Přejít k hlavnímu obsahu

Na Slovensku mohou jezdit zdarma vlakem i Češi!

Změny, které nachystala současná slovenská vláda v železniční dopravě, se týkají všech občanů států EU, tedy i státních příslušníků České republiky. Zvýhodňují ovšem jen některé skupiny lidí. Které to jsou a co mají vlastně zadarmo?

Vláda premiéra Roberta Fica přichystala revoluční novinku – od pondělí 17. Listopadu 2014 budou moci někteří lidé jezdit vlaky ZSSK (Železničná společnost Slovensko) zcela zdarma. Týká se to dětí do 15 let, studentů denního studia, lidí nad 62 let a osob pobírajících sirotčí nebo invalidní důchod.

Jezdit zdarma mohou ti, kdo se registrují do systému u slovenských státních drah. Ti, kdo už vlastní jejich čipové karty, mohou tak od 17. listopadu 2014 učinit i přes internet. To se ovšem týká jen skupin studentů a starších 62 let.

Cestující toto opatření přivítali, nicméně krok má i své odpůrce. Ti poukazují na zprávu slovenského ministerstva dopravy, které odhadlo, že odpouštění jízdného může Slovensko přijít ročně v přepočtu na 358 milionů českých korun. Stát totiž přepravci jízdné proplácí.

 
 
Rubrika:
Aktivity:

Autor:
Jan Švestka

Podívejte se na články ze stejných kategorií:

Na Slovensku mohou jezdit zdarma vlakem i Češi!