Přejít k hlavnímu obsahu

Teplota v Egyptě

Teplotní rekord - Egypt - Cestovinky.cz
<a href="http://www.publicdomainpictures.net/view-image.php?image=2225&picture=drevene-teplomer">Petr Kratochvil (publicdomainpictures.net)</a>

V Egyptě to pálí. Mají tam nový teplotní rekord!

Do Egypta sice nikdo nejezdí kvůli lyžování, ale co je moc, to je moc. Na jihu země v úterý 7. října 2014 změřili meteorologové rekordní údaj – 43,5°C ve stínu. Posledních 50 let oblast kolem Asuánu větší vedro nezažila.

S trochou nadsázky se dá říci, že egyptské kuchařky ušetří za energii – mohou grilovat přímo na kamenech. Ale zpátky k počasí. To v těchto dnech na jihu země opravdu řádí. V Luxoru v úterý padla čtyřicítka také, v Sharm el-Sheikhu naměřili „pouhých“ 36°C. teplota Rudého moře dosáhla 27°C.

Meteoroligická stanice v Asuánu se může pochlubit také absolutním teplotním maximem. V létě 1963 zaznamenali tamní pracovníci hodnotu 51°C. Více stupňů v celém Egyptě nikdy nikdo nezměřil.

To na stanici v Nakhlu kdysi zase viděli sed stupňů pod nulou, tedy vůbec nejnižší teplotu v historii země. I v hlavním městě Káhiře už jednou spadla rtuť na mínus dva. Spíše ale převládají opačné extrémy. Třeba právě teď.

Kdo by se chtěl vypravit na území tohoto státu, tomu doporučujeme ještě chvilku počkat. Nejpříjemnější teploty bývají v Egyptě od listopadu do března. A srážky? Ty po celý rok přicházejí v tak malé míře, že se na ně nemusíte vůbec ohlížet. Za celý rok jich v průměru spadne méně než v Praze jen v prosinci.

Více se dozvíte na na stránkách o počasí v Egyptě na Meteopress.cz.

 
 

Místo

24° 5' 21.6852", 32° 53' 57.2928"
Rubrika:
Aktivity:

Autor:
Jan Švestka

Podívejte se na články ze stejných kategorií:

V Egyptě to pálí. Mají tam nový teplotní rekord!