Přejít k hlavnímu obsahu

Zelená karta už nebude v ČR nutná. Ale jak v cizině?

Zelená karta, coby potvrzení o povinném ručení, nás provázela desítky let. Po většinu své historie byla opravdu zelenou: vytisknutou na zeleném papíru. Později jsme ji mohli tisknout sami doma, na papír bílý. A teď už ji naštěstí nemusíme tisknout vůbec! Digitalizuje se. To však nemusí platit v zahraničí. Potvrzení o uhrazeném povinném ručení si do zahraničí raději vždycky přibalte! 

Další drobek do propadliště (českých) dějin

Povinné ručení píše svou současnou historii od devadesátých let. Vzhledem k tehdejší absenci běžného přístupu k internetu se osvědčení o sjednaném a zaplaceném „povinku“ nedalo vystavit jiné než papírové. A u papíru jsme zůstali až dosud, přestože online databázi osobních dokladů mají policisté k dispozici již dlouhé roky. Nově k nim přibývá i online databáze zelených karet. 

Zanedlouho se „Zelená karta“ coby papírový a zelený doklad stane minulostí, zapomenutou historií. A nová generace si bude o zelených kartách už jen číst, jako my si dnes čteme o disketách, psacích strojích nebo počítadlech. A bylo na čase. Kde lze papír jednoduše nahradit elektronickou databází, tam bychom vůbec neměli váhat.

zelená karta u nás a v zahraničí
Zdroj:
Freepik

V pojištění vozidel se chystají i další změny, nejen digitalizace sjednaných smluv

Digitalizace zelené karty není jediným „výkřikem“ v oblasti povinného pojištění odpovědnosti z provozu vozidel. Ještě je připraveno dalších 5 změn, o nichž by měl vědět každý dospělý člověk, ať už se chystá na výlet, či jen pravidelně dojíždí. A pozor, dokonce i na elektrokoloběžce.

1. Vyšší minimální limit povinného ručení 

Povinné ručení na automobil se bude dát sjednat již jen na 50/50 mil. Kč a výš. Současných 35/35 mil. Kč už je dlouhodobě nedostatečných, zákonodárci proto přistoupily k navýšení.

2. Přechod pojištění z majitele na provozovatele vozu

Povinnost sjednat si ručení přechází z majitele na provozovatele vozidla. Většinou jde o stejnou osobu, takže většinově se toho moc nemění. Ale pokud byste měli auto na leasing, doposud se o povinné ručení musel postarat poskytovatel leasingu. Nově už to budete vy.

3. Rozšíření druhů vozidel, která musejí mít „povinko“

S rokem 2024 se povinné ručení se stane povinným ještě pro další vozidla. Jde zejména o elektrické čtyřkolky, elektrokoloběžky, zahradní traktůrky, zkrátka stroje s jiným než lidským pohonem, s nimiž vyjíždíme na silnici, i třeba jen v okolí domu. Výjimku mají elektrické invalidní vozíky. 

4. Zrušení velkého technického průkazu

Nově vyrobená auta, prodávaná od ledna 2024 už nebudou dostávat velký a malý technický průkaz. Pouze malý technický průkaz, který se zároveň rozšíří o několik položek. Zbytek informací, které se do malého „techničáku“ nevejdou, se přesouvá online, podobně jako zelené karty. Informace o autě budou online dostupné úřadům, policistům, majiteli vozu a všem, komu přístup udělíte (třeba před prodejem auta).

5. Odstranění nutnosti prokázat „příčinnou souvislost“ 

Novela zákona o povinném ručení odebrala pojišťovnám povinnost prokázat příčinnou souvislost vzniku újmy s technickým stavem vozu. Tím se myslí i propadlé STK, nedostatečný vzorek na pneumatikách, prasklina v čelním skle atp. Nově budou moci pojišťovny neplnit z povinného ručení, kdykoliv na vašem autě po nehodě najdou nějakou chybičku. Třeba i v administrativě. 

zelená karta
Zdroj:
Freepik

Ne všechny země EU mají k databázi zelených karet přístup

Jestliže se vydáváte s autem za hranice České republiky, k občanskému a řidičskému průkazu si přibalte i vytisknuté potvrzení o sjednání povinného ručení. Pojišťovny vám jej budou posílat e-mailem i nadále, ať už si „povinko“ sjednáte výhodněji online, nebo s asistencí pracovníka na přepážce pojišťovny. 

Budete mít jistotu, že se při silniční kontrole v zahraničí máte jak prokázat svým povinným ručením. Uložené potvrzení v mobilu nemusí stačit, v některých zemích je totiž legislativa odlišná od naší. Zatímco v našem zákonu o povinném ručení není explicitně uvedeno, že potvrzení o sjednaném povinném ručení musí být předloženo ve formě tištěného dokumentu, jinde takové ustanovení mají. 

Proto: před cestou do zahraničí raději vytisknout (dokud nemáte od místních potvrzeno, že bude stačit na displeji, nebo v online databázi). Než vyrazíte autem mimo hranice EU, ověřte si, kde vaše povinné ručení platí. A kam si budete muset sjednat extra pojištění

 
 
Rubrika:
Aktivity:

Autor:
redakce

Podívejte se na články ze stejných kategorií:

Zelená karta už nebude v ČR nutná. Ale jak v cizině?