Přejít k hlavnímu obsahu

Albánii postihlo nejsilnější zemětřesení od roku 1979. Vyžádalo si na pět desítek obětí

Říká se, že co příroda vytvořila, to si může vzít kdykoli zpět. Své o tom ví obyvatele Albánie, kterou na konci listopadu zasáhlo ničivé zemětřesení o síle 6,4 stupňů Richterovy stupnice. Podle místních i expertů šlo o nejsilnější a nejničivější zemětřesení za několik posledních desítek let.

Desítky obětí a tisíce bezdomovců

Poslední zprávy hovoří o více než pěti desítkách lidských obětí a dvou tisících zraněných. Dalších 4 000 lidí se po zemětřesení ocitlo bez střechy nad hlavou. Albánská vláda tak požádala mezinárodní společenství, aby zemi poskytlo finanční i expertní pomoc.

10 zasažených zemí

Otřesy měly sílu 6,4 stupně a pocítili je také obyvatelé Bulharska, Bosny a Hercegoviny, Chorvatska, Řecka, Itálie, Kosova, Černá Hory, Srbska a Severní Makedonie. Listopadové zemětřesení v Albánii bylo tím nejhorším od roku 1979, kdy při zemětřesení zahynulo 40 lidí.

Více než 50 obětí a číslo nemusí být konečné

Letos jde o více než pět desítek obětí. Několik dalších tisícovek lidí je zraněno. Většinou se jedná o lehká poranění, nicméně kolem 60 postižených zůstává v péči nemocnic, přičemž stav několika z nich je kritický. Počet obětí tak může i nadále narůstat.

Několik stovek otřesů

Kromě samotného otřesu o síle 6,4 stupně Richterovy stupnice místní vyděsilo i několik stovek dalších otřesů v následujících dnech (nejsilnější měl 5,6 stupně). Na Balkáně jsou otřesy poměrně časté, protože leží v seizmicky aktivní oblasti. Bohužel zemětřesení se podle seizmologa Jana Zedníka z Geofyzikálního ústavu Akademie věd nedají předvídat.

Více než 2 300 budov bude potřeba strhnout

Řada zemí už pomohla Albánii mimo jiné vysláním záchranářů, v zemi jsou také zahraniční experti na statiku budov. Podle albánského premiéra bude z bezpečnostních důvodů potřeba strhnout více než 1465 budov v metropoli Tiraně a zhruba 900 v přístavu Drač, který byl zemětřesením zasažen nejvíce.

 
 

Místo

41° 19' 33.24", 19° 27' 15.6204"
Rubrika:
Aktivity:

Autor:
Vendula Flassig Vrablová

Podívejte se na články ze stejných kategorií:

Albánii postihlo nejsilnější zemětřesení od roku 1979. Vyžádalo si na pět desítek obětí