Přejít k hlavnímu obsahu

Seznam léků na dovolenou: Chraňte se před sluníčkem, průjmem i alergií, ale repelent kupujte až na místě

Chystáte se na dovolenou? Pak vás určitě bude zajímat, co všechno by měla obsahovat správně vybavená cestovní lékárnička.

Máme pro vás praktický seznam léků a potřeb na dovolenou, se kterým vás nepřekvapí otravný hmyz, sluníčko ani případné střevní komplikace.

Základní vybavení cestovní lékárničky

Vaše cestovní lékárnička by měla v první řadě obsahovat léky, které běžně užíváte. Jít může například o antikoncepci, léky na vysoký tlak nebo alergii. Nezapomeňte případně ani na antibiotika nebo běžné doplňky stravy. Ideální také je, pokud si nezbytné léky rozdělíte na vícero míst. To pro případ ztráty zavazadla nebo další nečekané situace.

Z další výbavy lékárničky nezapomeňte na náplasti, obvazy, obinadlo a desinfekci (např. Betadine či Jodisol). Do lékárničky přibalte taky nůžky, pinzetu a zásyp na rány. Chybět by vám neměla ani desinfekce. Pohodu při výšlapech si pojistíte gelovými náplastmi na puchýře. A speciální náplasti se vám budou hodit taky na opary.

Obsáhlejší seznam léků na dovolenou

Kromě výše uvedeného přibalte do cestovní lékárničky léky proti horečce s obsahem paracetamolu (např. acylpirin, paralen, paramax), ale taky ty, které obsahují ibuprofen (ibalgin, brufen apod.). Nezapomeňte ani na tabletky, případně sirupy pro děti.

Chybět by vám neměly ani kapky do nosu (např. Olynth, Nasivin), očí (např. Ophthalmo Septonex) a uší (např. Phyteneo Otic) a léky na bolest. V kufru se určitě neztratí krabička Coldrexu nebo jiného horkého nápoje, který vás zbaví prvních příznaků nachlazení nebo chřipky. Sbalte si i spreje a cucavé pastilky, které vám uleví od bolesti v krku (např. Neoangin, Strepsils, Septofort).

Na kašel vám pomohou rozpustné pastilky ACC long, sirupy (např. Mucosolvan, Robitussin), kapky (Stoptussin) nebo tabletky (Sinupret). Léčbu vždy přizpůsobte tomu, zda je kašel suchý a neproduktivní, nebo pacient již vykašlává. Hodit se vám bude třeba i Vincentka ve spreji, která zvlhčí sliznice.

Cestovní lékárnička
Jak vybavit cestovní lékárničku?
Zdroj:
Shutterstock

Zapomínat byste neměli ani na léky, které vás podrží v případě trávicích obtíží. Sem patří třeba léky proti průjmu (například živočišné uhlí, Endiaron, Imodium, Smecta apod.), ale taky léky proti zácpě a probiotika (např. Biopron). Poslední zmíněná byste měli užívat ještě před tím, než se na cestu vydáte.

Po ruce je vhodné mít i léky na alergie. A to i za předpokladu, že žádnou alergií netrpíte. Ostré slunce, exotické jídlo a hmyz totiž mohou napáchat ve vašem těle pořádnou neplechu. Sbalte si proto s sebou třeba Zyrtec nebo Zodac, ale i nejrůznější gely (např. Fenistil) nebo kapky, které upotřebíte v případě poštípání hmyzem. Řidiči by ale měli antihistaminika užívat se zvýšenou opatrností. Některé léky totiž mohou tlumit jejich pozornost.

Nezapomeňte ani na léky proti plísňové infekci novou (např. ty s obsahem Clotrimazolu) nebo přípravky, které řeší gynekologické problémy žen (např. Rosalgin, Urinal). Důležitá je samozřejmě i sluneční ochrana, jejíž faktor přizpůsobte nejen destinaci, do které míříte, ale také fototypu vaší pleti.

Do cestovní lékárničky přihoďte i sprej nebo krém s repelentním účinkem proti hmyzu. Vydáváte-li se do tropických oblastí, sbalte si s sebou přípravky s obsahem DEET alespoň 80 %. Pokud cestujete do exotických destinací, kupujte repelenty až po příjezdu do cílové destinace. Ty jsou totiž často účinnější než ty, které pořídíte u nás.

Použité zdroje: zdroj 1, zdroj 2zdroj 3

 
 

Místo

50° 3' 35.7793", 14° 24' 50.8215"
Rubrika:
Aktivity:

Poznání

Autor:
Vendula Flassig Vrablová

Podívejte se na články ze stejných kategorií:

Seznam léků na dovolenou: Chraňte se před sluníčkem, průjmem i alergií, ale repelent kupujte až na místě