Přejít k hlavnímu obsahu

Chytrá nano impregnace ochrání oblečení proti vodě a nečistotám

Slyšeli jste někdy o efektu lotosového květu? Rostliny, která svým vzhledem připomíná tuzemský leknín, jejímž domovem je ale daleká Amerika a Asie? Co je na téhle rostlince tak zajímavého a proč se o ní vůbec zmiňujeme? I přesto, že vyrůstá z bahna, zůstává stále čistá a dokonalá. A přesně tahle netradiční vlastnost zaujala vědce, kteří se rozhodli přenést samočistící efekt lotosového květu do průmyslu a našich domácností. Vznikla tak unikátní nano impregnace, která ochrání textil, kůži, ale i další materiály. Jak vlastně funguje?

Nepleťte si pojmy s dojmy

Oproti klasické impregnaci, ke které výrobci používají například teflon, silikon, vosk nebo olej, je ta nano mnohem důmyslnější a účinnější. Může se totiž pochlubit výrazně vyšší odpuzovací schopností vody a sněhu i dalších nečistot (např. prachu, bahna apod.) Nejen, že díky ní textilie a obuv zůstanou déle suché a čisté, moderní nano impregnaci také není potřeba tak často obnovovat. Její další předností je i to, že textil pod ní dýchá, takže nevzniká riziko jeho poškození nebo znehodnocení (například zatuchnutím nebo zplesnivěním). Zmínit musíme také ekologickou stránku věci. Nano impregnace totiž pracuje pouze s vodou a nanočásticemi křemíku.

Není všechno zlato, co se třpytí

S výše uvedenou ekologickou stránkou souvisí také skutečnost, že ne každý výrobek, který se ohání přívlastkem „nano“ skutečně využívá moderních nanotechnologií. Často totiž jde o výrobky na bázi silikonu, oleje, akrylu nebo teflonu, které se mohou chlubit jen velmi krátkou impregnací a hydrofobní schopností. U nano produktů je využíváno nano částic a dalších komponent, které se spojují pevně s ošetřeným povrchem, aby vytvořily požadovaný efekt. Tyto částice se uspořádávají inteligentně už během samotného nanášení. Obsažené komponenty totiž způsobují dokonalé přilnutí směrem k ošetřované ploše a částice pracující na principu lotosového efektu jsou naopak nasměrovány ven.

Mokrá obuv
Moderní způsoby impregnace chrání oděvy před vlhkostí i znečištěním.
Zdroj:
Bigstock.com

Neviditelný ochranný film

A jak to vlastně funguje v praxi? Po nanesení nano impregnace je na oděvu nebo obuvi vytvořen ochranný film z nanočástic, který je vůči setření nebo opláchnutí mnohem odolnější než běžná impregnace bundy. Nano impregnace pracuje se zmíněným efektem lotosového květu, proto ošetřený oděv nebo bota nepromoká, tolik se nešpiní a navíc si zachovává svou původní barvu. Účinnost tohoto nano produktu se navíc pohybuje v řádech týdnů až měsíců a je zajištěna i po opakovaném vyprání.

Materiály si s ní notují

Běžnou impregnaci často nemůžete použít u všech materiálů. U některých totiž hrozí jejich nevratné poškození nebo potlačení některých žádoucích vlastností (příkladem budiž třeba sportovní a funkční prádlo). Nano impregnace je ale vhodná pro všechny druhy textilií, včetně umělé a broušené kůže. Bez obav ji tak můžete použít na textilní látku, bavlnu, nylon, polyester, PVC, semiš, či goretex. Přípravek na bázi nano impregnace je navíc bezbarvý a neobtěžujete nositele oblečení či obuvi nepříjemným zápachem.

Jak využít nanotechnologie ve svůj prospěch?

Moderní nano impregnace ale neslouží pouze k ochraně oděvů a obuvi. Využít ji můžete v celé škále běžných denních činností. Velmi oblíbené jsou například neviditelné tekoucí nano stěrače, které zaručují bezpečný výhled z auta za jakéhokoli počasí. Předností nano produktů můžete využívat ale také doma. Pro tyto případy se skvěle hodí nano ochrana skla a keramiky, která chrání zmíněné materiály proti usazování špíny a vodního kamene. Nanotechnologie jsou zkrátka hudbou budoucnosti a nám se konečně nabízí možnost využít zajímavých benefitů.

 

 
 

Místo

50° 4' 17.3496", 14° 26' 2.5116"
Rubrika:
Aktivity:

Autor:
admin

Podívejte se na články ze stejných kategorií:

Chytrá nano impregnace ochrání oblečení proti vodě a nečistotám