Přejít k hlavnímu obsahu
Otevřít fotogalerii

Nejkrásnější místa Slovenska: hororový hrad s pohnutou minulostí i pořádně utajený klenot

Už pomalu plánujete letní dovolenou a rádi byste vyrazili k našim slovenským sousedům? Poradíme, kam si během výletu nebo dovolené zajet a na jakých místech pořídit dokonalou fotku.

Štrbské pleso

Nemůžeme začít jinak než neznámějším slovenským jezerem, které je součástí Vysokých Tater. Právě tady, v nadmořské výšce 1 347 metrů, najdeme Štrbské pleso. Zřejmě nejznámější a nejfotografovanější slovenská ikona vás svou krásou dostane v kteroukoli roční dobu.

Štrbské pleso Slovensko
Štrbské pleso je bezpochyby nejnavštěvovanějším a nejkouzelnějším místem Slovenska.
Zdroj:
Bigstockphoto

Spišský hrad

Pokud bychom hledali nejvýznamnější historické symboly našich slovenských sousedů, určitě by mezi nimi nesměl chybět impozantní hradní komplex, tyčící se na vápencovém skalním masivu asi 200 metrů nad spišskou kotlinou. Spišský hrad je se svým půdorysem 41 426 m² nejrozsáhlejší hradní zříceninou ve střední Evropě a jedním z největších evropských hradních komplexů vůbec.

Spišský hrad Slovensko
Magický, čarokrásný a jeden z největších ve střední Evropě – přesně takový je Spišský hrad.
Zdroj:
Bigstockphoto

Bojnický zámek

Bojnický zámek bezesporu patří k těm nejromantičtějším a nejkouzelnějším místům na Slovensku. Svědčí o tom i vysoká návštěvnost, stejně jako skutečnost, že tenhle skvost je součástí dokonalých „insta fotek“ i pohlednic. Zámek je pro veřejnost otevřen od června do září. Prohlédnout si tady můžete muzeum, vnitřní expozice, ale také park s jezírkem a přírodní jeskyni.

Bojnický zámek Slovensko
Zámek jako z pohádky? Třeba ten u našich slovenských sousedů!
Zdroj:
Bigstockphoto

Čachtický hrad

K nejznámějším a nejnavštěvovanějším památkám Slovenska patří i Čachtický hrad opředený legendou krvežíznivé hraběnky Alžběty Báthoryové. Během návštěvy si tady můžete prohlédnout opevněný kostel, Čachtické muzeum, Čachtické podzemí i dřevěnou sochu Alžběty Báthoryové s jednou ze svých četných obětí. Součástí areálu je samozřejmě několik stánků s občerstvením a restaurace.

Čachtický hrad Slovensko
Čachtický hrad je opředen řadou legend. Některé z nich jsou poměrně strašidelné.
Zdroj:
Bigstockphoto

Slovenský ráj

Dalším skvostem je i magický Slovenský ráj. Unikátní krasové území s množstvím roklin, úzkých údolí, kaňonů a s několika zachovanými planinami, které jsou bohaté na krasové formy, zdobí vodopády, kaskády, peřeje a skalní útvary. Najdete tady několik naučných stezek i známých vyhlídek, ze kterých budete mít údolí pod sebou doslova jako na dlani.

Slovenský ráj Slovensko
Slovenský ráj nabízí nespočet turistických tras, okouzlující vyhlídky a panensky čarokrásnou přírodu.
Zdroj:
Bigstockphoto

Bratislava

Bratislava se rozkládá při obou březích Dunaje na jihozápadě Slovenska, při hranicích s Rakouskem a Maďarskem. Hlavní město Slovenska láká na nespočet památek, úzké romantické uličky i vyhlášené restaurace. Zřejmě nejznámější památkou je Bratislavský hrad, který se vypíná na návrší na levém břehu Dunaje, jihozápadně od Starého Města. Známým bratislavským místem je také Slavín, největší vojenský památník ve střední Evropě. Nejfotografovanější socha v Bratislavě je zase „Čumil“ – bronzová postava muže vykukujícího z kanálu, kterou najdete na ulici Panská, asi 50 metrů od hlavního náměstí.

Bratislava Slovensko
Moderní a pulzující město – přesně taková je Bratislava.
Zdroj:
Bigstockphoto

Lomnický štít

Druhý nejvyšší štít Vysokých Tater je pro řadu turistů obrovským lákadlem a místem, které chtějí alespoň jednou za život navštívit. Důvodem je nepochybně magický výhled na okolní štíty nejmenších velehor světa, stejně jako možnost svézt se nahoru lanovkou. Výšlap na Lomnický štít je možný. Vždy ale v doprovodu zkušeného průvodce, který vás provede jednou ze dvou osvědčených tras. Na „Lomničáku“ vás čeká okouzlující vyhlídka i několik stylových restaurací a proslulá kavárna „Dedo“.

Lomnický štít Slovensko
Legendární vrchol, jehož návštěvu mohou absolvovat zkušení horalé i rodiny s dětmi.
Zdroj:
Bigstockphoto

Dobšinská ledová jeskyně

Dobšinskou ledovou jeskyni najdeme v národním parku Slovenský ráj. Tento krasový unikát je největší ledovou jeskyní na Slovensku a roku 1887 taky první elektricky osvětlenou jeskyní v Evropě. Ledová výplň se zde vyskytuje v různých formách a tloušťka ledu a na některých místech přesahuje i 25 metrů! Jeskyně má několik úchvatných částí, mezi které patří třeba zaledněná Velká a Malá síň, Ruffínyho koridor a Zřícený dóm. Nezaledněné části se nazývají Krápníková a Bílá síň, Suchý dům, krápníkové sklep a Peklo.

Dobšinská ledová jeskyně Slovensko
V největší ledové jeskyni Slovenska se asi moc neohřejete.
Zdroj:
Bigstockphoto

Vysoké a Nízké Tatry

Kdo nenavštívil Tatry, jako by na Slovensku vůbec nebyl! Pokud se necítíte na vrcholovou turistiku, zamiřte do Nízkých Tater, kde se můžete kochat pohledem na vrcholky Vysokých Tater nebo si dát místní hřebenovku, o které se povídá, že je jednou z nejkrásnějších ve střední Evropě.

Zdatnější horalové se budou pravděpodobně zajímat o Vysoké Tatry, kde mohou vystoupat na nejvyšší horu Slovenska nebo zamířit ke zmíněnému Štrbskému plesu nebo na Lomnický štít.

Vysoké a Nízké Tatry Slovensko
Místo, kde se divoké sny horalů mění ve skutečnost.
Zdroj:
Bigstockphoto

Živá obec Vlkolínec

Náš výčet zakončíme jedním z nejlépe utajených klenotů Slovenska. Řeč je o živé obci Vlkolínec, která je zapadlá v klínu Velké Fatry, což jí ale neubírá na její kráse a jedinečné atmosféře. Ba právě naopak! Slovenský unikát, jenž se dokonce dostal na seznam UNESCO, je obýván zhruba 30 starousedlíky, kteří žijí tradičním způsobem a moderním vychytávkám současnosti se ochotně vyhýbají. Ve Vlkolínci se zachoval unikátní soubor 45 původních, téměř nezměněných sedláckých domků s kamennými sokly, hlínou vymazanými stěnami a se střechami pokrytými šindelem. Naprostá většina z nich byla postavena během 19. století.

Živá obec Vlkolínec Slovensko
Dobře utajený slovenský klenot je součástí seznamu UNESCO.
Zdroj:
Bigstockphoto


Použité zdroje: zdroj 1, zdroj 2, zdroj 3

 
 

Místo

49° 7' 23.0402", 20° 3' 27.3758"
Rubrika:
Aktivity:

Poznání

Autor:
Vendula Flassig Vrablová

Podívejte se na články ze stejných kategorií:

Nejkrásnější místa Slovenska: hororový hrad s pohnutou minulostí i pořádně utajený klenot