Přejít k hlavnímu obsahu
Otevřít fotogalerii

Skotský Edinburgh, to jsou památky, legendy i pohádkové kulisy

Skotsko je známé svou nádhernou přírodou i létem nelétem, kterým vás spíš než sluníčko provede deštík. I tak ale za návštěvu stojí, zvlášť když si nenecháte ujít Edinburgh. 

Edinburský hrad

Edinburský hrad (Edinburgh Castle) je nejznámějším a nejvýznamnějším symbolem skotské metropole. Je obdivuhodný z dálky, zejména pak pohled ze zahrad pod kopcem je úchvatný, ale ještě mnohem silnější kouzlo si užijete, vydáte-li se ho poznat zblízka.

O tom, kdy tu stál hrad ve své první podobě, se toho moc neví, historici ale předpokládají, že k vybudování došlo v průběhu 7. století. Naprosto jisté je, že tu stál v období vlády krále Davida I., což bylo v letech 1085 až 1153 n. l. Právě z tohohle období pochází nejstarší dochovaná stavba celého komplexu, kterou je kaple svaté Markéty.

Do roku 1603 byl hrad královskou rezidencí, později se stal vojenskou základnou. Byl úspěšně i neúspěšně obléhán. Nesmíme zapomenout zmínit korunovační klenoty, které jsou v budově Royal Palace uloženy už od roku 1707.

Edinburský hrad
Hrad v Edinburghu působí jako pohádková kulisa.
Zdroj:
Bigstockphoto

Edinburský hrad není zajímavý jen kvůli své historické hodnotě, četným rekonstrukcím a své atmosféře, ale s nadšením ho prozkoumávají taky geologové. Respektive prozkoumávají skálu, na níž hrad stojí, a Královskou míli, která společně s ním tvoří geologický útvar zvaný skála a ocas. Tenhle útvar vznikl asi před 340 milióny let působením horkého magmatu. To stvořilo kónicky tvarovanou sopku, načež mnohem později vymlel pevninský ledovec měkké horniny a během poslední doby ledové došlo k odhalení sopky až k její čedičové vrstvě

Ledové kry se tu pohybovaly ze západu na východ a způsobily tak vyhloubení oblastí, které dneska známe jako Princess Street Gardens a Grassmarket

Královská míle 

Královská míle (The Royal Mile) se táhne od Edinburského hradu k Holyroodskému paláci. Jde o několik ulic, které dohromady měří skotskou míli (asi 1,8 km) a stejně jako hrad patří k těm nejnavštěvovanějším místům v Edinburghu. Hlavní ulice existovala už ve 12. století a postupem času si podél ní začali lidi budovat svá hospodářství a později kamenné domy.

Pak se muselo kvůli hradbám a nedostatečnému prostoru stavět do výšky, takže v 17. století tu stály dokonce domy o 14 patrech, které obývaly i tři stovky lidí. 

Královská míle Edinburgh
Královská míle je název pro několik ulic vedoucích od hradu k Holyroodu.
Zdroj:
Bigstockphoto

Palác Holyrood

Zámek nebo palác Holyrood (taky Holyroodhouse) je oficiální sídlo britského panovníka ve Skotsku. Už od 16. století slouží jako panovnické sídlo, ale když tu zrovna královská rodina není, je palác přístupný veřejnosti. 

Palác Holyrood vznikl na místě Holyroodského opatství na samotném počátku 16. století. Současná klasicistní podoba je ovšem ze století následujícího. K těm nejnavštěvovanějším částem Holyroodu patří sály, které obývala Marie Stuartovna a které jsou dodnes zařízeny v původní historické podobě.

Holyrood
Holyrood si velmi oblíbila třeba Marie Stuartovna.
Zdroj:
Bigstockphoto

Zmínit musíme historickou "perličku", masakr, který se tu odehrál v roce 1566 a který dodnes připomíná pamětní deska. Marie Stuartovna si palác velmi oblíbila a jednoho dne uspořádala pro své známé slavnostní večeři, jako to udělala už mockrát. Čestné místo u stolu měl tehdy David Rizzio, královnin italský přítel. Během hostiny se ale objevil královnin žárlivý manžel se svými kumpány a Rizzio od nich schytal asi 50 bodných ran. Marie Stuartovna byla v té době v šestém měsíci těhotenství a utrpěla ohromný šok, načež od krále odešla na Edinburský hrad, kde později porodila.

Katedrála svatého Jiljí

Tahle stavba, St Giles Cathedral (nebo taky High Kirk of Edinburgh), je dominantou celé Královské míle. Zkrátka se nedá přehlédnout. První svatostánek tu stál pravděpodobně v 9. století a už ve 12. století docházelo k takovým úpravám, které vedly k dnešní podobě chrámu.

Zasvěcen byl svatému Jiljí, patronu města. Říká se, že Jiljí byl omylem zasažen šípem lovce, který číhal na zvěř. Proto bývá Jiljí často zobrazován, jak chrání laň před šípem – to ostatně můžeme vidět i před vstupem do chrámu.

Katedrála sv. Jiljí Edinburgh
Nejzajímavější částí katedrály je nejspíš Kaple bodláku.
Zdroj:
Bigstockphoto

Jedná se trojlodní stavbu s poměrně ponurým interiérem, ale taky se značným množstvím vitráží a se dvěma stovkami památníků, které připomínají skotské velikány a vojáky. Obdivuhodná je především Kaple bodláku, která vznikla v roce 1911 v neogotickém stylu a která se pyšní úchvatnou klenbou a heraldickými baldachýny. K sezení jsou tu masivní vyřezávané dubové lavice. Kaple je mimochodem dějištěm pravidelné schůze šestnáctičleného Řádu bodláku, kterou oficiálně vede britský panovník.

Arthur’s Seat (Artušovo sedlo)

Abychom nezůstali jen u památek, podívejme se společně ještě na Artušovo sedlo. Právě takový název nese nejvyšší vrcholek v Edinburghu. Nachází se na východním konci staré části města, sahá do výšky 251 metrů a je z něj úžasný pohled na Edinburgh v celé jeho kráse. Tenhle přírodní útvar tu vznikl díky sopečné činnosti. Úžasné místo pro turistův krátký únik z města!

Artušovo sedlo Edinburgh
Z Artušova sedla je nádherný pohled na celé město.
Zdroj:
Bigstockphoto

Použité zdroje: zdroj 1, zdroj 2

 
 

Místo

55° 57' 11.7036", -3° 11' 17.7612"
Rubrika:
Aktivity:

Poznání

Autor:
Petra Malá

Podívejte se na články ze stejných kategorií:

Skotský Edinburgh, to jsou památky, legendy i pohádkové kulisy