Přejít k hlavnímu obsahu

Skotsko: tipy na výlet a dovolenou

Skotsko je fascinující svou historií, kulturou, ale i možnostmi zábavy a poznání nebo přírodou. Nechte se od nás provést třemi místy v severní části země!

Skotsko má stejně jako zbytek Velké Británie co nabídnout kterékoli věkové i zájmové kategorii. Najdete tu spoustu okouzlujících měst a městeček, malebný venkov, jezera, hory i památky. Za zmínku stojí především tahle místa.

Kam do města: Edinburgh

Edinburgh je hlavním městem Skotska, které je konstituční součástí Spojeného království. Město se nachází na pobřeží Severního moře v nadmořské výšce 47 m n. m., má zhruba půl miliónu obyvatel a asi 13 miliónů lidí ho ročně navštíví. Většina z nich míří především do historické části, která je od té novější oddělená údolím. 

Královská míle Edinburgh
Královská míle je název pro několik ulic vedoucích od hradu k Holyroodu.
Zdroj:
Bigstockphoto

Na hradním návrší podle všeho žili lidé už v pravěku. Město jako takové založili v 1. stol. n. l. Římané a od té doby prošlo zcela zásadními událostmi. Turisti tu ale mají poměrně jasné cíle. Patří k nim hlavně:

  • Edinburský hrad. Ten pochází z přelomu 11. a 12. století, stojí na 135 metrů vysoké skále a jsou v něm mimo jiné k vidění skotské korunovační klenoty.
  • Královská míle. Tahle cesta vede od hradu kolem tří kostelů ke královskému paláci Holyroodhouse
  • Rozhledna. Na té je k vidění i camera obscura.
  • Katedrála svatého Jiljí. Trojlodní bazilika z 12. století zaujme hlavně svými vrcholně gotickými architektonickými články a taky Bodlákovou kaplí, která je vyzdobena bodláky – skotským národním květem.
  • Calton Hill. Jde o jeden ze sedmi skalnatých vrcholů města. Na návrší se nacházejí památníky a historické budovy.

Kam do přírody: NP Cairngorms

Když dostanete chuť vyrazit do přírody, vydejte se do Národního parku Cairngorms na severovýchodě Skotska. Najdete v něm především stejnojmenné pohoří a pod ochranou země je i jejich okolí, část Skotské vysočiny a část správní oblasti Perth a Kinross

NP Cairngorms se rozkládá na 4 528 kilometrech čtverečních. Na první dobrou vás v něm nejspíš zaujme náhorní plošina, která se až neuvěřitelně podobá plošině Handargervidda v Norsku. Nejčastěji se do parku „vchází“ turistickou destinací Aviemore. V národním parku se dá nejen užívat přírody, ale taky tu najdete muzeum a atrakce, kde se zabaví úplně všichni.

NP Cairngorms
Skotská příroda je nádherná. Tenhle národní park je toho důkazem.
Zdroj:
Bigstockphoto

Kam za zábavou: Glasgow Science Centre

Na jižním břehu řeky Clyde v Glasgow se nachází vědecké centrum pro veřejnost. Jít do něj můžete nejen vy, ale i vaše děti. Všichni se tu budete bavit a podivovat nad interaktivními prvky, které jsou součástí nejrůznějších expozic, zajít si můžete i do planetária nebo kina IMAX. Když program přizpůsobíte věku a zdatnosti svých ratolestí, uvidíte, že to bude nezapomenutelné!

Použité zdroje: zdroj 1, zdroj 2, zdroj 3, zdroj 4, zdroj 5

 
 

Místo

55° 57' 10.0584", -3° 11' 24.3204"
Rubrika:
Aktivity:

Poznání

Autor:
Petra Malá

Podívejte se na články ze stejných kategorií:

Skotsko: tipy na výlet a dovolenou