Přejít k hlavnímu obsahu

Co si vzít na dovolenou v ČR: Poradíme, co si sbalit a na co rozhodně nezapomenout

Sbalit se na dovolenou tak, aby vám nic nechybělo a v ideálním případě ani nepřebývalo, je docela umění. A je vlastně úplně jedno, jestli jste se rozhodli trávit dny volna u nás, nebo ve světě.

Aby vás na cestách nic nepřekvapilo, nechte se inspirovat následujícími řádky, kde jsme pro vás připravili obsáhlý seznam toho, co si sbalit s sebou na dovolenou.

Zápasení s oblečením

V tom lepším případě dovezete půlku kufru čistého oblečení zpátky domů. V tom horším vám budou některé svršky na dovolené chybět. Jak se sbalit tak, aby vás nepřekvapily rozmary počasí, a zároveň jste s sebou nevozili zbytečnosti?

Na týdenní dovolenou si sbalte minimálně pět triček, plavky, spodní prádlo, šaty nebo šátek na pláž, sukni, delší kalhoty, případně i lehkou bundu pro případ přeháněk a chladných večerů.

Nezapomeňte ani na dostatečnou zásobu ponožek, pokrývku hlavy, sportovní kalhoty (šusťáky), pláštěnku nebo deštník, jedny společenské šaty nebo jiné elegantní oblečení, sandále nebo žabky, společenskou obuv, případně boty do vody a tenisky nebo trekové boty. Chybět by vám neměl ani ručník, osuška, případně plážová deka nebo karimatka.

Muž na houpací síti
Při balení nezapomeňte ani na léky a věci, které vás na cestách zabaví.
Zdroj:
Shutterstock

Taštička první a poslední záchrany

V kabelce nebo jiném „příručním“ zavazadle byste měli mít doklady, peníze a platební kartu, drobné mince na občerstvení a WC, kapesní nožík (ideálně „švýcarák“), seznam důležitých telefonních čísel (na mobil nespoléhejte), léky, které pravidelně užíváte, desinfekci na ruce, ale i náplasti nebo malou cestovní lékárničku a šitíčko. Do pouzdra si připravte i sluneční brýle nebo láhev s vodou.

Kosmetika nesmí na cestách chybět

Do nepropustné taštičky si sbalte také kosmetiku, kterou běžně používáte (mýdla a sprchové gely, šampony, kondicionéry nebo masky na vlasy, deodoranty, antiperspiranty, parfémy, odličovací vody nebo mléka, denní a noční krém apod.), zubní kartáček s pastou, jelení lůj, opalovací krémy a mléka po opalování, případně panthenol na spáleniny od sluníčka.

Nezapomeňte ani na dekorativní kosmetiku nebo pytlíček pracího prášku. Chybět by vám neměla ani dostatečná zásoba papírových kapesníčků, toaletního papíru a vatových tyčinek do uší, žiletka, malé zrcátko, dámské hygienické potřeby, manikúra, hřeben na vlasy společně s gumičkami, čelenkou, sponkami apod.

Pár koukající do mapy
Sbalit se tak, aby nám nic nechybělo ani nepřebývalo, je tak „trošku“ fuška.
Zdroj:
Shutterstock

Věci, které vás podrží i pobaví

Nezapomeňte si sbalit taky nabíječky a powerbanky, fén a žehličku na vlasy, případně varnou konvici nebo alespoň spirálku. Hodit se vám na cestách budou i sluchátka, laptop s filmy nebo třeba repráčky, které promění i to nejnudnější místo v kempu na skvělou party.

Chybět by vám neměla ani šňůra na prádlo s kolíčky, dobrá kniha, případně baťůžek nebo taška na pláž nebo na túru. A přihodit do tašky můžete i otvírák, cestovní „panáčky“, deskové hry, karty nebo kostky, hračky do vody, případně nafukovací matraci a domácí „desinfekci“ v podobě slivovice.

Použité zdroje: zdroj 1, zdroj 2zdroj 3

 
 

Místo

50° 4' 23.2133", 14° 27' 24.2578"
Rubrika:
Aktivity:

Odpočinek

Autor:
Vendula Flassig Vrablová

Podívejte se na články ze stejných kategorií:

Co si vzít na dovolenou v ČR: Poradíme, co si sbalit a na co rozhodně nezapomenout