Přejít k hlavnímu obsahu

Vyplatí se celoroční cestovní pojištění?

Asi víte, že cestovní pojištění byste měli mít uzavřené před každou cestou do zahraničí, abyste předešli celkým výdajům za léčebné výlohy v cizině. Cestujete často a rádi byste ušetřili čas i peníze? Podívejte se, zda se vám vyplatí celoroční cestovní pojištění, díky kterému už nemusíte řešit vyřízení pojištění na poslední chvíli.

Ušetříte peníze při pravidelném cestování

Celoroční cestovní pojištění pro vás bude výhodné, pokud jezdíte do zahraničí častěji, než jen na letní a zimní dovolenou. Zjednodušeně lze říct, že se celoroční pojištění vyplatí každému, kdo tráví více než 40 dní za rok v zahraničí.

Konec starostí s administrativou

Celoroční cestovní pojištění jednoduše sjednáte třeba v lednu a následně můžete celý rok cestovat bez nutnosti kontroly, zda jste pro cestu pojištěni. Vypadne vám tak část starostí a administrativa spojená s každou dovolenou Budete tak odlétat či odjíždět s čistou hlavou.

Dejte pozor na pojistné podmínky a limity plnění

První prioritou by mělo být zdraví, až poté finance. Při uzavírání celoročního cestovního pojištění byste se měli zaměřit především na rozsah pojistného krytí. Následně je relevantní zvážit cenu pojištění.

Přestože levnější pojistka přinese úsporu na pravidelných platbách, v případě pojistné události může pojišťovna vyplatit jen omezenou částku. Je tedy rozumnější investovat více do pojištění než později do lékařské péče v zahraničí. V zahraničí přesáhnou léčebné výlohy milion korun ani nebudete vědět jak. Obzvlášť nákladný je například zásah vrtulníku. Proto především při cestování do hor volte raději dražší pojistku s vyššími limity.

záchrana
Zdroj:
Dreamstime

Přizpůsobte pojištění vašim oblíbeným aktivitám

Cestovní pojištění byste měli přizpůsobit charakteru vaší cesty. Standardní balíček cestovního pojištění obvykle zahrnuje náklady na léčbu (včetně ošetření, hospitalizace, chirurgických zákroků, léků, přepravy a repatriace) a asistenční služby.

Nicméně tyto náklady pojišťovna uhradí pouze za splnění určitých podmínek. V případě, že se věnujete adrenalinovým sportům či jiným rizikovým aktivitám, musíte mít uzavřeno příslušné připojištění. Pokud by se například stala nehoda během náročného horolezeckého výstupu a nemáte vhodné připojištění, pojišťovna vám pravděpodobně neproplatí náklady spojené s léčbou.

cestovní pojištění
Zdroj:
Dreamstime

Zvažte i další připojištění

Mimo pojištění pro rizikové sportovní aktivity mají pojišťovny v nabídce širokou škálu dalších doplňkových pojištění, která rozšiřují úroveň pojistného krytí.

Za všechny jmenujme například pojištění odpovědnosti, úrazové pojištění, pojištění zavazadel, pojištění storna rezervace nebo kompenzaci za zpoždění letu a další. Zvláště důležité je pojištění odpovědnosti, které vás chrání před finančními důsledky škod, které byste mohli způsobit jiným osobám na jejich majetku, zdraví, či dokonce na životě.

zavazadla
Zdroj:
Dreamstime

Opatrnost nadevše

Ať už se rozhodnete pro dlouhodobé cestovní pojištění, nebo zůstanete u klasického krátkodobého cestovního pojištění, dbejte v zahraničí především na opatrnost a prevenci rizik. Vždy je přece jenom lepší, když investice pár stovek do cestovního pojištění propadne, než následně řešit zdravotní komplikace. Přejeme vám krásnou dovolenou bez zdravotních komplikací!

 
 
Rubrika:
Aktivity:

Autor:
redakce

Podívejte se na články ze stejných kategorií:

Vyplatí se celoroční cestovní pojištění?