte tak veselé a útulné zahradní koutky

4. Bunkry a odpočívadla

Vytvořte ve své zahradě relaxační stanoviště. Pro děti například bunkr na stromě, pro dospělé stupínek s polštáři a žárovkami pro příjemné letní večery. V roce 2023 bude zahradnímu nábytku i nadále vládnout bílá barva, proto se nebojte natřít staré židle a stoly a udělat si čtenářský koutek pod svou oblíbenou třešní.

5. Vodní prvky

Voda se v zahradě postará o příjemný přírodní ruch a všechno díky ní oživne. Stačí pořídit pár pítek nebo vykopat jezírko, které bude vítat pravidelné návštěvníky z řad ptáků či žab. Pro opravdové požitkáře a milovníky vodního relaxu je vhodný například koupací sud, vířivka nebo bazén. Zkrátka, vybudujte si na své zahradě malý soukromý ráj.

 
 
Rubrika:
Aktivity:

Autor:
redakce

Podívejte se na články ze stejných kategorií:

Připravte se na 5 zahradních trendů pro rok 2023