Přejít k hlavnímu obsahu

Stěhujete se do zahraničí? Máme pro vás cenné tipy

Rozhodli jste se odstěhovat na delší dobu do zahraničí? Máme pro vás několik tipů, jak takový náročný krok zvládnout bez nervů a zbytečně  vyhozených peněz.

Zkusit svoje štěstí v zahraničí je rozhodně dobrý krok. Oprostíte se od zavedených stereotypů a získáte důležité zkušenosti. Když to zvládnete, budete na sebe patřičně hrdí. Rozhodli jste se odstěhovat například na základě skvělé dovolené? Tentokrát budete muset čelit i byrokracii a spoustě papírování. Ale nenechte se odradit, díky naším radám si hravě poradíte.

Plánujte a nespěchejte

Sepište si, co potřebujete zařídit a postupně odškrtejte, co se vám už podařilo. Ideálně si rozdělte položky na ty s největší prioritou a pak na ty ostatní. Jestli nespěcháte, nechte si s rezervou na stěhování klidně i půl roku. Myslete na to, že musíte vyřešit bydlení stávající i to budoucí: auto, pojištění, balení, finanční závazky, domácí mazlíčky a jestli máte děti, tak i jejich přechod do nových škol.
 

  • Vyberte si stěhovací firmu. Zadejte poptávku více firmám a požádejte je o cenovou nabídku. Pokud potřebujete, proberte s nimi i možné uskladnění vašeho majetku. Kontaktujte například Balík do zahraničí, který sdružuje služby hned několika mezinárodních ověřených přepravních firem a dokáže díky tomu nabídnout opravdu výhodné ceny převozu čehokoli kamkoli.
  • Pokud chcete pronajmout svůj stávající dům nebo byt, najděte si spolehlivého realitního agenta. Dejte na doporučení a vyberte si toho makléře, který se stará o nemovitosti zahraničních majitelů. Nebo pokud máte nějakého opravdu spolehlivého kamaráda přímo v destinaci, svěřte starost o byt jemu.

Zkontrolujte pas a zařiďte víza

Ujistěte se, že máte platný pas a víza, která vám umožní přestěhovat se do cílové země. Někde vám bude stačit jen občanka. Pokud se stěhujete za prací, zjistěte si, jak získat pracovní oprávnění pro danou zemi. Počítejte s tím, že zatímco v některých státech může jít jen o formalitu, například v USA to celý proces docela složitý.

Zvolte druh přepravy věcí podle svých preferencí

  • Stěhování letecky? Rychlost!

Velkou výhodou leteckého carga je jeho rychlost. Zásilka z města naskladnění trvá obvykle 3-6 dní. Pokud chcete stěhovat něco většího, dopraví se vše v kamionech na nejbližší letiště (Vídeň, Paříž, Brusel), odkud letí nákladním speciálem do místa určení. Ke stěhování se používají kapacity pravidelných letových linek.

  • Stěhování po zemi? Ušetříte!

Můžete zvolit variantu, kdy vy poletíte a náklad pošlete po zemi. Určitě ušetříte, ale počítejte s tím, že budete na věci čekat o něco déle. Po Evropě se může doprava prodloužit až na dva týdny.

A co řidičský průkaz?

V některých zemích váš současný řidičák stačí, pro jiné musíte mít mezinárodní zahraniční řidičský průkaz. Pokud však chcete bydlet v zahraničí dlouhodobě, většinou je vyžadován místní doklad. Tohle je přesně jeden z bodů, kterému je dobré dát prioritu – být v zahraničí bez řidičáku totiž určitě nechcete. Mezinárodní řidičský průkaz si zařídíte na vašem úřadě za 50 Kč, platí ale jen jeden rok. Plnohodnotné řidičské oprávnění musíte vždy řešit až na místě.

Pozor na dluhy na pojištění

U své zdravotní pojišťovny si zjistěte, jak se odhlásit a opětovně po návratu přihlásit k platbě pojištění v ČR. Informace o podmínkách sociálního zabezpečení vám podají na okresní správě sociálního zabezpečení v ČR nebo na úřadech sociálního zabezpečení v cílové zemi. Tohle je také bod s vysokou prioritou - ať vám někde nenaběhne dluh, nebo naopak neplatíte zbytečně.

Založte si bankovní účet i telefon v zahraničí

Zajděte si do své současné banky a proberte všechny možnosti a výši poplatků za jednotlivé služby. Pokud máte telefonní tarif, kontaktujte telefonního operátora a vypovězte smlouvu, případně její závazek snižte na možné minimum. V zahraničí si jednoduše obstaráte SIM kartu s novým číslem, případně si zjistěte, jak získat tarif.

Získejte tipy od jiných lidí

Zkuste si na Facebooku najít různá cestovatelská fóra a popište v nich svou situaci. Spousta lidí ochotně poradí, na co si dát v dané zemi pozor. Nejspíš budete mít štěstí a narazíte v diskusi na člověka, který v dané zemi aktuálně žije. Mít tam parťáka, který pomůže v začátcích, bude určitě fajn. Stejně tak se zeptejte kamarádů, zda neznají někoho, kdo v dané zemi žije.

Rozhodněte se, co necháte doma

K životu toho nepotřebujeme mnoho, naše domácnosti jsou ale i tak zavaleny tunou nepotřebných věcí. Zkuste zodpovědně usoudit, co si opravdu potřebujete vzít a co oželíte. Zvažte, u kterých věcí má smysl platit za jejich uskladnění. Věnujte část nepotřebných věcí charitě nebo lidem, kteří je potřebují.
 
Pokud máte čas, nafoťte hodnotnější věci a vystavte je na některém z internetových bazarů a prostě je prodejte. V inzerátu se zmiňte, že se stěhujete do zahraničí a snažíte se zbavit velkého množství věcí. Když nabídnete rozumné ceny a množstevní slevy, půjde to jako po másle.

Oznamte to zaměstnavateli

Pokud se do zahraničí nestěhujete kvůli pracovním povinnostem, ale ze své vlastní vůle, budete muset rychle vyřešit podmínky podání výpovědi v zaměstnání. Zkontrolujte si vaši výpovědní lhůtu a zakomponujte ji do stanoveného časového plánu. Hlavně se neunáhlete a výpověď podejte až tehdy, kdy budete vědět, že jste rozhodnuti na 100 %.

 

 
 
Rubrika:
Aktivity:

Autor:
redakce

Podívejte se na články ze stejných kategorií:

Stěhujete se do zahraničí? Máme pro vás cenné tipy