Přejít k hlavnímu obsahu

Pláž v albánské Drači

Pláž v albánské Drači
kosta korçari [<a href="https://creativecommons.org/licenses/by-sa/2.0/">CC BY-SA 2.0</a>], <a href="https://www.flickr.com/photos/111076799@N03/30163691354/">via Flickr</a>

Draky v Drači nenajdete, je to albánské Bibione

Každý si ťukal na čelo, když jste před dvaceti lety jeli na dovolenou do Albánie. Vše se změnilo. Za posledních šest let vzrostl počet českých turistů v této zemi o 158 %. Velký podíl na tom má přímořská Drač.

Zatímco v devadesátých letech českými dovolenkáři okupované italské Bibione na bývalou slávu už jen nostalgicky vzpomíná, Drač se stává hitem a láká nás ve velkém. Čím si dříve okrajová lokalita získala důvěru?

Staré přístavní město si v roce 2012 zřídilo novou čističku vod. Dřívější horší pověst týkající se čistoty moře je už minulostí. Turisté zde vyhledávají klidné, čisté a málo zalidněné pláže.

Za růstem obliby města nestojí jen čistička a volnější pláže. Jde také o celkově rostoucí úroveň a pestrost služeb v celé zemi. Albánská vláda investuje nyní tak, aby turisté měli důvod jezdit nejen v létě na pláže, ale na více míst po celý rok. Třeba do hor nebo za uměním.

V roce 2012 navštívilo Albánii 9300 Čechů. O tři roky později už 15700, po další tříletce, tedy loni, dokonce 24000 českých občanů. A číslo roste i nadále. Ministryně pro místní rozvoj jednala v lednu 2019 s albánským protějškem o možnostech další podpory cest našich turistů do země dvouhlavého orla.

Město je staré na 3000 let

V celé Albánii nenajdete starší město než Starou Drač (Dürres). Římané zde vybudovali zde strategicky důležitou silnici Via Egnatia do Soluně (později vedla až do Konstantinopole). Během první světové války a krátce po ní byla hlavním městem Albánie.

Dračský hrad v Albánii
Drač krášlí i hrad budovaný mezi 1. st. př. n. l. a 5. našeho letopočtu.
Zdroj:
Musli Berisha via Wikimedia Commons

Slávu a důležitost nezískala Drač díky drakům, jak by se mohlo z českého překladu zdát. Pomohla jí výhodná poloha, nachází se totiž na spojnici historického (a od roku 1920 i hlavního) města Tirana s mořem. Pro Tiraňany představuje nejen významný obchodní přístav, ale i místo pro plážovou rekreaci.

Kouzlo tohoto postupně objevovaného zajímavého místa objevují i zahraniční návštěvníci, včetně těch českých.

 

 
 

Místo

41° 18' 41.8464", 19° 26' 43.4004"
Rubrika:
Aktivity:

Odpočinek

Autor:
Jan Švestka

Podívejte se na články ze stejných kategorií:

Draky v Drači nenajdete, je to albánské Bibione