Přejít k hlavnímu obsahu

7 tajemných chorvatských ostrovů, které se oplatí navštívit na lodi

Chorvatsko je nádherná přímořská země, která je už celé roky cílem dovolených řady Čechů. Některá letoviska jsou už ale extrémně turistická a v létě tak připomínají spíše Česko než opravdové Chorvatsko. 

Pokud se vám takovýto styl dovolené nezamlouvá a toužíte po opravdovém dobrodružství, zkuste dovolenou na lodi.

Díky stále jednoduššímu pronájmu lodí v Chorvatsku se můžete vydat na dobrodružnou cestu kolem pobřeží a po malých, turistům skrytých ostrůvcích. Na pronájem vám většinou stačí základní kapitánský kurz, nebo si můžete s lodí pronájmu také služby zkušeného kapitána. Cena pronájmu se pak ale o hodně navýší.

Velkou výhodou jachtingu v Chorvatsku je, že se dostanete na místa, kam žádný běžný turista hned tak nezabloudí. Díky tomu se dočkáte úžasné atmosféry, nedotčené přírody, zajímavých kulturních památek, tradičního jídla a pití. Vybrali jsme pro vás 7 takovýchto ostrovů, abychom vás na dobrodružnou výpravu lodí pořádně navnadili.

Susak – Písečný ostrov

Malý ostrůvek v Jaderském moři v malebném Kvarnerském zálivu je tu pro všechny, kteří touží po klidu a odpočinku. Susak je zcela bez aut a je tu jedna jediná obec. Stejnojmenná vesnice s úzkými uličkami si hned získá vaše srdce. Loď jednoduše zakotvíte v místní maríně nebo na bojkách opodál.

Susak
Zdroj:
Bigstockphoto

Nemusíte se bát, že je Susak zcela bez života. Je tu také několik velmi dobrých restaurací a možností na výlet. Ostrov je totiž specifický silnou vrstvou písečného sedimentu, proto jsou tu krásné písečné pláže a průzračné moře. Je tu dokonce jeden post vhodný na potápění. Můžete vystoupat také na místní kopce a obdivovat výhled na domečky a vinice. Učiněná pastva pro oči!

Ilovik – Ostrov květin

Další ostrov, který patří do tzv. Kvarnerského souostroví, je Ilovik. Jde vlastně o dva ostrovy, Ilovik a Svaty Peter, a kotví se na bójkách v průplavu mezi nimi. Opět se tu dočkáte absolutního klidu, uliček bez aut a místních autentických podniků přímo na břehu moře.

Iloviku se také říká „ostrov květin“. Všude něco roste a kvete: oleandry, růže, palmy, dokonce i eukalyptus. Má jen 5,9 km2, takže si Ilovik snadno celý projdete.

Ilovik
Zdroj:
Bigstockphoto

Na své si zde přijdou také milovníci historie. Nacházejí se tu zříceniny raně středověkého kostela Sv. Andreja a na ostrůvku Sv. Petar zas můžete obdivovat zbytky benediktinského kláštera z 11. stol. Najdete tu také zbytky hranolové strážné věže vybudované Benátčany. 

Kornati – 100 ostrůvků k prozkoumání

Malebné pláže a průzračnou vodu nabízejí také proslavené Kornati. Skupina více než 100 ostrovů vás zcela ohromí. Jejich prozkoumání vlastní lodí je to nejlepší, co můžete udělat. Je také skvělou destinací pro potápěče. V podstatě na nich můžete strávit celou dovolenou a každý den objevit něco nového.

Kornati
Zdroj:
Pixabay

Dugi Otok – Chorvatský Karibik

Jeden z nejznámějších kornatských ostrovů, ale v některých částech stále turisticky minimálně vytížený, je Dugi Otok. Známý je pro své příjemné pláže, ale nachází se zde také přírodní park Telaščica s krásným jezerem a skalními útesy. Čeká tu na vás jedna z nejkrásnějších písečných pláží Chorvatska, Sakarun, s azurově modrou vodou přezdívaná chorvatský Karibik.

Dugi Otok
Zdroj:
Unsplash

Vis – Zakázaný ostrov

Vydejte se dále na jih a prozkoumejte lodí krásné břehy Visu, který se nachází v blízkosti známější ostrovů Hvar a Korčula. Ostrovu byl až do roku 1989 turistům zcela uzavřen, protože byl militantní zónou. Díky tomu je ale dnes ceněnou destinací pro zachovalou přírodu, historické památky i kulturu.

Zakotvit můžete přímo v marině u stejnojmenného městečka Vis. Dýchne tu na vás historie ze starobylých památek a vykoupete se na krásných plážích. Díky lodi můžete celý ostrov obeplout a zastavit se na jedné z mnoha krásných pláží a zátok.

Vis
Zdroj:
Unsplash

 
Vis je ale také skvělý výchozím místem na výlety na další tajuplné ostrovy. Na ostrůvky Sveti Andreji, kde je jedna jediná osada, se můžete kochat vinicemi. Ostrov Brusnik, který vzdálený 23 km od Visu, vás zas zaujme svým vulkanickým povrchem. Nachází se tu jedna krásná pláž a zajímavé skalní útvary ve vnitrozemí.

Zkušenější námořníci si rádi udělají z Visu výlet na Palagružu. Většinou se vyplouvá v podvečer a na Palagruži jste nad ránem na východ slunce. Jedná se o skalnatý ostrov s nezapomenutelným majákem a krásnou pláží Južno zlato. Většina jachtařů zde však nepřespává. Po prozkoumání ostrova jedou zase zpět.

Lastovo – Prozkoumejte národní park

Jedním z nejvzdálenějších ostrovů Chorvatska je Lastovo. Dá se na něj sice dostat trajektem, ale nabízí tolik skrytých přírodních krás a plážiček, že jeho návštěvu na lodi určitě nesmíte vynechat.

Lastovo
Zdroj:
Pixabay

Ostrov je součástí přírodního parku Lastovské souostroví, který sdružuje přibližně 44 ostrůvků. Ty nabízejí nádhernou přírodu a pláže, které si vychutnáte jedině v soukromé lodi. Můžete tu strávit i více dnů a poznávat také historické památky ostrova, jako je například kostel Kosmy a Damiána.

Mljet – Zelený ostrov 

A máme tu něco pro opravdové milovníky přírody. Vydejte se na své pouti na ostrov Mljet, který je sice největším ostrovem v Dubrovnicko-neretvanské župě, ale jeho velkou část zabírá stejnojmenný národní park, kde se můžete pohybovat jen pěšky nebo na kole. Můžete tu tak obdivovat krásná jezera, kde se dá i koupat, rozmanitou floru a faunu. Je tu absolutní klid a v noci můžete obdivovat nádhernou hvězdnou oblohu.

Mljet
Zdroj:
Bigstockphoto

Na Mljet se sice dostanete z pevniny i z poloostrovu Pelješac trajektem, ale díky vlastní lodi, prozkoumáte všechna jeho zákoutí. Mljet je také známý svým bílým i červeným vínem, olivami a dalšími dobrotami. Na své si tu tak přijdou také milovníci dobrého jídla a pití.

 
 

Místo

42° 42' 53.3124", 17° 40' 4.6956"
Rubrika:
Aktivity:

Poznání

Autor:
redakce

Podívejte se na články ze stejných kategorií:

7 tajemných chorvatských ostrovů, které se oplatí navštívit na lodi