Přejít k hlavnímu obsahu

Krabice na stěhování a tipy pro manipulaci s nimi

Stěhování není nikdy jednoduché. Musíte se rozloučit se svým starým domovem a přizpůsobit se novému prostředí. Musíte si také poradit s balením, přepravou a uspořádáním věcí v novém bydlišti.

Užitečnými pomocníky na cestě k novému domovu jsou krabice na stěhování. Není totiž krabice jako krabice. Ty na stěhování jsou zkonstruované tak, aby snesly vyšší zátěž a celkově lépe se s nimi manipuluje během stěhování. Mají zpevněné dno i ucha pro přenášení a jejich víka bývají opatřena jednoduchým systémem pro uzamčení. Krabice na stěhování také bývají opatřeny srozumitelnými piktogramy nebo místem pro popsání, které předměty obsahují nebo ke které konkrétní místnosti se vztahují. Aby se krabice na stěhování staly plnohodnotnými pomocníky, a ne spíše zdrojem trápení, je třeba dodržovat pár pravidel, jak s nimi zacházet: 

  • Krabice nepřetěžujte. Vkládejte do nich jen tolik, aby váhu předmětů unesly. Výrobce většinou maximální možnou hmotnost uvádí. 
  • Do krabic vkládejte jen tolik, kolik dovedete unést. To, že krabice unese např. 50 kg neznamená, že těch 50 kg do ní musíte vložit. Myslete na vaše záda a svaly. Pokud možno, zátěž do krabic rozložte rovnoměrně. 
  • Krabice nevystavujte vlhkosti, nenechávejte je na pospas povětrnostním vlivům. I když jsou vyrobeny z pevné a kvalitní lepenky, přílišná vlhkost jim nesvědčí. 
  • Zabezpečte předměty v krabici před nárazy, otřesy a chvěním. Použijte výplňový materiál jak na vyplnění prázdného prostoru v krabici, tak na obalení vložených předmětů. Dbejte, aby té výplně nebylo více, či naopak méně, než je nutné. Vhodným výplňovým a obalovým materiálem může být např. bublinková folie, balicí papír, nebo obyčejné zmuchlané noviny. 
  • Používejte jen nepoškozené krabice. Když shledáte, že krabice má své nejlepší dny za sebou, zbytečně neriskujte. Vyhozením do sběrné nádoby na tříděný odpad rozhodně v tuto chvíli nic nezkazíte, a ještě uděláte něco pro životní prostředí. 
  • A naopak – je-li krabice zachovalá a nepoškozená, nebojte se ji použít opakovaně. 
  • Do krabic ukládejte předměty systematicky. Vždy tak, aby bylo jasné, co se v dané krabici přesně nachází a abyste se nemuseli v krabicích zbytečně přehrabovat. Důležité předměty, jako např. pro osobní hygienu, nebo různé doklady, nechávejte vždy tak, aby byly v případě potřeby ihned po ruce. 
  • Krabice řádně označte tak, abyste se v tom vy i ostatní vyznali. Klidně si i napište seznam předmětů, které krabice obsahuje. Zdá se vám to zbytečné? Věřte, že takové informace se mohou hodit. Stěhování bývá proces plný nečekaných událostí, tak proč si to neulehčit? 

To bylo jen pár tipů, jak z krabic na stěhování vytěžit maximum. Přejeme, ať vám krabice dobře slouží a vaše stěhování má co nejhladší průběh! 
 

 
 
Rubrika:
Aktivity:

Autor:
redakce

Podívejte se na články ze stejných kategorií:

Krabice na stěhování a tipy pro manipulaci s nimi