Přejít k hlavnímu obsahu

Nejlepší památky Dublinu: Tradiční pivovar, prosklený komín i 121 metrů vysoká kývající se jehla

Hlavní město Irska má zhruba 1,2 milionu obyvatel a je jednoznačně největším a také nejvíce kosmopolitním městem ostrova.

Návštěva pulzujícího Dublinu stojí za to nejen kvůli jeho georgiánské architektuře a výborným muzeím, ale i kvůli příjemné atmosféře a nespočtu památek, které tady můžete obdivovat. Kam zamířit?

Pivovar Guinness

Pivovar Guinness Storehouse už několikrát zastínil takové skvosty, jakými je třeba Eiffelova věž nebo Koloseum. V anketě o nejlepší turistickou atrakci si totiž už několikrát vybojoval první místo. Individuální prohlídky pivovaru v samotném srdci Dublinu začínají vždy v přízemí a zavedou vás do světa rozličných ingrediencí potřebných k výrobě piva, historických nástrojů i samotné výroby. To nejlepší ale najdete na samotné střeše pivovaru! Stylově zařízený The Gravity Bar nabízí úžasnou panoramatickou vyhlídku a pintu piva zdarma.

Pivovar Guinness Dublin
Pokud milujete tradiční irské pivo, pivovar Guinness prostě musíte navštívit.
Zdroj:
Bigstockphoto

Palírna Jameson

Pokud milujete pravou irskou whisky, pak si rozhodně nemůžete nechat ujít návštěvu palírny Jameson. Prohlídka začíná krátkým filmem o historii a kultuře tohoto mocného nápoje a pokračuje návštěvou muzea, které je plné nejrůznějších exponátů a modelů. Nechybí ani návštěva Jameson baru, kde na vás čeká ochutnávka.

Palírna Jameson Dublin
A milovníci tradiční irské whisky si zase nemohou nechat ujít návštěvu místní palírny.
Zdroj:
Bigstockphoto

Dublinská jehla

Dublinská jehla je jednou z dominant hlavního města. Ve své podstatě jde o 121 metrů vysoký kužel, který se nachází na místě někdejšího památníku admirála Nelsona na hlavním dublinském bulváru O’Connell Street. Málokdo tuší, že The Spire of Dublin postupně získával na výšce. V roce 2003 mu bylo totiž přidáno dalších 20 metrů. Vrcholek má průměr pouhých 15 cm a za silného větru se vychyluje až o metr a půl.

Dublinská jehla
Vrcholek obřího památníku se za silného větru vychyluje až o metr a půl.
Zdroj:
Bigstockphoto

Katedrála svatého Patrika

Největší svatostánek Irska, postavený v roce 1190 na místě kostelíka, který zde stával již v 5. století v místech, kde svatý Patrik křtil první konvertity na irském ostrově, láká turisty z celého světa. Ačkoli zvenku vypadá poměrně stroze, uvnitř se skrývá třeba náhrobek rodiny Boyleů, hrabat z Corku nebo artefakt původních dveří do jižní lodi.

Katedrála svatého Patrika Dublin
Jedna ze dvou dublinských katedrál rozhodně stojí za návštěvu.
Zdroj:
Bigstockphoto

Dublinský hrad

Tuhle památku (irsky Caisleán Bhaile Átha Cliath) najdete na ulici Dame Street. Sídlí v ní irská vláda, která zasedá v místnosti zvané St Patrick's Hall. Současná podoba zámku pochází především z 18. století a hned na první pohled je vidět jeho stylová nekompaktnost. Celý zámecký komplex se rozkládá na ploše 44 000 metrů čtverečních. Památku můžete navštívit v rámci organizované prohlídky. Uvidíte tady třeba reprezentační komnaty, které prezident země využívá při zahraničních návštěvách, nebo podzemní prostoty Undercroft.

Dublinský hrad – sídlo vlády
Sídlo vlády můžete obdivovat nejen z venku. Zájemci mohou absolvovat komentované prohlídky.
Zdroj:
Bigstockphoto

Ha'penny Bridge

Pravděpodobně ten nejznámější most celého Irska je položen přes řeku Liffey a denně po něm přejde kolem 30 000 lidí. Není se proto čemu divit, že jde zároveň taky o jedno z nejvytíženějších míst v zemi. Most spojuje čtvrť Temple Bar s protilehlým břehem řeky. Most s oficiálním názvem Liffey Bridge byl otevřen roku 1816 a krátce poté získal přezdívku Ha´penny Bridge (Půlpencový most) podle výše mýtného, které se na něm až do roku 1919 vybíralo.

Most Ha'penny Bridge
Po mostu Ha'penny Bridge projde denně v průměru okolo 30 000 lidí.
Zdroj:
Bigstockphoto

Katedrála Nejsvětější Trojice

Katedrála Nejsvětější Trojice je jednou ze dvou katedrál, které na území Dublinu najdete (výše zmíněná Katedrála svatého Patrika je o poznání mladší). Využívá ji protestantská církev a je oficiálním sídlem katolického arcibiskupa Dublinu, který nicméně od anglické reformace využívá kostel sv. Marie na Marlborough Street.

Christ Church Cathedral Dublin
Katedrála Nejsvětější Trojice je druhou katedrálou, kterou můžete v Dublinu navštívit.
Zdroj:
Bigstockphoto

Věznice Kilmainham Gaol

Zajímavým, nicméně už o něco málo prozaičtějším místem v Dublinu, je nepochybně taky věznice Kilmainham Gaol, která byla otevřena v roce 1796. V druhé polovině 19. století došlo k jejímu uzavření a od té doby budova chátrala. V roce 1966 byla naštěstí zrestaurována a otevřena široké veřejnosti. Dnes ji můžete navštívit v rámci komentovaných prohlídek, během nichž se dozvíte spoustu informací nejen o samotné budově ale taky o historii Irska.

Věznice Kilmainham Gaol
Část věznice je zpřístupněná veřejnosti.
Zdroj:
Bigstockphoto

Univerzita Trinity College

Nejstarší irská univerzita vás svou krásou upoutá hned na první pohled. Založena byla na místě augustiánského kláštera anglickou královnou Alžbětou I. (dcerou Jindřicha VIII.) v roce 1591. Během prohlídky areálu univerzity nevynechejte velkolepé kolejní budovy, mezi kterými jsou poměrně rozlehlá nádvoří a parky. Prohlédněte si i starobylou budovu knihovny (Library), obsahující každý výtisk knihy, která v Irsku nebo Velké Británii vyšla.

Trinity College Dublin
Nejstarší a nejslavnější univerzita Irska.
Zdroj:
Bigstockphoto

Smithfield Chimney

Tahle netradiční dublinská památka má na výšku 67 metrů a jde vlastně o obří prosklený komín, na jehož špici vás čeká rozhledna, odkud budete mít Dublin se všemi jeho památkami doslova jako na dlani. Počítejte nicméně s tím, že panoramatický výhled je zpoplatněný. Za vstup na rozhlednu zaplatíte 5 eur.

Vyhlídka Smithfield Chimney
Za výstup na panoramatickou vyhlídku zaplatíte 5 eur.
Zdroj:
Bigstockphoto

Použité zdroje: zdroj 1, zdroj 2

 
 

Místo

53° 21' 55.2461", -6° 15' 44.204"
Rubrika:
Aktivity:

Poznání

Autor:
Vendula Flassig Vrablová

Podívejte se na články ze stejných kategorií:

Nejlepší památky Dublinu: Tradiční pivovar, prosklený komín i 121 metrů vysoká kývající se jehla