Přejít k hlavnímu obsahu

Předělejte si dodávku na super obytňák na cestování

Toužíte po vlastním obytném vozu? Pak jste možná narazili na dva problémy, které v současné době trh s karavany provází. V prvním případě jde o poměrně vysoké ceny nových i ojetých vozů. 

Dalším problémem však je, že vozy jsou beznadějně vyprodané a čekací lhůty se protahují na několik měsíců. Zabijte dvě mouchy jednou ranou a postavte si svépomocí cenově dostupný obytný vůz z klasické dodávky.

Plánování přestavby: Co od obytňáku očekáváte?

První fází, kterou byste rozhodně neměli podcenit, je plánování. Nejprve si ujasněte, jak vlastně budete svůj karavan využívat a jaké na něj tedy budete mít nároky. Plánujete spíše kratší trasy, nebo půjde o výlety, u kterých najedete stovky kilometrů? Potřebujete kompletní vlastní zázemí – sprchu, vařič, toaletu – nebo vám postačí pouze místo na přespání? Jaký máte vlastně rozpočet? A kolik lidí bude vozem cestovat?

Ve chvíli, kdy na tyto otázky budete znát odpověď, můžete přikročit k dalšímu kroku, a to je koupě dodávky.

Je dodávka pro přestavbu vhodná?

Konkrétní typ dodávky by měl vyhovovat vašim požadavkům. Nejčastější volbou jsou velké dodávky typu L3H3 nebo L4H3. Je ale možné, že vašim potřebám bude vyhovovat také dodávka menších rozměrů.

Ověřte si, zda již na internetu někdo nesdílel, jak konkrétní značku dodávky na obytňák přestavěl. Jeho návod vám může vše značně usnadnit. Připravte se také na značně komplikované papírování, abyste vůbec mohli s přestavěným autem na silnice. Pro přestavbu může být kromě razítek od úřadů nutné sehnat také souhlas přímo od výrobce vozu.

Pamatujte na to, že dodávky jsou nejčastěji používány zaměstnanci ve firmách pro převoz nákladu a podle toho je s nimi také zacházeno. Dodávky obvykle nemají sjednáno velmi užitečné havarijní pojištění a poškození není vždy řešeno opravou. I po třech letech provozu může mít dodávka najeté statisíce kilometrů a může být po technické stránce zralá na odpis. Stejně tak ale můžete narazit na starší kousky, které jsou zachovalé a nájezd se pochybuje v nižších řádech. Neorientujte se tedy jen podle ceny vozu, ale podle technického stavu a dle toho, k čemu vůz majitel využíval.

Odstrojení a úklid vozu

Máte dodávku koupenou? První fází přestavby bude kompletní odstrojení nákladní části interiéru a důkladné umytí všech částí. Dodávky jsou obvykle vzhledem ke svému účelu plné špíny. Je tedy logické, že pokud mají místo nákladu v zadní části přebývat lidé, bez kompletního vyčištění se neobejdete. Můžete také odstranit stěnu mezi nákladem a řidičem, aby vznikl jeden velký vnitřní prostor.

Stavte chytře a kreativně

Zbývá už jen to hlavní – vybudovat v bývalé nákladové části dodávky novou obytnou část. Čekají vás rozvody elektřiny a dle vašeho plánu instalace vařiče, sprchy, toalety a lůžka. Zapomenout nesmíte ani na jídelní stůl a úložné prostory. Bude potřeba spousta chytrých a kreativních řešení, abyste do relativně malého prostoru vše vměstnali.

 
 
Rubrika:
Aktivity:

Autor:
redakce

Podívejte se na články ze stejných kategorií:

Předělejte si dodávku na super obytňák na cestování