Přejít k hlavnímu obsahu

Průběžně aktualizováno: Jak to vypadá s cestovní kanceláří Thomas Cook

Byla to legenda. Vznikla už v první polovině 19. století a dlouhá léta si udržovala status největší cestovní kanceláře na světě. Dne 23. 9. po 178 letech činnosti zkrachovala. Jak to s ní nyní vypadá?

Faktorů, které se podepsaly na úpadku slavné cestovky bylo několik. Mnoho Britů vyčkávalo s koupí dovolené kvůli tomu, jak dopadne brexit, své udělala i fúze s neúspěšnou MyTravel. Nepomohlo ani několik úmrtí turistů na dovolené s Thomas Cook v posledních letech (ačkoliv ani za jedno cestovní kancelář nemohla).

Asi největší ránu znamenal velký cestovatelský trend posledních let: odklon od klasické dovolené s cestovní kanceláří k internetovým službám typu Booking nebo Airbnb.

Aktuální situace Thomas Cook Group

Projděme si přehledně vývoj vzrušené situace okolo krachu společnosti v září 2019:

  • V průběhu roku 2019: Hlavní akcionář cestovní kanceláře čínský investor Fosun se postupně připravuje na převzetí Thomas Cook Group. Dluhy se se zvětšují, vláda rozhodla, že nevyhoví žádosti o státní pomoc. Ztráta jen během prvního pololetí roku 2019 dosáhla výše 1,4 mld. dolarů.
  • 23. 9. ráno: Společnost je oficiálně v úpadku. Její letadla zůstávají na letištích, tisíce pasažérů na celém světě nemohou letět domů (okolo 600 tisíc). Pro připomenutí: skupina Thomas Cook zajišťovala zájezdy do 60 letovisek na 4 kontinentech vlastními letadly, přepravovala cca 19 milionů zákazníků s pomocí 21 tisíc zaměstnanců.
  • 23. 9. 14:00: Asociace českých cestovních kanceláří zasílá členům oznámení o tom, že CK Neckermann z rodiny Thomas Cook je nucena zastavit prodej zájezdů a je možné rušení některých již zakoupených zájezdů v nadcházejících dnech.
  • 24. 9.: Podařilo se pronajmout 40 letadla, která už s turisty vzlétla, další se dostanou domů s 1000 již nasmlouvanými letadly během dalších 14 dnů.
  • 25. 9.: Návrhy na insolvenci po britské matce podaly i mnohé dceřinné společnosti, mj. i polský nebo německý Neckermann. Německá vláda vyhověla žádosti letecké společnosti Condor (taktéž dceřinná firma Thomase Cooka) o překlenovací úvěr ve výši cca 10 mld. korun.
  • 25. 9.: Neckermann v České republice zaznamenává velký zájem o rušení již zakoupených zájezdů (nové zájezdy už neprodává). Důvodem je nejistá situace společnosti. Lidé většinou kvůli výši storno poplatků od zrušení upouštějí. Mnohé hotely chtějí z obav o peníze od turistů přímou platbu za pobyt již zaplacený u Neckermanna, ten zatím řeší situaci dodatečným vyrovnáním s klienty.
  • Britský Úřad pro civilní letectví organizuje největší mírovou repatriační akci v dějinách země. Na 150 tisíc britských turistů se postupně přesunuje domů.
  • 2. 10.: Česká CK Neckermann vydává tiskovou zprávu, podle níž česká pobočka není v insolvenci, pokračuje v činnosti a jedná s novými investory. Také plánuje návraty stávajících zákazníků domů.
  • 7. 10.: Při operaci nazvané "Matterhorn" řízené Britským úřadem civilního letectví, se domů navrátilo 140 000 klientů Thomase Cooka.
  • 7. 10.: Český Neckermann zveřejnil, že v uplynulém týdnu zrušil zájezdy 50 klientům (z celkových 230) a o dalších jedná s hoteliéry v destinacích. Nové zájezdy se stále neprodávají. O osudu kanceláře v těchto dnech rozhodují němečtí investoři.
 
 
Rubrika:
Aktivity:

Autor:
Jan Švestka

Podívejte se na články ze stejných kategorií:

Průběžně aktualizováno: Jak to vypadá s cestovní kanceláří Thomas Cook