Přejít k hlavnímu obsahu

Splňte ta nejdůležitější přání a pište s námi příběhy se šťastným koncem

Mít svůj domov, být zdravý, nebýt sám. Tyto základní potřeby jsou vlastní všem lidem. Bez ohledu na to, kde žijí. V Mali, Sýrii, Indonésii nebo České republice. Pomozme lidem v chudých zemích splnit tato přání a napišme spolu další příběhy se šťastným koncem.

Také vám v letošním roce chybělo cestování a možnost vidět a poznat krajiny, které jste ještě nenavštívili? Nám ano. Cestovat do zemí, kde jako humanitární organizace pomáháme, bylo letos mnohem složitější. Zároveň nám v hlavách běžela myšlenka, jak se země, ve kterých lidé nemají zajištěné ani základní potřeby, postaví viru, se kterým nikdo z nás nemá žádné dlouhodobější zkušenosti. Chtěli jsme těmto lidem pomoct alespoň s tím, aby měli co jíst, pít a kde spát.

Charitativní e-shop ADRA Dárek pomáhá lidem, kteří ve svém životě neměli takové štěstí jako jiní, a staví je na vlastní nohy. Dárky jsou rozděleny do čtyř kategorií humanitární pomoci: obživy, zdraví, vzdělávání a obecně humanitární pomoci. 100 % z přijatých finančních darů jde na humanitární pomoc do zahraničí.
Přečtěte si, jak dárky pomáhají lidem z nejrůznějších koutů světa.

Na vše sama

Malijka Farimata zůstala na vše sama. Celým jménem se tato babička několika vnoučat jmenuje Farimata Walette Infadahi. Jejího syna zabili teroristé a ona je jediná z rodiny, kdo se může postarat o jeho čtyři děti. Farimata je jednou z mnoha žen v Mali, které zůstaly v důsledku ozbrojených konfliktů na své děti či vnoučata samy. 

Některé ženy se musely stát hlavou rodiny a musí zajišťovat jídlo pro sebe i pro své děti. Humanitární organizace ADRA jim poskytuje semena a nářadí pro založení vlastní zahrádky. Díky tomu si budou malijské ženy moci vypěstovat plodiny samy a uživit z nich své děti. Místním rodinám také dáváme kozy, aby mohly jejich mlékem a mléčnými produkty nakrmit své potomky, a potravinovou pomoc. 

„Pomoc humanitárních organizací nám nemůže zajistit naprosté bezpečí, ale díky nim se cítíme přijímaní a můžeme si zachovat poslední zbytek důstojnosti,“ říká Farimata. Pomozte jí a dalším ženám získat zdroj obživy. Třeba nákupem semen a nářadí po založení vlastní zahrádky. Ženy tak budou soběstačné a jejich děti dobře vyživené. 

Adra1
Zdroj:
adra.cz

Přes noc bez domova

Když městem Palu otřáslo zemětřesení o síle 7,5 Momentové škály, Asdar zrovna obědval. Před chvílí se vrátil domů z práce na polední pauzu. Domovem se ozývaly děsivé zvuky, jak se budova otřásala v základech. Na nic takového nebyli on ani jeho rodina připravení. Asdar nevěděl, co se s ním děje. Když se probral, zjistil, že ho tlakové vlny vynesly na střechu, odkud mohl sledovat zkázu v plném rozsahu. Jeho rodná vesnice Petobo (předměstí města Palu) téměř vymizela z mapy: budovy zničené, sousedé povětšinou mrtví. „Bylo to hrozné. Moje dcera dlouhé měsíce vůbec nemluvila,“ říká Asdar. 

Asdarův příběh je pouze jedním z mnoha. Indonésii, stejně jako mnoho dalších zemí na světě, sužují častá zemětřesení. ADRA Česká republika proto ve spolupráci s indonéskou pobočkou přišla na řešení, které by mělo zlepšit dlouhodobé vyhlídky obyvatel ostrova Sulawesi. Místní pracovníci jsou školeni v technikách odolných vůči zemětřesení, které pomáhají udržovat stabilitu domů i při případných otřesech.

Pomozte Asdarovi a dalším rodinám postavit jejich nové domy tak, aby vydržely i v náročných přírodních podmínkách. Třeba tím, že zakoupíte kurz stavebních technik odolných vůči zemětřesení pro místní pracovníky.

Adra2
Zdroj:
adra.cz

Barvy do škol

Muhammadovi je deset let. Přesto už poznal, co je to válka. Jeho otec vlastnil v syrském městě Shabaa pekárnu a matka se starala o domácnost. Když se začal konflikt zhoršovat, Muhammad a jeho rodina utekli do sousedního Libanonu. Libanon pro celou rodinu představoval převážně bezpečí, malému Muhammadovi se ale nepřestalo stýskat po domově.  

Když se po čtyřech letech v exilu vrátila rodina do své vlasti, nemohli svůj dům téměř poznat: dveře a okna byla rozbitá, nábytek chyběl a celá budova byla pokrytá tlustou vrstvou prachu. S pomocí přátel a širší rodiny se jim ale podařilo dům opravit. Horší to bylo s veřejnými školami, které byly zničené nebo velmi poškozené. Proto ADRA nyní opravuje desítky učeben a umožňuje návrat zdejších lidí do přijatelných podmínek. 

„ADRA nám opravila školu, vymalovala učebny veselými barvami a dala nám židle. Teď už je to tu mnohem hezčí,“ říká Muhammad. Pomozte syrským dětem vrátit se do škol. Třeba pořízením židlí a lavic do jedné učebny.

Adra3
Zdroj:
adra.cz

Napsat příběh se šťastným koncem může být mnohdy jednodušší, než se zdá. Takový příběh můžete napsat i vy zakoupením předmětů humanitární pomoci, které my přeměníme na reálnou v rámci naší činnosti. Těšit vás může ujištění, že jste malým kouskem pomohli změnit jeden či více lidských příběhů.  

Více na www.ADRAdarek.cz.

 
 
Rubrika:
Aktivity:

Poznání

Autor:
redakce

Podívejte se na články ze stejných kategorií:

Splňte ta nejdůležitější přání a pište s námi příběhy se šťastným koncem