Přejít k hlavnímu obsahu
Otevřít fotogalerii

TOP 10 Skotska: zavítejte k příšeře, na horu se třemi vrcholy nebo zámek, kde naposledy vydechla Alžběta II.

Drsně krásná součást Spojeného království se ročně dočká asi 3,5 miliónu návštěvníků. Aby taky ne! Milovníci historie, dobrodruzi i nadšení pozorovatelé přírody jsou tady ve svém živlu.

Skotsko je jednou ze čtyř zemí Spojeného království. Hranice má jen s Anglií, pak už ho jen omývá moře a oceán. Kromě pevniny se tak rozprostírá na dalších skoro 800 ostrovů, mezi něž patří i známé Orkneje, Shetlandy a Hebridy

Pokud vás svérázná krajina nabízející až kýčovitá panoramata s hrady, zámky a dalšími poklady (nebo aspoň jejich pozůstatky) aspoň trošku láká, podívejte se na ochutnávku toho, co tu můžete objevit.

#1 Edinburgh

Když do Skotska, tak rozhodně a bez diskuzí do Edinburghu. Hlavní město a taky politické a administrativní centrum Skotska je okouzlující a chvílemi tu budete mít pocit, že se procházíte pohádkovými kulisami. Co tu na vás čeká? Například Edinburský hrad, Královská míle, palác Holyrood, katedrála svatého Jiljí nebo známé Artušovo sedlo. 

Edinburgh
Malebnějšího města ve Skotsku snad není...
Zdroj:
Shutterstock

Edinburgh vás ohromí nejedním kostelem a muzeem, zajít si tu můžete i do zoologické a botanické zahrady. Najdete tu Národní galerii moderního umění i kontroverzní novostavbu, v níž sídlí Skotský parlament. To nejkrásnější ale zažijete, když se projdete zdejšími ulicemi a uličkami.

#2 Ben Nevis

Zdoláváte radši vrcholy než města? V pořádku. Pak pro vás nejspíš bude lákavou výzvou výstup na Ben Nevis, nejvyšší horu Velké Británie, která dosahuje nadmořské výšky 1 345 m. Ročně se na vrchol vydá asi sto tisíc dobrodruhů, většina z nich se nahoru vydává zrekonstruovanou koňskou stezkou, jež má svůj původ v 80. letech 19. století.

Ben Nevis
Ben Nevis je nejvyšší hora Spojeného království. Ročně se nahoru vydá asi 100 tisíc lidí.
Zdroj:
Shutterstock

Svoje oblíbené místo tu mají i horolezci, kteří tu najdou jednu z nejvyšších skalních stěn ve Spojeném království.

Ben Nevis je zajímavý tím, že kromě hlavního vrcholu má ještě dva vedlejší – Červený kopec 1 020 m) a Velký červený kopec (1 221 m). Je součástí Skotské vysočiny.

#3 Zámek Balmoral 

Původ Balmoralu se datuje na konec 14. století, kdy ho tu vybudoval sir William Drummond. Královská rodina se stala vlastníkem hradu v roce 1852 a několik let potom tu probíhaly rozsáhlé rekonstrukce, aby z něj mohlo vzniknout reprezentativní letní královské sídlo. Kromě letního sídla sloužil Balmoral jako neoficiální válečný úkryt, a dokonce se říká, že v zámku je protiatomový kryt. 

Balmoral
Balmoral si v současnosti spojujeme především s úmrtím královny Alžběty II.
Zdroj:
Shutterstock

My máme ovšem Balmoral spojený hlavně s bývalou britskou panovnicí Alžbětou II., která právě na tomhle zámku 8. září 2022 zemřela. 

#4 Hrad Dunnottar

Ruiny hradu Dunnottar najdete asi 30 kilometrů jižně od Aberdeenu, a jakmile sem dojedete, budete mít pocit, že už jste tu určitě byly. Je to právě tenhle hrad, který tvoří známou a nezaměnitelnou scenérii společně s útesem strmě padajícím do vod Severního moře. Fotografové tohle místo milují, takže na internetu jste Dunnottar určitě zahlédli. Na vlastní oči je to ovšem ještě jiný level!

Dunnottar
Vsadíme se, že tenhle obrázek už jste viděli mockrát...
Zdroj:
Shutterstock

První části hradu vznikly už v 7. století, ale pak už byl budován postupně a různé části vznikly v různých dobách. Úctyhodných 400 let nedokázal hrad nikdo dobýt.

#5 Jezero Lochness

V ledovcově-tektonické dolině Great Glen najdete jezero, které pro změnu možná neznáte ani tak z fotek, jako spíš z povídaček – konkrétně z těch o lochnesské příšeře. Tenhle drobeček je vlastně kryptozoologické zjevení, jež má mít podobu plesiosaura. Nessie, jak se příšeře důvěrně říká, tu poprvé Hugh Gray na počátku 30. let 20. století, ovšem snímek se později ukázal jako podvrh – nejspíš na ní byl zachycen „obyčejný“ labradorský retrívr.

Loch Ness
Nessie tu nejspíš neulovíte, i tak ale budete rádi, že jezero zažijete.
Zdroj:
Shutterstock

V roce 1960 byla pořízena fotografie, která byla prohlášena za autentickou, což rozpoutalo úplnou loveckou horečku
Samotné jezero je 34 kilometrů dlouhé a 1,5 kilometru široké. Leží v nadmořské výšce 16 metrů, nejhlubší místo má 230 metrů pod hladinou.

Je krásnou ukázkou skotské přírody, která dokáže s vodou a kopci kouzlit na jedničku. Jen to tu kvůli neměnné teplotě vody v kolem 5 °C není tak úplně na koupání.

#6 Glasgow

Největší skotské město je třetím největším britským městem a zároveň i třetím turisticky nejpopulárnějším městem Británie, hned po Londýně a Edinburghu. Glasgow je součástí nejprůmyslovějšího pásu země a zajímavé je i tím, že se tu mísí kultury a náboženství. Kosmopolitní město s moderními budovami ale nezavřelo ani na historii.

Glasgow
Glasgow je pro spoustu turistů ideálním zázemím pro výlety po Skotsku.
Zdroj:
Shutterstock

Mezi ty nejoblíbenější lokality patří například katedrála Saint Mungo z 12. století, George Square (náměstí s 12 sochami osobností, které byly pro Skotsko významné, s radnicí, věží, kavárnami a hospůdkami), Kelvingrove Museum nebo Ashton Lane (známá ulice, po které se prostě musíte projít, jinak jste v Glasgow nebyli). 

#7 Scottish Highlands

Skotská vysočina, to jsou hory, údolí a jezera, která společně vytváření to nejkoncentrovanější Skotsko, které si čas od času možná prohlížíte na internetu. Hlavním městem neuvěřitelně fotogenické krajiny je Inverness a typické je tu bohužel dost sychravé počasí. Zdatné turisty, kteří jsou připraveni na všechno, to ale neodradí. 

Skotská vysočina
Oblast Skotské vysočiny je jednoduše fascinující.
Zdroj:
Shutterstock

#8 Union Canal

Union Canal byl uveden do provozu v roce 1822 a sloužil k přepravě nerostů, hlavně pak uhlí, mezi Falkirkem a Edinburghem. Už o 20 let později ale natolik vyspěla železnice, že ztratil svou původní hodnotu. Dneska je 50 kilometrů dlouhý vrstevnicový kanál se zdymadly a velkými akvadukty rozdělený na tři památky. 

Union Canal
Kanál byl ve své době naprostá přepravní bomba, než se rozvinula železnice.
Zdroj:
makasana photo / Shutterstock

#9 Perth

Přístavní město s nádechem whisky, které se vám otevře po hodince jízdy autem na sever z Edinburghu, vás zaujme svou komorní atmosférou i pořádně napjatou historií, během níž katastrofu vystřídalo období prosperity, načež došlo k ohromnému úpadku.

Perth
V Perthu se můžete podívat třeba na místo, kde byly upalovány ženy obviněné z čarodějnictví.
Zdroj:
Shutterstock

Dneska je tu příjemně a najde se tu od každého trošku – třeba kostel svatého Jana, Balhousie Castle, uměleckou galerii a muzeum, v němž o Perthu zjistíte snad všechno, nebo zahrady Branklyn, v jejíž jižní části docházelo k upalování čarodějnic (a v níž se dneska hlavně hraje golf). 

#10 NP Cairngorms

Poměrně mladý národní park (vznikl v roce 2003) chrání masiv Cairngorms a okolní hory a zaujímá plochu 4 528 kilometrů čtverečních, na níž se nachází unikátní fauna a flóra (borovicové a březové lesy, rozmanité druhy ptactva a savců).

NP Cairngorms
Milovníci drsné přírody budou tenhle národní park zbožňovat.
Zdroj:
Shutterstock

Zdejší panoramata jsou velkolepá a není jen zdáním, že se podobají norské náhorní plošině Hardangervidda. Turisticky nejnavštěvovanější je oblast Aviemore, kde je hojně podporován cestovní ruch. 

Použité zdroje: zdroj 1, zdroj 2, zdroj 3, zdroj 4, zdroj 5, zdroj 6, zdroj 7, zdroj 8, zdroj 9, zdroj 10, zdroj 11

 
 

Místo

55° 57' 11.7036", -3° 11' 17.7612"
Rubrika:
Aktivity:

Poznání

Autor:
admin

Podívejte se na články ze stejných kategorií:

TOP 10 Skotska: zavítejte k příšeře, na horu se třemi vrcholy nebo zámek, kde naposledy vydechla Alžběta II.